Najprostsze ciasto z galaretką na lato. Wygląda jak kolorowy witraż

Latem sięgamy po lekkie, owocowe ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jednym z nich jest jogurtowiec. Po stężeniu prezentuje się niezwykle efektownie. Wygląda niczym kolorowy witraż.

Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Jogurtowiec to proste ciasto na bazie jogurtu i żelatyny. W smaku przypomina sernik na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. To bardzo proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Zrobisz go w kilka chwil. Dodatek kolorowej galaretki sprawia, że po stężeniu prezentuje się niczym witraż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić jogurtowiec?

Jogurtowiec jest to coś pomiędzy ciastem a deserem. Składa się z jogurtu, żelatyny, odrobiny cukru, a także galaretek, które nadają mu niezwykłego wyglądu. Po przekrojeniu przypomina witraż. Zrobi wrażenie zarówno na domownikach, jak i gościach.

Receptura jest naprawdę prosta. Najważniejszym składnikiem jest tutaj jogurt. Sprawdzi się zarówno ten naturalny, jak i grecki. Im będzie tłustszy, tym lepszy. Jogurt łączy się z żelatyną, a gotową masę wylewa się na spód z biszkoptów. Na końcu dodaje się do niej kawałki stężonej galaretki. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na co najmniej dwie godziny, a po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, niskokalorycznym deserem.

To ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny dziecka czy na niedzielne spotkanie z rodziną. Składniki kupisz w każdym sklepie i wydasz na nie nie więcej niż 15 złotych. Wypróbuj prosty przepis na jogurtowiec, a zagości na twoim stole jeszcze nie raz.

Jogurtowiec — przepis

Składniki:

  • 800 g jogurtu (naturalny lub grecki),
  • łyżka żelatyny,
  • 4 różnokolorowe galaretki owocowe,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania biszkoptów,
  • cukier lub ekstrakt waniliowy,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, np. truskawki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek. Zrób je zgodnie z zaleceniami producenta. Przelej je do głębokich naczyń, np. plastikowych pojemników na żywność i włóż do lodówki, aby całkowicie stężały.
  2. Przełóż jogurt do dużej miski. Dodaj do niego cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego.
  3. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku. Kiedy nieco stężeje, dodaj ją do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Formę do ciasta wypełnij biszkoptami.
  5. Wlej do niej przygotowaną wcześniej masę jogurtową.
  6. Wyciągnij galaretki i pokrój je w kostkę. Dodaj do ciasta.
  7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯