No to przyszedł czas na czebureki w wykonaniu Pyszności. W naszym daniu nie mogło zabraknąć mięsnych kęsków. Po prostu palce lizać!
Pyszności
30.05.2019 | aktual.: 16.03.2024 15:03
Składniki:
Ciasto
150 ml woda
1 łyżka masło
2 szkl. mąka pszenna
1 szt. jajko
1 szczypta sól
1 łyżka spirytus
Farsz mięsny
1/2 łyżeczki sól
1/2 łyżeczki pieprz
2 łyżki natka pietruszki posiekana
250 g mielone mięso wieprzowe
1 szt. cebula
1/2 szkl. maślanka
1 łyżka majeranek
Sposób przygotowania:
1. W garnku połącz ze sobą wodę, sól oraz masło. Po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika i zacznij dodawać stopniowo pół szklanki mąki.
2. Mieszaj intensywnie do połączenia wszystkich składników. Odstaw do ostudzenia.
3. W misce połącz ze sobą mięso mielone, maślankę, cebulę, majeranek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Ponownie zajmij się ciastem. W tym celu na blacie umieść resztę mąki, wcześniej przygotowaną mieszankę, jajko i spirytus. Wyrób ciasto, po czym owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
5. Rozwałkuj ciasto na grubość 1-2 milimetry. Wytnij koła i umieść na nich mięsną mieszankę. Złóż na pół i przy pomocy widelca zrób falbankę.
6. Smaż na rozgrzanym oleju.
7. Gotowe czebureki możesz podać m.in. ze śmietaną. Smacznego!