Z mięsa po rosole robię placki. Na poniedziałkowy obiad jak znalazł
Moja babcia nauczyła mnie, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować. Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje mi włoszczyzna i mięso, zamieniam je w pyszne placki. Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo.
06.05.2024 09:31
O tym, że rosół w poniedziałki dostaje często drugie życie, nie trzeba specjalnie mówić. Każdy wie, że jest świetną bazą do wielu innych zup, na przykład pomidorowej. Wykorzystać można również ugotowane w wywarze mięso drobiowe i warzywa, zamieniając je w pyszne placki. Przygotowuję je zawsze na poniedziałkowy obiad, gdy w weekend była zupa, a ja na początku tygodnia nie mam za dużo czasu na gotowanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z mięsa i warzyw z rosołu
Placuszki z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Są proste w przygotowaniu, szybkie i dzięki odpowiedniemu doprawieniu również bardzo smaczne. Ten przepis to dowód na to, że można naprawdę wyczarować coś z niczego. Na dodatek przepis jest ekspresowy - obiad po kwadransie jest już gotowy.
Na taki obiad skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz podać je samodzielnie lub z sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Błyskawicznie znikają z talerzy i mało kto odgadnie, że powstały z porosołowych resztek.
Składniki:
- 2 duże ugotowane udka z kurczaka z rosołu,
- marchewka, pietruszka i seler z rosołu,
- 1 mała czerwona cebula,
- 2 jajka,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka musztardy,
- olej do smażenia,
- czosnek granulowany,
- słodka i ostra papryka,
- zioła prowansalskie,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso i warzywa pokrój w mniejsze kawałki.
- Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Do miski dodaj wszystkie warzywa oraz mięso, wbij jajka, dorzuć jogurt, musztardę oraz mąkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wykładaj porcjami przygotowaną masę.
- Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
- Gotowe placki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ekspresowe placki z mięsa i warzyw z rosołu są już gotowe. Smacznego!