Z mięsa po rosole robię placki. Na poniedziałkowy obiad jak znalazł

Moja babcia nauczyła mnie, że w kuchni nic nie powinno się zmarnować. Kiedy po niedzielnym obiedzie zostaje mi włoszczyzna i mięso, zamieniam je w pyszne placki. Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo.

Kotlety z mięsa z rosołu - PysznościKotlety z mięsa z rosołu - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

O tym, że rosół w poniedziałki dostaje często drugie życie, nie trzeba specjalnie mówić. Każdy wie, że jest świetną bazą do wielu innych zup, na przykład pomidorowej. Wykorzystać można również ugotowane w wywarze mięso drobiowe i warzywa, zamieniając je w pyszne placki. Przygotowuję je zawsze na poniedziałkowy obiad, gdy w weekend była zupa, a ja na początku tygodnia nie mam za dużo czasu na gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu czekoladożercy? Jeśli tak, te babeczki powstały właśnie z myślą o was

Placki z mięsa i warzyw z rosołu

Placuszki z gotowanego mięsa to świetny sposób na wykorzystanie resztek z obiadu. Są proste w przygotowaniu, szybkie i dzięki odpowiedniemu doprawieniu również bardzo smaczne. Ten przepis to dowód na to, że można naprawdę wyczarować coś z niczego. Na dodatek przepis jest ekspresowy - obiad po kwadransie jest już gotowy.

placki
placki © Getty Images | Shubham Kumbhar

Na taki obiad skuszą się zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz podać je samodzielnie lub z sosem, na przykład czosnkowym lub pomidorowym. Błyskawicznie znikają z talerzy i mało kto odgadnie, że powstały z porosołowych resztek.

Składniki:

  • 2 duże ugotowane udka z kurczaka z rosołu,
  •  marchewka, pietruszka i seler z rosołu,
  •  1 mała czerwona cebula,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  •  3-4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • olej do smażenia,
  • czosnek granulowany,
  • słodka i ostra papryka,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i warzywa pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Do miski dodaj wszystkie warzywa oraz mięso, wbij jajka, dorzuć jogurt, musztardę oraz mąkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami i dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wykładaj porcjami przygotowaną masę.
  5. Smaż z obu stron, aż się zarumienią.
  6. Gotowe placki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ekspresowe placki z mięsa i warzyw z rosołu są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej