WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Faszerowane jajka "na żółto". Kluczowa dla smaku i koloru jest 1 przyprawa

Większość osób faszerowane jajka oprósza słodką papryką w proszku. To taki klasyk z kuchni PRL-u, który świetnie prezentuje się na stole wielkanocnym czy domówkach. Ale można iść o krok dalej i paprykę zastąpić inną, egzotyczną przyprawą.

Jajka faszerowane można podkręcić odpowiednimi przyprawamiJajka faszerowane można podkręcić odpowiednimi przyprawami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Curry, bo właśnie o niej mowa, ma cudowne właściwości koloryzujące składniki, z którymi ją łączymy. A w dodatku w ciekawy sposób podbija smak potrawy. Na Wielkanoc warto zapamiętać też tip, żeby jajka na twardo gotować z dodatkiem tego proszku - skorupka pisanek też ładnie się zabarwi. A jak zrobić faszerowane jajka curry? Już śpieszę z podpowiedzią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Wybierz dobry produkt

Zarówno przyprawa, jak i jajka powinny być dobrane uwzględniając jakość samych produktów. Do tego typu potrawy nie polecam jajek ściółkowych, najlepsze będą te z oznaczeniem "0", lub opcjonalnie "1", czyli z kolejno z hodowli ekologicznej i wolnego wybiegu. Podobne podejście warto zachować co do przyprawy - jeśli masz w kuchennej szafce zapomnianą torebkę curry, to mimo że raczej się zepsuła, to z pewnością długo niewykorzystana, straciła cały swój aromat i nie uzyskasz takiego efektu, jak ze świeżo otwartej paczuszki curry. Jeśli masz możliwość, również wybieraj mieszanki przypraw z certyfikatami eko, chociaż nie jest to wymóg.

Jak zrobić jajka faszerowane curry?

Na początku ugotuj jajka na twardo. Najłatwiej zrobisz to z naszym poradnikiem - jak idealnie ugotować jajka.

Składniki:

  • 3 jajka rozmiar L,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 kopiasta łyżka majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do przybrania.

Przygotowanie:

  1. Ugotowane jajka obierz ze skorupek.
  2. Przekrój na połówki i delikatnie wyciągnij żółtka.
  3. Przełóż żółtka do miseczki i rozdrobnij widelcem, mieszając z majonezem. Dodaj curry, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.
  4. Szczypiorek posiekaj.
  5. Nadzieniem curry z żółtek nadziewaj puste połówki jajek - za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką.
  6. Ułóż na półmisku, posyp szczypiorkiem. I gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze