WAŻNE
TERAZ

"Zagrożenie atakiem". Uruchomiono syreny ostrzegawcze w Świdniku

Najprostsze ciasto z galaretką na lato. Wygląda jak kolorowy witraż

Latem sięgamy po lekkie, owocowe ciasta, które nie wymagają pieczenia. Jednym z nich jest jogurtowiec. Po stężeniu prezentuje się niezwykle efektownie. Wygląda niczym kolorowy witraż.

Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.Jogurtowiec, czyli proste ciasto na zimno.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | New Africa

Jogurtowiec to proste ciasto na bazie jogurtu i żelatyny. W smaku przypomina sernik na zimno, jednak jest od niego znacznie delikatniejszy. To bardzo proste ciasto, które nie wymaga pieczenia. Zrobisz go w kilka chwil. Dodatek kolorowej galaretki sprawia, że po stężeniu prezentuje się niczym witraż.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak zrobić jogurtowiec?

Jogurtowiec jest to coś pomiędzy ciastem a deserem. Składa się z jogurtu, żelatyny, odrobiny cukru, a także galaretek, które nadają mu niezwykłego wyglądu. Po przekrojeniu przypomina witraż. Zrobi wrażenie zarówno na domownikach, jak i gościach.

Receptura jest naprawdę prosta. Najważniejszym składnikiem jest tutaj jogurt. Sprawdzi się zarówno ten naturalny, jak i grecki. Im będzie tłustszy, tym lepszy. Jogurt łączy się z żelatyną, a gotową masę wylewa się na spód z biszkoptów. Na końcu dodaje się do niej kawałki stężonej galaretki. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na co najmniej dwie godziny, a po tym czasie możemy cieszyć się pysznym, niskokalorycznym deserem.

To ciasto sprawdzi się jako tort na urodziny dziecka czy na niedzielne spotkanie z rodziną. Składniki kupisz w każdym sklepie i wydasz na nie nie więcej niż 15 złotych. Wypróbuj prosty przepis na jogurtowiec, a zagości na twoim stole jeszcze nie raz.

Jogurtowiec — przepis

Składniki:

  • 800 g jogurtu (naturalny lub grecki),
  • łyżka żelatyny,
  • 4 różnokolorowe galaretki owocowe,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania biszkoptów,
  • cukier lub ekstrakt waniliowy,
  • opcjonalnie: ulubione owoce, np. truskawki.

Przygotowanie:

  1. Zacznij od przygotowania galaretek. Zrób je zgodnie z zaleceniami producenta. Przelej je do głębokich naczyń, np. plastikowych pojemników na żywność i włóż do lodówki, aby całkowicie stężały.
  2. Przełóż jogurt do dużej miski. Dodaj do niego cukru pudru oraz ekstraktu waniliowego.
  3. Żelatynę wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku. Kiedy nieco stężeje, dodaj ją do masy jogurtowej i dokładnie wymieszaj całość.
  4. Formę do ciasta wypełnij biszkoptami.
  5. Wlej do niej przygotowaną wcześniej masę jogurtową.
  6. Wyciągnij galaretki i pokrój je w kostkę. Dodaj do ciasta.
  7. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik