Wygląda jak kawior, a to warzywo. Zrobisz z niego zupę, sałatkę, a nawet kotlety

Charakterystyczne drobne ziarenka sprawiają, że od razu na myśl przychodzi elegancki i drogi kawior, jednak jest to coś zupełnie innego. To o wiele prostszy, a przy tym zdrowy produkt, z którego przygotujesz wiele smacznych posiłków.

Wygląda jak kawior, a to warzywoWygląda jak kawior, a to warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Esin Deniz

Ten tajemniczy produkt to nic innego jak czarna soczewica, znana również jako beluga. Jej charakterystyczny wygląd szybko podsuwa skojarzenia z kawiorem, ale to roślina strączkowa.

Wywodząca się z Azji czarna soczewica zdobywa dziś popularność na całym świecie jako zdrowy i wartościowy element diety, a równocześnie smaczne dopełnienie wielu posiłków.

Marynowane tofu na 3 sposoby. Każdy znajdzie coś dla siebie

Czarna soczewica i jej właściwości

Czarna soczewica jest bogata w białko roślinne, co czyni ją doskonałym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Jednak to wcale nie oznacza, że tylko osoby rezygnujące z mięsa powinny się nią zainteresować. Dzięki wielu innym zaletom stanowi wartościowy produkt w diecie praktycznie każdego.

Ponadto zawiera sporą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit i wpływa na stabilizację poziomu cukru we krwi. Czarna soczewica dostarcza również witamin i minerałów, takich jak żelazo, magnez czy witaminy z grupy B, wspierając odporność i pomagając w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Przygotowywanie czarnej soczewicy

To kuzynka znacznie popularniejszych w Polsce soczewicy zielonej i czerwonej, ale w porównaniu do nich znosi obróbkę termiczną znacznie lepiej i nie rozpada się z taką łatwością.

Czarna soczewica jest także wyjątkowo prosta w przygotowaniu: wystarczy ją opłukać, zalać wodą w proporcji 1:2 i gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut. Ziarna pozostają zwarte i jędrne, dlatego świetnie sprawdzają się w daniach, które nie mają mieć jednolitej, miękkiej konsystencji. Potrawy z jej dodatkiem zyskują lepszą strukturę i są bardziej apetyczne.

Co można zrobić z czarnej soczewicy?

Z czarnej soczewicy można przygotować wiele apetycznych dań — od lekkich zup i sałatek, na przykład z awokado, quinoa i pieczonymi warzywami, aż po bardziej sycące obiady, takie jak tradycyjny lub bezmięsny gulasz do klusek śląskich, placków ziemniaczanych czy do podania z pieczywem.

Możesz też sięgnąć po inspiracje z kuchni azjatyckiej, z której soczewica beluga pochodzi, i przygotować gęsty sos dal na bazie cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów, mleka kokosowego i przypraw. Jeśli wolisz pozostać przy bardziej europejskich smakach, możesz zrobić z niej kotlety. Wystarczy ugotowaną soczewicę wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem, dodać jajko, przyprawy oraz bułkę tartą, uformować kotlety i usmażyć je albo upiec.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Włosi jedzą tak makaron, Meghan Markle robi z nich pyszności z piekarnika
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Dodaję do ciasta zamiast mleka. Kluski kładzione wychodzą sprężyste i mięciutkie
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥