PrzepisFitZamiast na śniadanie, dodaję do obiadu. Pizzerinki są zdrowsze i lżejsze

Zamiast na śniadanie, dodaję do obiadu. Pizzerinki są zdrowsze i lżejsze

Mini pizze
Mini pizze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Zbigniew Lewczak

22.05.2024 12:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pizzerinki robią furorę na imprezach i nigdy nie wracają do domu, gdy zapakuję je na drugie śniadanie. Od kiedy znam przepis na ich lżejszą wersję, piekę pizzerinki przynajmniej raz w tygodniu. Znikają do ostatniego okruszka.

Nie znam osoby, która nie kocha pizzy, nawet tej w wersji mini. Gdy podaję ją jako przekąskę na spotkaniach ze znajomymi, od razu pojawia się las rąk chętnych na małą bułeczkę. Znaczną część mąki zastępuję jednak serkiem wiejskim, dzięki czemu stają się zdrowszą, pełną białka przekąską. Ten przepis po prostu nie może się nie udać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzerinki z serka wiejskiego

Bez czekania, aż ciasto wyrośnie, długiego wyrabiania i czekania. Te ekspresowe pizzerinki zrobisz w mgnieniu oka. Jeszcze szybciej znikną z talerzy - nie znam osoby, której by nie smakowały. Serek wiejski to świetne źródło białka, dzięki któremu danie jest lżejsze i skusić się na nie mogą również osoby na diecie.

Mini pizzerinki -  Pyszności
Mini pizzerinki - Pyszności© Getty Images | KJoyMcKean

Dodatki możesz dobrać według uznania. Sprawdzą się tutaj pokrojone warzywa, wędlina czy kurczak i obowiązkowo ser.

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego.
  • 2 jajka.
  • 80 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, czosnek.

Dodatki

  • 80 g passaty pomidorowej,
  • 40 g szynki,
  • 40 g papryki czerwonej,
  • 50 g sera mozzarella,
  • 40 g cebuli,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj serek wiejski z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
  2. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem.
  3. Z przygotowanej masy uformuj pizzerinki na papierze do pieczenia.
  4. Piecz w 190 st. Celsjusza przez około 15 minut.
  5. Gdy spody się podpieką, wyjmij je z piekarnika. Posmaruj passatą lub sosem pomidorowym i wyłóż ulubione dodatki, jak papryka, szynka czy cebula.
  6. Posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika, tym razem na 6-7 minut.

Gotowe pizzerki udekoruj posiekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także