Pałki z kurczaka w intensywnej marynacie pieczone pionowo w piekarniku
Pałki z kurczaka z piekarnika to prosty i sprawdzony przepis na obiad. Dziś serwujemy je jednak nieco inaczej- pionowo i z dodatkiem ziemniaczanych krążków. Mała zmiana- duży efekt!
16.06.2022 | aktual.: 19.03.2024 11:23
Pałki z kurczaka znają chyba wszyscy. Sposobów na ich przygotowanie jest cała masa: można je dusić na patelni, piec w piekarniku na ryżu lub samodzielnie. Są bardzo proste w przygotowaniu, a dzięki temu, że mięso z tej części kurczaka jest dość tłuste, to ciężko je wysuszyć. Dzięki temu pałki z kurczaka to przepis nawet dla początkujących kucharzy.
Przepis na kurczaka z artykułu znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Dziś postanowiliśmy nieco odświeżyć znane danie i upiekliśmy pałki pionowo. Tłuszcz razem z przyprawami spływa na plastry ziemniaka, które są podstawą naszej wieżyczki. Tak podane pałki z kurczaka świetnie sprawdzą się w roli ciepłej przekąski na imprezę. Zrobisz je szybko i łatwo, a dzięki nietypowej formie zaskoczysz swoich bliskich.
Pałki z kurczaka pieczone pionowo - składniki
5 podudzi (pałek) z kurczaka
4 łyżki oleju roślinnego
1,5 łyżki słodkiej papryki
1,5 łyżki suszonego majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 cytryny - sok
1 duży ziemniak
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Pałki z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich olej roślinny oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, suszony majeranek, łyżeczkę soli oraz pieprz. Wyciśnij do tego sok z cytryny i dokładnie wymieszaj całość. Podudzia możesz również przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki- jeszcze lepiej przejdą smakiem i aromatem przypraw.
Ziemniaka dokładnie umyj i pokrój na dość grube plastry. Ułóż je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, polej olejem i posyp solą.
Następnie wbij po dwie wykałaczki i nadziej na nie przygotowane wcześniej pałki z kurczaka. Pamiętaj, żeby wykałaczki rozmieścić w kurczaku dość szeroko, żeby nie wbijać ich w kość.
Pałki z piekarnika
Tak przygotowane pałki wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Serwuj na ciepło. Możesz podać je z ulubioną sałatką lub pieczywem czosnkowym. Gwarantujemy- taka ciepła przystawka znika ze stołu w kilka chwil.
Smacznego!