Pieczenie serników odchodzi do lamusa! To ciasto jest lepsze i zdrowsze
Skyr stanowi świetna bazę do stworzenia wysokobiałkowego sernika. Taki fit deser zrobisz ekspresowo - dosłownie w trzech krokach. Składniki na skyrnik znajdziesz bez problemu na sklepowych półkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
17.04.2023 19:16
Skyr w ostatnich latach zyskał ogromną popularność, zwłaszcza wśród osób, które odżywiają się zdrowo i dużo ćwiczą. W porównaniu z innymi jogurtami, jest niskokaloryczny oraz bogaty w pełnowartościowe białko. Jego kremowa konsystencja przypomina mus, skyr jest więc idealnym składnikiem wypieków. Jednym z popularniejszych fit deserów, których bazę stanowi ten jogurt, jest skyrnik, czy kolejna wersja sernika bez sera.
Czym jest skyr i dlaczego warto po niego sięgać?
Skyr to gęsty, kwaśny jogurt, który jest tradycyjnym produktem spożywczym w Islandii od czasów wikingów. Produkuje się go z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego, które jest kwaszone przy użyciu specjalnych bakterii mlekowych, a następnie przefiltrowane, aby pozbyć się nadmiaru wody i by uzyskać gęstą konsystencję.
Jogurt ten jest produktem bogatym w białko i niskotłuszczowym. To czyni go dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę lub zmniejszyć spożycie tłuszczu. Ponadto, stanowi źródło wapnia i ma niską zawartość cukru, więc jest odpowiedni dla osób z cukrzycą lub które chcą ograniczyć spożycie cukru. Skyr zawiera korzystne bakterie, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit. Jest także bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy B12 i B2.
Czym skyr różni się od innych jogurtów?
Skyr zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż tradycyjne jogurty. Ma gęstą, kremową konsystencję, która przypomina sernik lub mus. W porównaniu z innymi jogurtami jest znacznie gęstszy i bardziej kremowy, a to czyni go idealnym składnikiem do wypieków i deserów. Skyr jest produkowany w inny sposób niż tradycyjne jogurty: powstaje z dodatkiem specjalnej kultury bakterii mlekowych, która różni się od tych, które są używane do produkcji innych jogurtów.
Skyrnik pieczony. Przepis na sernik ze skyru i budyniu
Składniki (na dwie porcje)
- 300 g skyru naturalnego lub waniliowego
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru lub 6 ksylitolu
- 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru)
- owoce na wierzch (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
- Do ubitych białek dodaj pozostałe składniki: słodzidło, żółtka, budyń i serek skyr, delikatnie mieszając całość.
- Gotową masę wylej do foremki/naczynia. Skyrnik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C ok. 30 minut.
Zobacz także inne przepisy na pyszne fit desery, którym się nie oprzesz: