Spróbowałam raz i już nie podaję jajek w majonezie. Ten sos jest o niebo lepszy
Jajka są doskonałe na każdy posiłek w ciągu dnia – na śniadanie, kolację, przekąskę lub obiad. Często lądują na talerzu w postaci jajecznicy lub sadzonych, ale w wariancie gotowanym są o wiele bardziej zdrowe i lekkostrawne. Nie zawierają dodatkowego tłuszczu, więc czemu by nie podać do nich pysznego sosu zrobionego z prostych składników? W tej nowej odsłonie mojej rodzinie smakowały bardziej niż w majonezie.
Jajka gotowane są pyszne i zdrowe. Jak podają dietetycy, śmiało można jeść nawet 2 sztuki dziennie. Co więcej, dzięki dużej zawartości białka i błonnika wspomagają odchudzanie, ponieważ zapewniają uczucie sytości na długi czas. W żółtku jest skarbnica witamin i minerałów. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W Polsce tradycyjnie jajka są podawane z majonezem. Osobiście uważam, że to pójście na łatwiznę. W prosty sposób możesz zrobić o wiele lepszy sos do jajek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie
Posyp przekąskę zielonym dodatkiem
Jajka z delikatnym kremowym sosem idealnie uzupełniają świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Jednak nie musisz poprzestawać na utartych schematach. Dodaj do sosu kilka gałązek świeżego tymianku, a jajka nabiorą przyjemnych i orzeźwiających nut. Podobnie lekka i cytrusowa będzie kolendra, którą możesz uprawiać na parapecie w domu.
Połóż na jajkach kiełki brokuła, słonecznika lub rzeżuchy. W tych niepozornych dodatkach ukryte są potężne dawki witamin i minerałów. Kiełki brokuła zawierają sulforafan, który jest silnym antyoksydantem. Kiełki słonecznika są bogate w magnez, fitosterole i witaminę E, dbającą o zdrowie skóry. Z kolei rzeżucha jest źródłem witaminy C i jodu.
Jajka w sosie musztardowym
Jajka ugotuj na twardo. Jeśli wrzucasz je do zimnej wody, gotuj je przez 5 min od momentu wrzenia. Możesz także włożyć jajka bezpośrednio do wrzątku. Wtedy czas gotowania ich na twardo wynosi 7 minut.
Składniki na sos do jajek:
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: szczypiorek, koperek, pietruszka, tymianek lub kolendra.
Przygotowanie:
- Do miseczki przełóż majonez, musztardę i jogurt lub śmietanę.
- Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Opcjonalnie dodaj wybrane zioła lub kiełki.