W życiu nie jadłem tak puszystych i delikatnych naleśników. Kluczowy jest jeden składnik

Jeśli marzą ci się naleśniki inne niż zwykle, polecam ci sięgnąć po ich amerykańską wersję. Placuszki zza oceanu robią u mnie ostatnio nadzwyczajną furorę, a dzieciaki wszczynają rewolucję na każdym razem, gdy nie zamierzam ich przygotować. Wpadłem jak śliwka w kompot, ale... warto było!

Naleśniki amerykańskie. Żeby je zrobić, pamiętaj o jednym składnikuNaleśniki amerykańskie. Żeby je zrobić, pamiętaj o jednym składniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife
SKOMENTUJ

Naleśniki to na pozór prosta potrawa, której przygotowania w zasadzie nie można zepsuć. Taka postawa to jednak dość hańbiący przykład oceniania książki po okładce. Dopiero kiedy zacząłem zgłębiać temat występowania naleśników w różnych kuchniach całego globu (czego efektem był inny artykuł, który możesz przeczytać, klikając tutaj), zrozumiałem, że naleśniki to tak naprawdę danie niezwykle złożone i absolutnie różnolite. I warto z tej rozmaitości od czasu do czasu skorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Od jakiegoś czasu moją ulubioną wersją naleśników jest ta pochodząca zza oceanu. Naleśniki amerykańskie, znane ci być może pod dźwięczną nazwą "pancakes", to zdecydowanie najbardziej puszysta wersja tych śniadaniowych placuszków, jaką znam. Cenią ją również moje dzieci, które wprost nie mogą przestać się ich teraz domagać.

Jaka jest różnica pomiędzy amerykańskimi naleśnikami a tymi, które przyrządzamy w Polsce? Przede wszystkim chodzi tu o jeden składnik: maślankę. Jej użycie sprawia, że pancakes są mięciutkie, przyjemnie pulchne i rozpływające się w ustach. Aż się prosi o podanie ich z jakimś słodkim sosem i owocami leśnymi. A tak się składa, że właśnie zbliża się na nie sezon. Czyż to nie cudowny zbieg okoliczności?

Naleśniki amerykańskie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,25 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli.
Naleśniki amerykańskie - puszyste i rozpływające się w ustach
Naleśniki amerykańskie - puszyste i rozpływające się w ustach © Canva | eat kubba

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepuję, dodaję maślankę i olej. Następnie łączę to z suchymi składnikami: proszkiem do pieczenia, mąką, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem, solą. Opcjonalnie można jeszcze dodać łyżeczkę esencji waniliowej.
  2. Zmiksowane ciasto (to ważne, żeby nie było żadnych grudek) smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną stopionego masła. Naleśniki amerykańskie są mniejsze od "naszych", za to znacznie grubsze, dlatego nie rozprowadzam masy po całej patelni, tylko tworzę mniejsze placuszki.
  3. Naleśniki podaję z syropem klonowym i owocami. Doskonale smakują np. z borówkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo