Mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda

Tym razem mielone z indyka w naszej kuchni posłużyło do zbudowania smacznego gniazdka. Ukryliśmy w nim śmietankę, ser i jajka. I tak powstał ciekawy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny ?

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

W przygotowaniu dzisiejszego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 100 g ser mozzarella
  4. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1/2 pęczek natka pietruszki
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1 łyżka majeranek
  9. 1/3 szkl. bułka tarta
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 5 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki stwórz małe gniazda i wstaw je do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Po wyjęciu blachy z piekarnika, dodaj do każdego gniazda trochę śmietanki i sera. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Obrazek

4. I na koniec dodaj po jednym jajku, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Po raz ostatni skorzystaj z piekarnika. Tym razem wystarczy 5-7 minut.

Obrazek

5. Gotowe danie możesz podać m.in. z ziemniakami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza