Ulubiony deser Kardashianów. Możesz jeść do woli i nie przytyjesz
Brownie to bez wątpienia klasyka amerykańskiej kuchni. Nic dziwnego, że występuje w niezliczonych formach. Członkowie celebryckiej rodziny Kardashianów uwielbiają wersję wegańską, nie wymagającą nawet pieczenia. Bez trudu przygotujemy ją także we własnej kuchni.
18.05.2024 08:25
Kardashianki chętnie dzielą się szczegółami ze swojego życia, także dotyczącymi stylu odżywiania. Celebrytki propagują zdrowsze wersje klasycznych potraw. Wspólnie z Nikki Elishevą, ekspertką zajmującą się trendami kulinarnymi, opracowały przepis na wegańskie brownie, przyrządzane na bazie daktyli, płatków owsianych i syropu klonowego, z dodatkiem sproszkowanego korzenia maca, który nadaje ciastu niepowtarzalnego smaku. "Cieknie nam ślinka, gdy o tym piszemy" – czytamy na stronie internetowej prowadzonej przez siostry Kardashian.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brownie to klasyka amerykańskiej kuchni. Wszak jedną z ulubionych lunchowych przekąsek mieszkańców USA jest kawał zakalcowatego ciasta popity kawą. Pierwszy opublikowany przepis na ten specjał pochodzi z 1904 r., ale jego receptura narodziła się przynajmniej kilkanaście lat wcześniej i to całkowicie przypadkowo. Mildred Schrumpf, bibliotekarka z Maine, była tak przejęta przygotowaniami do urządzanego przez siebie przyjęcia, że zapomniała dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia. Niewyrośnięty wypiek postanowiła zaserwować gościom, którzy się nim zachwycili. Pomysł szybko zaczęły kopiować inne gospodynie domowe, a także cukiernicy.
Dziś brownie zajada się cały świat, choć ciasto nadal najbardziej kochają Amerykanie. Oni są też autorami licznych rekordów związanych z czekoladowym wypiekiem, np. cukiernicy z Daphne w stanie Alabama trafili do Księgi Rekordów Guinnessa za przygotowanie brownie, które ważyło… 106 kilogramów i w czasie publicznej degustacji zostało podzielone na 1200 porcji.
Brownie występuje w niezliczonych wersjach. Jak przygotować ciasto według ulubionego przepisu Kardashianek?
Samo zdrowie
Bez wątpienia na liście składników do brownie według Kardashianów znajdziemy dużo produktów o wysokich wartościach odżywczych. Choćby daktyle. To nie tylko prawdziwa bomba energetyczna, dostarczająca szybko wchłanianych przez organizm cukrów prostych, ale również źródło łatwo przyswajalnego błonnika regulującego procesy trawienia, pęczniejącego w żołądku i zapewniającego długotrwałe uczucie sytości, a także chroniącego przed problemami z układem krążenia.
Daktyle są skarbnicą salicylanów – organicznych związków chemicznych, których działanie jest bardzo zbliżone do aspiryny. Korzystnie wpływają na układ krążenia obu płci, ale w inny sposób – u kobiet obniża ryzyko udaru mózgu, a u mężczyzn zawału serca.
Nie mniej wartości mają płatki owsiane, które także skrywają dużo błonnika pokarmowego oraz białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza cennego kwasu linolowego), witamin z grupy B, witaminy E oraz innych silnych przeciwutleniaczy.
Dzięki bogactwu składników spożywanie płatków sprzyja obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL, regulacji pracy jelit i poprawie ich perystaltyki i pobudzeniu procesów przemiany materii. Owsiany produkt pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i lipidową (zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych), wzmacnia odporność immunologiczną (neutralizując szkodliwe działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za szybsze starzenie organizmu oraz sprzyjających wielu poważnym schorzeniom, w tym nowotworom), poprawia sprawność fizyczną i umysłową, a także działa korzystnie na zęby, skórę czy włosy.
Do brownie warto dodać także sproszkowany korzeń maca – pieprzycy peruwiańskiej, czyli rośliny uprawianej od wieków w Andach, cenionej za wysoką zawartość białka, błonnika, wapnia, potasu, flawonoidów, garbników i saponin. Dzięki temu produkt przyczynia się do wzmocnienia siły fizycznej i umysłowej, a także poprawy sprawności seksualnej u mężczyzn oraz zwiększenia libido u kobiet. Pomaga zredukować stres, zwalcza zmęczenie, zapobiega chorobom układu oddechowego czy alergiom, a nawet łagodzi skutki menopauzy (uderzenia gorąca, migreny, osłabienie).
Brownie Kardashianów – przepis
Zaczynamy od posiekania 15 daktyli (najlepiej odmiany Medjool, znacznie większej od innych, mięsistej i aromatycznej), które następnie mieszamy z płatkami owsianymi (szklanka), syropem klonowym (pół szklanki), kakao (2 łyżki), sproszkowanym korzeniem maca (2-3 łyżki), szczyptą różowej soli himalajskiej oraz mlekiem roślinnym, np. migdałowym (jego ilość wpływa na konsystencję masy, która powinna być dość wilgotna i lepka).
Tak przygotowanym ciastem wypełniamy wyłożoną papierem blachę. Brownie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej wegańską czekoladą (pół szklanki), do której dodajemy olej kokosowy (łyżeczka).
Ciasto umieszczamy na pół godziny w zamrażalniku, po czym podajemy na stół.