Najprostsze ciasto z galaretką na lato. Wygląda jak kolorowy witraż
Latem sięgamy po lekkie, owocowe ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jednym z nich jest jogurtowiec. Po stężeniu prezentuje się niezwykle efektownie. Wygląda niczym kolorowy witraż.
01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 15:30
Jogurtowiec to proste ciasto na bazie jogurtu i żelatyny. W smaku przypomina sernik na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. To bardzo proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Zrobisz go w kilka chwil. Dodatek kolorowej galaretki sprawia, że po stężeniu prezentuje się niczym witraż.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić jogurtowiec?
Jogurtowiec jest to coś pomiędzy ciastem a deserem. Składa się z jogurtu, żelatyny, odrobiny cukru, a także galaretek, które nadają mu niezwykłego wyglądu. Po przekrojeniu przypomina witraż. Zrobi wrażenie zarówno na domownikach, jak i gościach.
Receptura jest naprawdę prosta. Najważniejszym składnikiem jest tutaj jogurt. Sprawdzi się zarówno ten naturalny, jak i grecki. Im będzie tłustszy, tym lepszy. Jogurt łączy się z żelatyną, a gotową masę wylewa się na spód z biszkoptów. Na końcu dodaje się do niej kawałki stężonej galaretki. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na co najmniej dwie godziny, a po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, niskokalorycznym deserem.
To ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny dziecka czy na niedzielne spotkanie z rodziną. Składniki kupisz w każdym sklepie i wydasz na nie nie więcej niż 15 złotych. Wypróbuj prosty przepis na jogurtowiec, a zagości na twoim stole jeszcze nie raz.
Jogurtowiec — przepis
Składniki:
- 800 g jogurtu (naturalny lub grecki),
- łyżka żelatyny,
- 4 różnokolorowe galaretki owocowe,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 2 opakowania biszkoptów,
- cukier lub ekstrakt waniliowy,
- opcjonalnie: ulubione owoce, np. truskawki.
Przygotowanie:
- Zacznij od przygotowania galaretek. Zrób je zgodnie z zaleceniami producenta. Przelej je do głębokich naczyń, np. plastikowych pojemników na żywność i włóż do lodówki, aby całkowicie stężały.
- Przełóż jogurt do dużej miski. Dodaj do niego cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego.
- Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku. Kiedy nieco stężeje, dodaj ją do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj całość.
- Formę do ciasta wypełnij biszkoptami.
- Wlej do niej przygotowaną wcześniej masę jogurtową.
- Wyciągnij galaretki i pokrój je w kostkę. Dodaj do ciasta.
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.