W życiu nie jadłem tak puszystych i delikatnych naleśników. Kluczowy jest jeden składnik

Jeśli marzą ci się naleśniki inne niż zwykle, polecam ci sięgnąć po ich amerykańską wersję. Placuszki zza oceanu robią u mnie ostatnio nadzwyczajną furorę, a dzieciaki wszczynają rewolucję na każdym razem, gdy nie zamierzam ich przygotować. Wpadłem jak śliwka w kompot, ale... warto było!

Naleśniki amerykańskie. Żeby je zrobić, pamiętaj o jednym składnikuNaleśniki amerykańskie. Żeby je zrobić, pamiętaj o jednym składniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

Naleśniki to na pozór prosta potrawa, której przygotowania w zasadzie nie można zepsuć. Taka postawa to jednak dość hańbiący przykład oceniania książki po okładce. Dopiero kiedy zacząłem zgłębiać temat występowania naleśników w różnych kuchniach całego globu (czego efektem był inny artykuł, który możesz przeczytać, klikając tutaj), zrozumiałem, że naleśniki to tak naprawdę danie niezwykle złożone i absolutnie różnolite. I warto z tej rozmaitości od czasu do czasu skorzystać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób te mięsne szaszłyki na grilla, a twoi bliscy będą o nich mówić przez kilka miesięcy. Są takie dobre

Od jakiegoś czasu moją ulubioną wersją naleśników jest ta pochodząca zza oceanu. Naleśniki amerykańskie, znane ci być może pod dźwięczną nazwą "pancakes", to zdecydowanie najbardziej puszysta wersja tych śniadaniowych placuszków, jaką znam. Cenią ją również moje dzieci, które wprost nie mogą przestać się ich teraz domagać.

Jaka jest różnica pomiędzy amerykańskimi naleśnikami a tymi, które przyrządzamy w Polsce? Przede wszystkim chodzi tu o jeden składnik: maślankę. Jej użycie sprawia, że pancakes są mięciutkie, przyjemnie pulchne i rozpływające się w ustach. Aż się prosi o podanie ich z jakimś słodkim sosem i owocami leśnymi. A tak się składa, że właśnie zbliża się na nie sezon. Czyż to nie cudowny zbieg okoliczności?

Naleśniki amerykańskie

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1,25 szklanki maślanki,
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • kilka łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli.
Naleśniki amerykańskie - puszyste i rozpływające się w ustach
Naleśniki amerykańskie - puszyste i rozpływające się w ustach © Canva | eat kubba

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepuję, dodaję maślankę i olej. Następnie łączę to z suchymi składnikami: proszkiem do pieczenia, mąką, sodą oczyszczoną, cukrem pudrem, solą. Opcjonalnie można jeszcze dodać łyżeczkę esencji waniliowej.
  2. Zmiksowane ciasto (to ważne, żeby nie było żadnych grudek) smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną stopionego masła. Naleśniki amerykańskie są mniejsze od "naszych", za to znacznie grubsze, dlatego nie rozprowadzam masy po całej patelni, tylko tworzę mniejsze placuszki.
  3. Naleśniki podaję z syropem klonowym i owocami. Doskonale smakują np. z borówkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty