WAŻNE
TERAZ

Ależ sensacja! Blamaż Legii przy Łazienkowskiej

Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej

Ziemniaki to nieodzowny dodatek do obiadu. Ubite na gładkie purée wspaniale komponować się będą z tradycyjnym schabowym lub pieczonym kurczakiem. Jeden składnik sprawi, że będą czymś więcej niż tylko dodatkiem.

Puree z dodatkiem parmezanuPuree z dodatkiem parmezanu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kremowe purée ziemniaczane jest znakomitym dodatkiem do obiadów, a kiedy wzbogacisz je startym parmezanem, jego smak staje się naprawdę wyjątkowy. Wystarczy jedna łyżka tego sera, by zachwycić gości i pobudzić apetyt na więcej. Włoski akcent świetnie sprawdzi się w wielu odsłonach. Dobrze komponuje się z aromatycznymi sosami pieczeniowymi oraz grzybowymi. Można je podawać z różnymi rodzajami mięsa, grillowanymi warzywami czy rybami. To mała rewolucja, która odmieni smak purée. Klasyczne, polskie dania, takie jak kotlet schabowy z kapustą, zyskają dzięki niemu luksusowy, restauracyjny charakter.

Rosół na gęsinie - głęboki smak według tradycji

Purée ziemniaczane z parmezanem

Włosi wiedzą, jak podkręcić smak najprostszych potraw. Nie bez powodu tak upodobali sobie parmezan oraz grana padano. To sery pełne umami, które odnajdują się nie tylko w makaronach. Dodane do ziemniaczanego purée nadadzą mu słoną, lekko orzechową nutę i przyjemną, kremową i lekko ciągnącą się konsystencję. Tłuszcz zawarty w serze emulguje z masłem i mlekiem, co gwarantuje uzyskanie idealnie gładkiej, aksamitnej konsystencji

W przypadku purée warto postawić także na odpowiednie ziemniaki. Najlepiej sprawdzą się odmiany mączyste typu B i C, które łatwo się rozpadają i chłoną tłuszcz i mleko. Dzięki temu łatwo zamienić je w gładką masę. Pamiętaj, aby nigdy nie używać blendera, ponieważ jego ostrza uwalniają zbyt dużo skrobi, zamieniając purée w nieprzyjemny, kleisty cement.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej typ B, mączysty),
  • 100 g masła,
  • 150 ml mleka lub śmietanki,
  • 50-70 g tartego parmezanu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na równe kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Dokładnie odcedź ziemniaki i pozostaw je w garnku na minutę lub dwie, by odparowała z nich resztka wody.
  3. Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem.
  4. Dodaj miękkie masło oraz śmietankę lub mleko i dobrze wymieszaj.
  5. Kiedy purée jest już gładkie, dodaj starty parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści i połączy z ziemniakami.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

To proste ulepszenie sprawi, że purée przestanie być tłem dla dania głównego, a stanie się jego kremową gwiazdą. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Na andrzejki robię śledzie po duńsku. Są tak smaczne, że goście proszą o przepis
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie