Mielone z indyka z jajkiem w formie gniazda

Tym razem mielone z indyka w naszej kuchni posłużyło do zbudowania smacznego gniazdka. Ukryliśmy w nim śmietankę, ser i jajka. I tak powstał ciekawy pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny ?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu dzisiejszego przepisu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 400 g mielone mięso z indyka
  2. 1/2 szt. cebula
  3. 100 g ser mozzarella
  4. 1/2 szkl. śmietanka 30%
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1/2 pęczek natka pietruszki
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1 łyżka majeranek
  9. 1/3 szkl. bułka tarta
  10. 1 łyżeczka sól
  11. 1/2 łyżeczki pieprz
  12. 5 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz: mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek.

Obrazek

2. Z powstałej mieszanki stwórz małe gniazda i wstaw je do piekarnika na 5 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Po wyjęciu blachy z piekarnika, dodaj do każdego gniazda trochę śmietanki i sera. Ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut.

Obrazek

4. I na koniec dodaj po jednym jajku, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem. Po raz ostatni skorzystaj z piekarnika. Tym razem wystarczy 5-7 minut.

Obrazek

5. Gotowe danie możesz podać m.in. z ziemniakami. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Zamiast bigosu, zrób papet. W Szwajcarii to duma regionu
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Dodaję do bigosu, gdy nie mam suszonych śliwek. Goście i tak chwalą wniebogłosy
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Algierska zupa rozgrzeje jak szalona. Bez makaronu i ryżu, a syci na długo
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na maślane rogaliki. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka