Kosztują niewiele, a są bardzo zdrowe. W Polsce ich nie doceniamy

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, by ryby gościły w naszym menu co najmniej dwa razy w tygodniu. Znajdziemy w nich kwasy omega-3, które chronią organizm przed chorobami układu krwionośnego i obniżają poziom złego cholesterolu. Są też źródłem witaminy D oraz wapnia. Nie zawierają też metali ciężkich.

ObrazekRyby (ADOBE)
Paulina Hermann

Sardele i sardynki to jedne z najzdrowszych ryb, które występują w wodach. Należą do rodziny śledziokształtnych i mają podobne właściwości odżywcze. Różni je tylko wygląd (sardynki nie są małymi wersjami sardeli).

Sardynki kontra sardele. Czym różnią się te dwie ryby od siebie?

Sardynki (Sardinia pilchardi) są długie i szczupłe. Ich ciało jest owalne i podłużne. Mają srebrzysty brzuch i zielonkawy (lub niebieskawy) grzbiet. Mierzą 13-16 cm długości, chociaż zdarzają się sztuki, które osiągają nawet 30 cm. Ryby żyją w Oceanie Atlantyckim i północnej części Morza Śródziemnego. Mięso jest tłuste i najbardziej kojarzy nam się z puszkami, które możemy kupić w sklepach.

Sardele (Engraulis encrasicolus) są o wiele szczuplejsze od sardynek. Mają małe łebki i ogromne oczy, które dosłownie zasłaniają cały pyszczek. Grzbiet jest zazwyczaj niebieski lub zielono-niebieski. Mięso ma wyrazisty smak i najczęściej spotykamy je w postaci anchois.

Obrazek
Ryby te powinny trafić do naszego menu (Pexels)

Mają wiele wartości odżywczych

W 100 gramach sardynek znajdziemy 169 kcal, w sardelach jest ich o 9 mniej. Z kolei sardele zawierają więcej białka, żelaza, wapnia oraz kwasów DHA i EPA, ale mniej tłuszczu i witaminy D. Ich smak jest wyrazisty (czego nie można powiedzieć o sardynkach). Dlatego są najlepszym składnikiem do produkcji anchois.

Obydwa gatunki są świetnym źródłem kwasów omega-3 i mogą być podstawą zdrowej diety. Sardynki są głównym składnikiem różnych potraw, sardele zaś traktuje się jako przyprawę, która nadaje daniom wyrazu. Ryby te nie zawierają toksyn i metali ciężkich, dlatego są zdrowsze od wielu innych gatunków morskich. Możemy je więc bezpiecznie spożywać nawet kilka razy w tygodniu.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku