PrzepisCiastaNajprostsze ciasto z galaretką na lato. Wygląda jak kolorowy witraż

Najprostsze ciasto z galaretką na lato. Wygląda jak kolorowy witraż

Latem sięgamy po lekkie, owocowe ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jednym z nich jest jogurtowiec. Po stężeniu prezentuje się niezwykle efektownie. Wygląda niczym kolorowy witraż.

Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.
Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

01.06.2024 | aktual.: 01.06.2024 15:30

Jogurtowiec to proste ciasto na bazie jogurtu i żelatyny. W smaku przypomina sernik na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. To bardzo proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Zrobisz go w kilka chwil. Dodatek kolorowej galaretki sprawia, że po stężeniu prezentuje się niczym witraż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić jogurtowiec?

Jogurtowiec jest to coś pomiędzy ciastem a deserem. Składa się z jogurtu, żelatyny, odrobiny cukru, a także galaretek, które nadają mu niezwykłego wyglądu. Po przekrojeniu przypomina witraż. Zrobi wrażenie zarówno na domownikach, jak i gościach.

Receptura jest naprawdę prosta. Najważniejszym składnikiem jest tutaj jogurt. Sprawdzi się zarówno ten naturalny, jak i grecki. Im będzie tłustszy, tym lepszy. Jogurt łączy się z żelatyną, a gotową masę wylewa się na spód z biszkoptów. Na końcu dodaje się do niej kawałki stężonej galaretki. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na co najmniej dwie godziny, a po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, niskokalorycznym deserem.

To ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny dziecka czy na niedzielne spotkanie z rodziną. Składniki kupisz w każdym sklepie i wydasz na nie nie więcej niż 15 złotych. Wypróbuj prosty przepis na jogurtowiec, a zagości na twoim stole jeszcze nie raz.

Jogurtowiec — przepis

Składniki:

  • 800 g jogurtu (naturalny lub grecki),
  • łyżka żelatyny,
  • 4 różnokolorowe galaretki owocowe,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania biszkoptów,
  • cukier lub ekstrakt waniliowy,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, np. truskawki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek. Zrób je zgodnie z zaleceniami producenta. Przelej je do głębokich naczyń, np. plastikowych pojemników na żywność i włóż do lodówki, aby całkowicie stężały.
  2. Przełóż jogurt do dużej miski. Dodaj do niego cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego.
  3. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku. Kiedy nieco stężeje, dodaj ją do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Formę do ciasta wypełnij biszkoptami.
  5. Wlej do niej przygotowaną wcześniej masę jogurtową.
  6. Wyciągnij galaretki i pokrój je w kostkę. Dodaj do ciasta.
  7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie