PrzepisDeseryTofurnik na zimno z masłem orzechowym. Ten sernik pokochają nie tylko weganie

Tofurnik na zimno z masłem orzechowym. Ten sernik pokochają nie tylko weganie

Dziś przygotowaliśmy pyszny przepis na kremowy tofurnik na zimno. Pyszny deser z masłem orzechowym BeRaw Peanut Butter Smooth przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej. Jak go przygotować, żeby smakował niebiańsko?

Tofurnik na zimno z masłem orzechowym. Ten sernik pokochają nie tylko weganie
Ewa

29.08.2022 | aktual.: 16.10.2023 10:28

Tofurnik to wegański kuzyn znanego wszystkim sernika. Świetnie sprawdza się nie tylko w diecie roślinnej, ale również u osób, które z różnych powodów muszą ograniczyć nabiał. To również dobra alternatywa dla tradycyjnych ciast, która wprowadza powiew świeżości w kuchni. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga pieczenia, dzięki czemu sprawdzi się podczas upalnych dni. Ten przepis zachwyci Cię swoją puszystością i kremową konsystencją. Przygotuj go i obserwuj zaskoczone miny Twoich bliskich.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Tofurnik z masłem orzechowym- składniki

Spód:

2 szklanki orzechów nerkowca

Masa:

500 g tofu

400 ml mleka kokosowego

100 ml mleka migdałowego

5 łyżek masła orzechowego BeRaw Peanut Butter Smooth

sok z 1 cytryny

3/4 szklanki cukru kokosowego

2 łyżeczki agar-agar

Polewa1,5 szklanki mleka migdałowego

1/2 szklanki mleka kokosowego

1 szklanka cukru kokosowego

1 łyżeczka soli

Orzechy pekan do posypania

Przepis na wegański kremowy sernik

Daktyle przełóż do miski  i zalej gorącą wodą. Odstaw na ok. 20 minut, żeby rozmiękły. W międzyczasie zmiel orzechy nerkowca w robocie kuchennym i przesyp do miski.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Namoczone daktyle odsącz i zblenduj. Powstałą pasę przełóż do zmielonych orzechów i wymieszaj. Powstałą masą przełóż do tortownicy. Pamiętaj, żeby spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Dobrze rozprowadź masę, dociskając ją łyżką. Wstaw spód do lodówki i przejdź do dalszych kroków.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Tofu naturalne przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Przełóż tofu do blendera, dodaj sok z cytryny i zblenduj. Sok z cytryny jest bardzo ważnym elementem wszystkich wegańskich bezserników- zakwasza tofu, dzięki czemu pozbawia je charakterystycznego sojowego (i nieco mdłego) smaku.

Do garnuszka przelej mleko migdałowe i sojowe. Dodaj masło orzechowe BeRAW Peanut butter Smooth. Podgrzej całość, cały czas mieszając.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Do garnka dodaj cukier kokosowy i agar. Całość dobrze wymieszaj i zagotuj. Następnie przelej do robota kuchennego i dodaj przygotowane wcześniej tofu. Zblenduj całość na jednolitą masę.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Powstałą masę "sernikową" przelej do formy ze schłodzonym spodem. Wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Przygotuj polewę. Do garnka wlej mleko migdałowe i kokosowe. Dodaj cukier kokosowy i łyżeczkę soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 2,5 godziny. Co 20-25 minut przemieszaj masę. Nie może się ona gotować, jedynie delikatnie pyrkać. Jeśli po tym czasie masa będzie za rzadka- gotuj ją jeszcze przez jakiś czas aż zgęstnieje. Powstałą masę przestudź.

Przestudzonym karmelem polej tofurnik i udekoruj orzechami pekan.

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności

Możesz dorzucić również słone precelki do dekoracji. Podaj swoim gościom tofurnik z masłem orzechowym- będą absolutnie zachwyceni. Ten przepis przekona nawet osoby, które nie przepadają za takimi "wynalazkami".

Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Tofurnik z masłem orzechowym- Pyszności
Wybrane dla Ciebie