Takie kotlety robię w każdy Wielki Piątek. Nie ma w nich grama mięsa i robi się je w mig
Wielki Piątek to jedno z najważniejszych wydarzeń w kalendarzu katolików. Tego dnia obowiązuje ścisły post. Co może znaleźć się na talerzu, a czego lepiej unikać, żeby nie zgrzeszyć?
29.03.2024 12:20
Wielki Piątek to jeden z najważniejszych dni w kalendarium każdego katolika. Tego dnia Jezus umarł na krzyżu za nasze grzechy. Zgodnie z wytycznymi kościoła katolickiego w ten dzień obowiązuje ścisły post. Dotyczy on zarówno ilości jak i jakości spożywanych pokarmów. Co można jeść tego dnia, aby nie złamać obowiązujących praw? Wyjaśniamy.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czego nie jeść w Wielki Piątek?
Wielki Piątek jest dniem zadumy nad męką Chrystusa. Wymaga skupienia, powagi i pochylenia się nad istotą wiary. W trakcie mszy panuje przejmująca cisza — nie używa się organów czy innych instrumentów muzycznych. Tego dnia obowiązuje też ścisły post. Dotyczy on jakości i ilości pokarmów. Jakie pokarmy są zabronione? Mięso, alkohol i słodycze. Jeden posiłek można zjeść do syta, a pozostałe dwa powinny być lekkie. Post nie obowiązuje dzieci i nastolatków do ukończenia 14. r.ż.
Co zjeść na obiad w Wielki Piątek?
W trakcie ścisłego postu można jeść jajka, ryby oraz nabiał. Nie powinno się jednak objadać ze względu na powagę wydarzenia. Tylko jeden z trzech posiłków może nas nasycić. Najczęściej jest to obiad. Co podać na obiad w Wielki Piątek?
Ryba jest najbezpieczniejszym rozwiązaniem. Można ją upiec, usmażyć, ugotować bądź udusić. Można podać do niej ziemniaki, ryż bądź kaszę. To produkty, które są dopuszczone w trakcie ścisłego postu. Jeśli chcesz przeżyć to wydarzenie zgodnie z naukami kościoła, przejdź na dietę wegetariańską. Można wybierać wśród tysięcy smacznych i wartościowych potraw. Przygotowaliśmy przepis na smaczny obiad, który jest lekki, sycący i zgodny z obowiązującym postem.
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem — przepis
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków,
- 400 g szpinaku,
- 150 g sera feta,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- bułka tarta.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w małe kawałki. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie.
- W międzyczasie zajmij się nadzieniem. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę i posmaż ją na niewielkiej ilości oleju. Kiedy stanie się rumiana, dodaj do niej szpinak. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól oraz pieprz.
- Ugotowane ziemniaki zgnieć na gładką masę. Dodaj do nich pokruszoną fetę, podsmażony szpinak, jajko oraz mąkę. Całość zagnieć na gładką masę. Uformuj z niej niewielkie kotlety.
- Wyciągnij miskę i talerz. W misce rozkłóć jajko, a na talerz wysyp bułkę tartą.
- Uformowane kotlety zanurz w jajku i bułce tartej. Smaż je na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju przez 5 minut na każdej ze stron.
Porady:
- Kotlety podawaj z ulubioną surówką. Doskonale komponują się z mizerią, pomidorami w śmietanie czy buraczkami.
- Jeśli chcesz, żeby danie było bardziej syte, ugotuj bukiet warzyw na parze.