WAŻNE
TERAZ

Lewandowski zagrał kapitalny mecz. Strzelił 3 gole i został bohaterem

Też robisz carbonarę na boczku? Włochom włosy jeżą się na głowie

Nie od dziś wiadomo, że Włosi są wyjątkowo przywiązani do swojej kuchni. Wszyscy wiemy, że nie tolerują ananasa na pizzy, ale są też inne zmiany, których wystrzegają się jak ognia – a jedną z nich jest carbonara na boczku.

Carbonara to ikona włoskiej kuchniCarbonara to ikona włoskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To jedno z tych dań, do których wystarczy kilka składników i zaledwie parę minut. Carbonara od lat zachwyca swoją prostotą i smakiem, a Włosi podchodzą do niej bardzo poważnie. Polska wersja ze śmietaną i boczkiem jest dla nich niemal profanacją tradycyjnej potrawy, którą przygotowuje się z żółtek oraz specjalnego rodzaju wędliny – guanciale.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Guanciale – sekret prawdziwej carbonary

Guanciale to składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie autentyczną włoską carbonarę. Powstaje z dojrzewającego policzka wieprzowego, który po delikatnym posoleniu i przyprawieniu przez kilka tygodni nabiera pełni smaku. Jego największą zaletą jest idealna równowaga między mięsem a tłuszczem – to właśnie ona sprawia, że podczas smażenia, guanciale powoli się wytapia, tworząc aksamitną bazę sosu. Po podsmażeniu zyskuje chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, które idealnie łączy się z sosem oraz z makaronem, a smak jest nie do podrobienia.

Nawet jeśli machniesz na to ręką i uznasz, że zmiana nie jest aż tak znacząca, uwierz, że po spróbowaniu przyznasz Włochom rację. Od razu wyczujesz różnicę – użycie guanciale zamiast boczku to klucz do uzyskania smaku niczym z włoskiej restauracji i świetnie sprawdzi się nie tylko w carbonarze, ale również innych włoskich makaronach.

Przepis na carbonarę z guanciale

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti,
  • 100 g guanciale,
  • 3 żółtka,
  • 60 g sera pecorino romano,
  • 30 ml wody z gotowania makaronu,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj dużą ilość wody w garnku i dodaj szczyptę soli.
  2. Włóż makaron i gotuj go al dente według instrukcji na opakowaniu.
  3. W tym czasie pokrój guanciale w małe paski lub kostkę.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i smaż guanciale przez około 5 minut, aż wytopi się tłuszcz i mięso stanie się chrupiące.
  5. W misce roztrzep żółtka, dodaj starty ser pecorino romano i dopraw całość szczyptą świeżo zmielonego pieprzu.
  6. Wymieszaj składniki na jednolitą, gładką masę.
  7. Odcedź makaron, zostawiając około 30 ml wody z gotowania.
  8. Dodaj makaron na patelnię z guanciale i dokładnie wymieszaj, aby pokrył się tłuszczem.
  9. Zdejmij patelnię z ognia i wlej do niej masę jajeczno-serową.
  10. Energicznie wymieszaj, aby jajka się nie ścięły, tylko stworzyły kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody z gotowania i wymieszaj ponownie.
  11. Podawaj od razu, posypując wierzch dodatkowym pecorino romano i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo