Spróbowałam raz i już nie podaję jajek w majonezie. Ten sos jest o niebo lepszy

Jajka są doskonałe na każdy posiłek w ciągu dnia – na śniadanie, kolację, przekąskę lub obiad. Często lądują na talerzu w postaci jajecznicy lub sadzonych, ale w wariancie gotowanym są o wiele bardziej zdrowe i lekkostrawne. Nie zawierają dodatkowego tłuszczu, więc czemu by nie podać do nich pysznego sosu zrobionego z prostych składników? W tej nowej odsłonie mojej rodzinie smakowały bardziej niż w majonezie.

Jajka z tym sosem są lepsze niż w majonezieJajka z tym sosem są lepsze niż w majonezie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka gotowane są pyszne i zdrowe. Jak podają dietetycy, śmiało można jeść nawet 2 sztuki dziennie. Co więcej, dzięki dużej zawartości białka i błonnika wspomagają odchudzanie, ponieważ zapewniają uczucie sytości na długi czas. W żółtku jest skarbnica witamin i minerałów. To także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W Polsce tradycyjnie jajka są podawane z majonezem. Osobiście uważam, że to pójście na łatwiznę. W prosty sposób możesz zrobić o wiele lepszy sos do jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Posyp przekąskę zielonym dodatkiem

Jajka z delikatnym kremowym sosem idealnie uzupełniają świeże zioła, takie jak koperek, szczypiorek lub natka pietruszki. Jednak nie musisz poprzestawać na utartych schematach. Dodaj do sosu kilka gałązek świeżego tymianku, a jajka nabiorą przyjemnych i orzeźwiających nut. Podobnie lekka i cytrusowa będzie kolendra, którą możesz uprawiać na parapecie w domu.

Połóż na jajkach kiełki brokuła, słonecznika lub rzeżuchy. W tych niepozornych dodatkach ukryte są potężne dawki witamin i minerałów. Kiełki brokuła zawierają sulforafan, który jest silnym antyoksydantem. Kiełki słonecznika są bogate w magnez, fitosterole i witaminę E, dbającą o zdrowie skóry. Z kolei rzeżucha jest źródłem witaminy C i jodu.

Jajka w sosie musztardowym

Jajka ugotuj na twardo. Jeśli wrzucasz je do zimnej wody, gotuj je przez 5 min od momentu wrzenia. Możesz także włożyć jajka bezpośrednio do wrzątku. Wtedy czas gotowania ich na twardo wynosi 7 minut.

Składniki na sos do jajek:

  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18 proc.,
  • sól, pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: szczypiorek, koperek, pietruszka, tymianek lub kolendra.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki przełóż majonez, musztardę i jogurt lub śmietanę.
  2. Dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu.
  3. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Opcjonalnie dodaj wybrane zioła lub kiełki.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat