W PRLu zajadano się nim kilka razy w tygodniu. Działał jak opatrunek na obolałe jelita

Dawniej często gościł na polskich stołach, szczególnie w sezonie owocowym. Często pojawiał się w przedszkolnych podwieczorkach, a dziś króluje przede wszystkim w wersji instant. Domowy kisiel to nie tylko sentymentalny przysmak z dzieciństwa, ale również smaczne remedium na wiele dolegliwości.

Kisiel - PysznościKisiel - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż pozornie wydaje się być jedynie słodką przekąską, to odpowiednio przygotowany staje się również smacznym lekarstwem na dolegliwości układu pokarmowego. Zamiast przepłacać za wypełnioną cukrem, aromatami i konserwantami saszetkę w sklepie, warto przygotować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Jedz kisiel dla zdrowia

Kisiel to prosty i pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego żelowa konsystencja i słodki smak sprawiają, że jest idealny na podwieczorek, a czasem na szkolnych stołówkach zastępował kompot do obiadu.

Kisiel kochały niegdyś wszystkie dzieciaki
Kisiel kochały niegdyś wszystkie dzieciaki © Canva | AlbinaBougartchev

Mąka ziemniaczana, będąca podstawowym składnikiem kisielu, tworzy na błonach śluzowych żołądka i jelit ochronną warstwę. Dzięki temu łagodzi podrażnienia i zmniejsza uczucie pieczenia. Kisiel jest lekkostrawny i sprawia, że nie obciąża układu pokarmowego. Warto sięgnąć po niego, gdy wcześniej za bardzo się najedliśmy lub gdy mamy wrażliwy żołądek. To remedium na problemy z układem pokarmowym, nie bez powodu polecają go lekarze podczas wychodzenia z grypy żołądkowej.

Postaw na dodatki

Do domowego kisielu warto dosypać trochę otrębów owsianych. Będą one świetnym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Kisiel jest jak naturalny plaster na podrażniony układ pokarmowy.

Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika
Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika © Canva | DVB60

Do kisielu możesz dodać świeże owoce, które dostarczą dodatkowych witamin i minerałów.

Przepis na domowy kisiel

Przygotowanie w domu własnego kisielu to naprawdę bardzo prosta sprawa. Warto przypomnieć sobie prosty przepis rodem z babcinego zeszytu i zaskoczyć swoich bliskich kisielem jak sprzed lat.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych owoców (np. jagody, maliny, truskawki) lub 1 szklanka soku owocowego,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu.

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych owoców, zblenduj je lub rozgnieć widelcem.
  2. W małej miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
  3. W rondelku zagotuj wodę z owocami lub sokiem i cukrem.
  4. Cieniutkim strumieniem wlej mieszankę mąki do gotującego się płynu, ciągle mieszając.
  5. Gotuj kisiel na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Domowy kisiel jest już gotowy. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie