Spróbowałam raz i już nie podaję jajek w majonezie. Ten sos jest o niebo lepszy

Jajka są doskonałe na każdy posiłek w ciągu dnia – na śniadanie, kolację, przekąskę lub obiad. Często lądują na talerzu w postaci jajecznicy lub sadzonych, ale w wariancie gotowanym są o wiele bardziej zdrowe i lekkostrawne. Nie zawierają dodatkowego tłuszczu, więc czemu by nie podać do nich pysznego sosu zrobionego z prostych składników? W tej nowej odsłonie mojej rodzinie smakowały bardziej niż w majonezie.

Jajka z tym sosem są lepsze niż w majonezieJajka z tym sosem są lepsze niż w majonezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka gotowane są pyszne i zdrowe. Jak podają dietetycy, śmiało można jeść nawet 2 sztuki dziennie. Co więcej, dzięki dużej zawartości białka i błonnika wspomagają odchudzanie, ponieważ zapewniają uczucie sytości na długi czas. W żółtku jest skarbnica witamin i minerałów. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W Polsce tradycyjnie jajka są podawane z majonezem. Osobiście uważam, że to pójście na łatwiznę. W prosty sposób możesz zrobić o wiele lepszy sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Posyp przekąskę zielonym dodatkiem

Jajka z delikatnym kremowym sosem idealnie uzupełniają świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Jednak nie musisz poprzestawać na utartych schematach. Dodaj do sosu kilka gałązek świeżego tymianku, a jajka nabiorą przyjemnych i orzeźwiających nut. Podobnie lekka i cytrusowa będzie kolendra, którą możesz uprawiać na parapecie w domu.

Połóż na jajkach kiełki brokuła, słonecznika lub rzeżuchy. W tych niepozornych dodatkach ukryte są potężne dawki witamin i minerałów. Kiełki brokuła zawierają sulforafan, który jest silnym antyoksydantem. Kiełki słonecznika są bogate w magnez, fitosterole i witaminę E, dbającą o zdrowie skóry. Z kolei rzeżucha jest źródłem witaminy C i jodu.

Jajka w sosie musztardowym

Jajka ugotuj na twardo. Jeśli wrzucasz je do zimnej wody, gotuj je przez 5 min od momentu wrzenia. Możesz także włożyć jajka bezpośrednio do wrzątku. Wtedy czas gotowania ich na twardo wynosi 7 minut.

Składniki na sos do jajek:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek, koperek, pietruszka, tymianek lub kolendra.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przełóż majonez, musztardę i jogurt lub śmietanę.
  2. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  3. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Opcjonalnie dodaj wybrane zioła lub kiełki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯