Pieczenie serników odchodzi do lamusa! To ciasto jest lepsze i zdrowsze

Skyr stanowi świetna bazę do stworzenia wysokobiałkowego sernika. Taki fit deser zrobisz ekspresowo -  dosłownie w trzech krokach. Składniki na skyrnik znajdziesz bez problemu na sklepowych półkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ObrazekSkyr jest świetną bazą ciast i wypieków - Pyszności

Skyr w ostatnich latach zyskał ogromną popularność, zwłaszcza wśród osób, które odżywiają się zdrowo i dużo ćwiczą. W porównaniu z innymi jogurtami, jest niskokaloryczny oraz bogaty w pełnowartościowe białko. Jego kremowa konsystencja przypomina mus, skyr jest więc idealnym składnikiem wypieków. Jednym z popularniejszych fit deserów, których bazę stanowi ten jogurt, jest skyrnik, czy kolejna wersja sernika bez sera.

Czym jest skyr i dlaczego warto po niego sięgać?

Skyr to gęsty, kwaśny jogurt, który jest tradycyjnym produktem spożywczym w Islandii od czasów wikingów. Produkuje się go z pasteryzowanego mleka krowiego lub owczego, które jest kwaszone przy użyciu specjalnych bakterii mlekowych, a następnie przefiltrowane, aby pozbyć się nadmiaru wody i by uzyskać gęstą konsystencję.

Jogurt ten jest produktem bogatym w białko i niskotłuszczowym. To czyni go dobrym wyborem dla osób, które chcą utrzymać zdrową wagę lub zmniejszyć spożycie tłuszczu. Ponadto, stanowi źródło wapnia i ma niską zawartość cukru, więc jest odpowiedni dla osób z cukrzycą lub które chcą ograniczyć spożycie cukru. Skyr zawiera korzystne bakterie, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit. Jest także bogaty w składniki odżywcze, takie jak witaminy B12 i B2.

Obrazek
Skyr jest świetną bazą ciast i wypieków - Pyszności

Czym skyr różni się od innych jogurtów?

Skyr zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż tradycyjne jogurty. Ma gęstą, kremową konsystencję, która przypomina sernik lub mus. W porównaniu z innymi jogurtami jest znacznie gęstszy i bardziej kremowy, a to czyni go idealnym składnikiem do wypieków i deserów. Skyr jest produkowany w inny sposób niż tradycyjne jogurty: powstaje z dodatkiem specjalnej kultury bakterii mlekowych, która różni się od tych, które są używane do produkcji innych jogurtów.

Skyrnik pieczony. Przepis na sernik ze skyru i budyniu

Składniki (na dwie porcje)

  • 300 g skyru naturalnego lub waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru lub 6 ksylitolu
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego (najlepiej bez cukru)
  • owoce na wierzch (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
  2. Do ubitych białek dodaj pozostałe składniki: słodzidło, żółtka, budyń i serek skyr, delikatnie mieszając całość.
  3. Gotową masę wylej do foremki/naczynia. Skyrnik piecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C ok. 30 minut.

Zobacz także inne przepisy na pyszne fit desery, którym się nie oprzesz: 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat