WideoPanna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Panna cotta zamienia się w bożonarodzeniowy deser, dzięki żurawinowemu musowi. To idealnie zbalansowany deser, w którym słodki krem równoważy kwaśna żurawina.

Panna cotta z żurawiną
Panna cotta z żurawiną
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Panna cotta nie jest pierwszym wyborem, gdy myślimy o świątecznych deserach. W tej odsłonie szybko skradnie serca wszystkich gości. Lekki deser świetnie sprawdzi się po ciężkich daniach głównych, wprowadzając nieco świeżości do tradycyjnego menu,

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Panna cotta z żurawiną - przepis na świąteczny deser

Połączenie delikatnej, śmietankowej panna cotty z kwaskowatą żurawiną tworzy harmonijną kompozycję smaków, idealną na świąteczny stół. To pyszna odskocznia od klasycznych makowców i serników, po którą sięgną chętnie wszyscy miłośnicy słodkości.

Panna cotta to warstwowy deser, który warto podać w przezroczystych szklankach lub pucharkach. Nie tylko smakuje świetnie, ale również pięknie prezentuje się na stole.

Składniki:

  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 
  • 2 łyżeczki żelatyny. 

Sos żurawinowy: 

  • 150 g świeżej żurawiny, 
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • 1/2 szklanki wody.

Dekoracja: 

  • rozmaryn, 
  • świeża żurawina w cukrze.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Śmietankę wlej do rondelka. Dodaj mleko, cukier i wymieszaj, podgrzewając całość. Na koniec dodaj także ekstrakt waniliowy.

Panna cotta powstaje z mleka i śmietanki
Panna cotta powstaje z mleka i śmietanki© Pyszności

Krok 2. Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj do śmietanki i dokładnie wymieszaj. Przelej do pucharków i odstaw do lodówki na 3 godziny, aby masa dobrze stężała.

Panna cotta
Panna cotta© Pyszności

Krok 3. Do rondelka wrzuć umytą żurawinę, dodaj do niej wodę, cukier i podgrzewaj, rozgniatając całość. Następnie zblenduj na gładką masę i przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Dzięki temu mus żurawinowy będzie gładki i pyszny.

Mus żurawinowy przełamie słodką panna cottę
Mus żurawinowy przełamie słodką panna cottę© Licencjodawca

Krok 4. Gotowy mus wyłóż na schłodzoną panna cottę. Udekoruj obtoczoną w cukrze żurawiną oraz gałązką rozmarynu. Smacznego!

Panna cotta z żurawiną świetnie sprawdzi się na Święta
Panna cotta z żurawiną świetnie sprawdzi się na Święta© Pyszności

Wybrane dla Ciebie