Faszerowane jajka "na żółto". Kluczowa dla smaku i koloru jest 1 przyprawa
Większość osób faszerowane jajka oprósza słodką papryką w proszku. To taki klasyk z kuchni PRL-u, który świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym czy domówkach. Ale można iść o krok dalej i paprykę zastąpić inną, egzotyczną przyprawą.
Curry, bo właśnie o niej mowa, ma cudowne właściwości koloryzujące składniki, z którymi ją łączymy. A w dodatku w ciekawy sposób podbija smak potrawy. Na Wielkanoc warto zapamiętać też tip, żeby jajka na twardo gotować z dodatkiem tego proszku - skorupka pisanek też ładnie się zabarwi. A jak zrobić faszerowane jajka curry? Już śpieszę z podpowiedzią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło
Wybierz dobry produkt
Zarówno przyprawa, jak i jajka powinny być dobrane uwzględniając jakość samych produktów. Do tego typu potrawy nie polecam jajek ściółkowych, najlepsze będą te z oznaczeniem "0", lub opcjonalnie "1", czyli z kolejno z hodowli ekologicznej i wolnego wybiegu. Podobne podejście warto zachować co do przyprawy - jeśli masz w kuchennej szafce zapomnianą torebkę curry, to mimo że raczej się zepsuła, to z pewnością długo niewykorzystana, straciła cały swój aromat i nie uzyskasz takiego efektu, jak ze świeżo otwartej paczuszki curry. Jeśli masz możliwość, również wybieraj mieszanki przypraw z certyfikatami eko, chociaż nie jest to wymóg.
Jak zrobić jajka faszerowane curry?
Na początku ugotuj jajka na twardo. Najłatwiej zrobisz to z naszym poradnikiem - jak idealnie ugotować jajka.
Składniki:
- 3 jajka rozmiar L,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 kopiasta łyżka majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do przybrania.
Przygotowanie:
- Ugotowane jajka obierz ze skorupek.
- Przekrój na połówki i delikatnie wyciągnij żółtka.
- Przełóż żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem, mieszając z majonezem. Dodaj curry, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.
- Szczypiorek posiekaj.
- Nadzieniem curry z żółtek nadziewaj puste połówki jajek - za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką.
- Ułóż na półmisku, posyp szczypiorkiem. I gotowe!