Pałki z kurczaka w intensywnej marynacie pieczone pionowo w piekarniku

Pałki z kurczaka z piekarnika to prosty i sprawdzony przepis na obiad. Dziś serwujemy je jednak nieco inaczej- pionowo i z dodatkiem ziemniaczanych krążków. Mała zmiana- duży efekt!

Obrazek
Ewa

Pałki z kurczaka znają chyba wszyscy. Sposobów na ich przygotowanie jest cała masa: można je dusić na patelni, piec w piekarniku na ryżu lub samodzielnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki temu, że mięso z tej części kurczaka jest dość tłuste, to ciężko je wysuszyć. Dzięki temu pałki z kurczaka to przepis nawet dla początkujących kucharzy.

Przepis na kurczaka z artykułu znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Dziś postanowiliśmy nieco odświeżyć znane danie i upiekliśmy pałki pionowo. Tłuszcz razem z przyprawami spływa na plastry ziemniaka, które są podstawą naszej wieżyczki. Tak podane pałki z kurczaka świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na imprezę. Zrobisz je szybko i łatwo, a dzięki nietypowej formie zaskoczysz swoich bliskich.

Pałki z kurczaka pieczone pionowo - składniki

5 podudzi (pałek) z kurczaka

4 łyżki oleju roślinnego

1,5 łyżki słodkiej papryki

1,5 łyżki suszonego majeranku

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 cytryny - sok

1 duży ziemniak

2 łyżki oleju

3/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, łyżeczkę soli oraz pieprz. Wyciśnij do tego sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Podudzia możesz również przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki- jeszcze lepiej przejdą smakiem i aromatem przypraw.

Obrazek

Ziemniaka dokładnie umyj i pokrój na dość grube plastry. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, polej olejem i posyp solą.

Obrazek

Następnie wbij po dwie wykałaczki i nadziej na nie przygotowane wcześniej pałki z kurczaka. Pamiętaj, żeby wykałaczki rozmieścić w kurczaku dość szeroko, żeby nie wbijać ich w kość.

Obrazek

Pałki z piekarnika

Tak przygotowane pałki wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Serwuj na ciepło. Możesz podać je z ulubioną sałatką lub pieczywem czosnkowym. Gwarantujemy- taka ciepła przystawka znika ze stołu w kilka chwil.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥