Teściowa nie dodaje ziemniaków do sałatki jarzynowej. Zamieniła je na inny składnik
18.02.2024 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Klasyczna jarzynowa to królowa wśród sałatek. Ale czy wiesz, że przy pomocy jednego zamiennika można jeszcze bardziej podkręcić jej smak? W takim wydaniu jest prawdziwym strzałem w 10!
Myślę, że stwierdzenie, iż w każdym polskim domu można znaleźć przepis na sałatkę jarzynową, nie jest w żadną przesadą. W końcu ten pyszny i kolorowy miks towarzyszy nam praktycznie przy każdej ważnej uroczystości rodzinnej — imieninach, urodzinach i jubileuszach. Sałatki w takim wydaniu nie brakuje również na świątecznym stole.
To, że sałatka jarzynowa tak często pojawia się na polskich stołach, to najlepszy dowód, że nasz naród ma do niej ogromną słabość. Z drugiej jednak strony nawet najlepsze danie jedzone w ten sam sposób zbyt często może się znudzić, dlatego też warto od czasu do czasu postawić na drobną modyfikację. I nie inaczej jest również w przypadku kultowej sałatki na bazie jarzyn. Jak jeszcze bardziej podkręcić jej smaki? Spieszę z odpowiedzią!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Genialny patent teściowej na sałatkę jarzynową
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich sałatką jarzynową w nowym wydaniu i jednocześnie sam potrzebujesz jakiejś odmiany w kuchni, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. A wszystko to zasługa mojej teściowej Teresy, która wprowadziła małe urozmaicenie do kolorowego dania.
Otóż moja teściowa do przygotowania sałatki jarzynowej nie używa już ziemniaków. Zamiast nich dodaje zupełnie inny produkt, który w ogóle nie kojarzy się z tego typu daniem. Nie zmienia to jednak faktu, że efekt końcowy jest po prostu zachwycający. Sałatka w nowym wydaniu nie tylko genialne smakuje i świetnie się prezentuje, ale też jest dużo lżejsza. Jak uzyskać takie efekty? To bardzo proste, po prostu dodaj do sałatki ugotowany ryż.
Przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem ryżu
Składniki:
- 3 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- 200 g zielonego groszku z puszki,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- 1 cebula,
- 130 g surowego ryżu
- ⅓ szkl. majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- świeża zielenina do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania ryżu. To samo zrób z jajkami, marchewkami i pietruszkami.
- Gotowy ryż przełóż do miski, po czym wymieszaj go z obranymi i podzielonymi na mniejsze kawałki jajkami oraz warzywami.
- Do miski dodaj też pokrojone w drobną kostkę ogórki oraz cebulę. Do miski ma trafić również zielony groszek oraz kukurydza.
- W osobnej misce przygotuj sos, na bazie majonezu i musztardy. Mieszankę dopraw do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
- Na koniec wlej powstały miks do miski z kolorowymi składnikami i dobrze wymieszaj. Gotową sałatkę przed podaniem najlepiej wstawić do lodówki minimum na godzinę, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły. Smacznego!