PrzepisSłodkościW PRLu zajadano się nim kilka razy w tygodniu. Działał jak opatrunek na obolałe jelita

W PRLu zajadano się nim kilka razy w tygodniu. Działał jak opatrunek na obolałe jelita

Kisiel - Pyszności
Kisiel - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.08.2024 11:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dawniej często gościł na polskich stołach, szczególnie w sezonie owocowym. Często pojawiał się w przedszkolnych podwieczorkach, a dziś króluje przede wszystkim w wersji instant. Domowy kisiel to nie tylko sentymentalny przysmak z dzieciństwa, ale również smaczne remedium na wiele dolegliwości.

Chociaż pozornie wydaje się być jedynie słodką przekąską, to odpowiednio przygotowany staje się również smacznym lekarstwem na dolegliwości układu pokarmowego. Zamiast przepłacać za wypełnioną cukrem, aromatami i konserwantami saszetkę w sklepie, warto przygotować go samodzielnie w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz kisiel dla zdrowia

Kisiel to prosty i pyszny deser, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jego żelowa konsystencja i słodki smak sprawiają, że jest idealny na podwieczorek, a czasem na szkolnych stołówkach zastępował kompot do obiadu.

Kisiel kochały niegdyś wszystkie dzieciaki
Kisiel kochały niegdyś wszystkie dzieciaki© Canva | AlbinaBougartchev

Mąka ziemniaczana, będąca podstawowym składnikiem kisielu, tworzy na błonach śluzowych żołądka i jelit ochronną warstwę. Dzięki temu łagodzi podrażnienia i zmniejsza uczucie pieczenia. Kisiel jest lekkostrawny i sprawia, że nie obciąża układu pokarmowego. Warto sięgnąć po niego, gdy wcześniej za bardzo się najedliśmy lub gdy mamy wrażliwy żołądek. To remedium na problemy z układem pokarmowym, nie bez powodu polecają go lekarze podczas wychodzenia z grypy żołądkowej.

Postaw na dodatki

Do domowego kisielu warto dosypać trochę otrębów owsianych. Będą one świetnym źródłem błonnika, który poprawia perystaltykę jelit. Kisiel jest jak naturalny plaster na podrażniony układ pokarmowy.

Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika
Kisiel to dużo węglowodanów, witaminy C i błonnika© Canva | DVB60

Do kisielu możesz dodać świeże owoce, które dostarczą dodatkowych witamin i minerałów.

Przepis na domowy kisiel

Przygotowanie w domu własnego kisielu to naprawdę bardzo prosta sprawa. Warto przypomnieć sobie prosty przepis rodem z babcinego zeszytu i zaskoczyć swoich bliskich kisielem jak sprzed lat.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych owoców (np. jagody, maliny, truskawki) lub 1 szklanka soku owocowego,
  • 3 szklanki wody,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki cukru lub erytrytolu.

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych owoców, zblenduj je lub rozgnieć widelcem.
  2. W małej miseczce rozprowadź mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
  3. W rondelku zagotuj wodę z owocami lub sokiem i cukrem.
  4. Cieniutkim strumieniem wlej mieszankę mąki do gotującego się płynu, ciągle mieszając.
  5. Gotuj kisiel na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

Domowy kisiel jest już gotowy. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także