Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta

W szklance wygląda niepozornie, ale zachwyci nie tylko kubki smakowe. Ten zapomniany kisiel to naturalny sposób na to, by wesprzeć organizm.

Kisiel żurawinowyKisiel żurawinowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ten deser można było znaleźć w niemal każdej książce kucharskiej z końca XIX i początku XX wieku, a w PRL gotowała go każda mama. Jego kojąca konsystencja była nie tylko przyjemna dla podniebienia, lecz także łagodząca dla żołądka. Dzięki właściwościom żurawiny, kisiel wspierał trawienie i pomagał w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego.

Zdrowy kisiel żurawinowy

Współczesna kuchnia nieco zapomniała o żurawinie, która zbyt rzadko gości na naszej liście zakupów. Szkoda, bo właśnie teraz przypada szczyt sezonu na świeże owoce! Ten kwaśny, cierpki smak idealnie komponuje się z cynamonem i goździkami, tworząc rozgrzewający deser, który jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy.

Prawdziwy, domowy kisiel żurawinowy to kopalnia witaminy C i silnych antyoksydantów. Chociaż kisiele jadamy do dzisiaj, to tak naprawdę częściej sięgamy po te z proszku, zapominając o prostej recepturze z naturalnych składników. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek domowy kisiel żurawinowy pozwala na kontrolę ilości cukru i nie zawiera sztucznych barwników.

Chłodny i orzeźwiający kisiel żurawinowy
Chłodny i orzeźwiający kisiel żurawinowy © Pyszności

Żurawina słynie z właściwości wspierających zdrowie układu moczowego, ale działa również przeciwzapalnie i wzmacnia odporność, dzięki czemu idealnie sprawdzi się na jesienno-zimowe chłody. Mąka ziemniaczana z kolei tworzy galaretowatą, gęstą konsystencję, która działa osłonowo na błonę śluzową żołądka i jelit. Kwaśny smak żurawiny może wspierać procesy trawienne i łagodzić uczucie pełności po obfitych posiłkach.

Przepis na kisiel żurawinowy

Przygotowanie takiego domowego kisielu to powrót do tradycji, który serwuje naszemu organizmowi dawkę naturalnej apteki. Korzenne przyprawy, takie jak cynamon i goździki, tylko potęgują jego rozgrzewające i prozdrowotne działanie.

Składniki:

  • 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny,
  • 400 ml wody,
  • laska cynamonu,
  • kilka goździków,
  • cukier do smaku,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opcjonalnie: bita śmietana do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Delikatnie rozgnieć żurawinę i umieść ją w rondelku z wodą, dodając cynamon i goździki.
  2. Gotuj na średnim ogniu do momentu, gdy owoce zmiękną i puszczą sok.
  3. Przecedź płyn przez sitko, oddzielając owoce, a uzyskany sok przelej z powrotem do rondelka.
  4. Podgrzej sok, a następnie w niewielkiej ilości zimnego soku wymieszaj mąkę ziemniaczaną, by uniknąć grudek.
  5. Dodaj zawiesinę do gorącego soku, gotując na małym ogniu do zgęstnienia kisielu. Mieszaj energicznie, aby zapobiec zbieraniu się mąki na dnie.

Podawaj na ciepło, jako rozgrzewający deser lub schłodzony z odrobiną bitej śmietany, która złagodzi jego cierpkość. Smacznego

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie