PrzepisSzybkie i tanieZ mięsa po rosole robię placki. Na poniedziałkowy obiad jak znalazł

Z mięsa po rosole robię placki. Na poniedziałkowy obiad jak znalazł

Moja babcia nauczyła mnie, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować. Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje mi włoszczyzna i mięso, zamieniam je w pyszne placki. Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo.

Kotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Kotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.05.2024 09:31

O tym, że rosół w poniedziałki dostaje często drugie życie, nie trzeba specjalnie mówić. Każdy wie, że jest świetną bazą do wielu innych zup, na przykład pomidorowej. Wykorzystać można również ugotowane w wywarze mięso drobiowe i warzywa, zamieniając je w pyszne placki. Przygotowuję je zawsze na poniedziałkowy obiad, gdy w weekend była zupa, a ja na początku tygodnia nie mam za dużo czasu na gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z mięsa i warzyw z rosołu

Placuszki z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Są proste w przygotowaniu, szybkie i dzięki odpowiedniemu doprawieniu również bardzo smaczne. Ten przepis to dowód na to, że można naprawdę wyczarować coś z niczego. Na dodatek przepis jest ekspresowy - obiad po kwadransie jest już gotowy.

placki
placki© Getty Images | Shubham Kumbhar

Na taki obiad skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz podać je samodzielnie lub z sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Błyskawicznie znikają z talerzy i mało kto odgadnie, że powstały z porosołowych resztek.

Składniki:

  • 2 duże ugotowane udka z kurczaka z rosołu,
  •  marchewka, pietruszka i seler z rosołu,
  •  1 mała czerwona cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • olej do smażenia,
  • czosnek granulowany,
  • słodka i ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i warzywa pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Do miski dodaj wszystkie warzywa oraz mięso, wbij jajka, dorzuć jogurt, musztardę oraz mąkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wykładaj porcjami przygotowaną masę.
  5. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Gotowe placki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ekspresowe placki z mięsa i warzyw z rosołu są już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie