Sernik bez pieczenia z piankami i dwoma warstwami czekolady
16.06.2022 11:06, aktual.: 11.10.2023 07:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aksamitny i puszysty sernik z czekoladą i słodkimi piankami skradł nasze serca już od pierwszego kęsa. Klasyczny przepis na sernik już Ci się nieco znudził? Zaskocz swoich bliskich tym słodkim połączeniem herbatników i masy serowej.
Boisz się, że sernik opadnie lub pęknie? A może nie masz ochoty stać przy gorącym piekarniku? Rozwiązanie jest proste- sernik bez pieczenia! Nasz dzisiejszy przepis powstał na bazie z pokruszonych herbatników. Serowa warstwa to pyszne połączenie serka śmietankowego i śmietanki. Do masy dodaliśmy również likier kokosowy, który jeszcze bardziej podkręca smak potrawy. Jeśli jednak nie masz go w swoim domu- możesz pominąć ten dodatek.
Przepis na sernik z piankami krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu tego ciasta pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.
Sernik z piankami bez pieczenia- składniki
Spód:
300 g herbatników maślanych
80 g masła - roztopionego
Polewa:
180 g gorzkiej czekolady
3/4 szkl. śmietanki 30%
Warstwa śmietankowa:
1,5 szkl. śmietanki 36% - schłodzona
1/2 szkl. cukru pudru
400 g serka mascarpone
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie)
Dodatki:
200 g pianek cukrowych
Przepis na sernik bez pieczenia z czekoladą i piankami
W garnuszku podgrzej śmietankę 30% i wlej do połamanej gorzkiej czekolady. Dokładnie wymieszaj całość, aby powstała gładka, czekoladowa polewa do naszego deseru.
Następnie przejdź do przygotowania spodu. Herbatniki pokrusz drobno (odłóż kilka) i wlej do nich roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wymieszaj całość i wyłóż przygotowani herbatnikami tortownicę. Pozostałe herbatniki wyłóż dookoła. Dociśnij szklanką spód, aby był bardziej zwarty i wlej do środka połowę czekoladowej polewy. Rozprowadź ją po powierzchni ciasta. Tak przygotowaną bazę wstaw do lodówki.
Krem do sernika bez pieczenia
Do miski wlej dobrze schłodzoną śmietankę 36% i wsyp cukier puder. Ubijaj całość mikserem. Dodaj ekstrakt waniliowy i po łyżce serka mascarpone. Gdy masa będzie już gotowa- wyłóż ją na schłodzony spód. Rozprowadź równomiernie przy pomocy łyżki lub szpatułki.
Na górę wylej pozostałą część polewy i wstaw sernik do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Sernik z piankami
Gdy sernik już się schłodzi- wyłóż na górę pianki. Opal je opalarką gazową lub włóż ciasto do piekarnika z opcją grill na 3 minuty. Dzięki opaleniu pianki zyskają jeszcze więcej smaku- cukier się skarmelizuje. Całość udekoruj dodatkowo czekoladową polewą. Smacznego!