Ten przepis na babkę wielkanocną jest w rodzinie Ewy Wachowicz od lat. Zawsze się udaje

Ewa Wachowicz podzieliła się z internautami prawdziwym skarbem w postaci rodzinnego przepisu na babkę wielkanocną. "Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - zapewnia kulinarna znawczyni.

Ewa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocnąEwa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Z pewnością będzie się wyróżniać na wielkanocnym stole, mimo że jest niezwykle prostym deserem. Z listy składników ograniczonej do minimum z łatwością wydobędziesz maksimum smaku. Ale takie właśnie są stare, sprawdzone, rodzinne przepisy - szalenie uniwersalne i proste, ale też dające nieziemski efekt. Tak samo jest z rodzinnym przepisem Ewy Wachowicz na babkę wielkanocną. Wypróbuj koniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Ewa Wachowicz zdradziła rodzinny przepis na babkę wielkanocną. "Zawsze się udaje"

Ewa Wachowicz zdradziła portalowi styl.interia.pl rodzinny przepis na babkę wielkanocną. Jak dodała, sama nie wyobraża sobie świąt bez wypieków, zwłaszcza babek, które - według zapewnień restauratorki - na jej świątecznym stole zawsze robią furorę.

"Przygotowuję je na wiele różnych sposobów, a więc posiadam sporo różnorodnych przepisów" - wyznała. "Na początku proponuję wykonanie babki «klęczańskiej», a więc z mojego rodzinnego domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - podsumowała gwiazda.

Przypomnijmy, że rodzinna miejscowość Ewy Wachowicz to właśnie Klęczany, mała wieś na południowo-wschodnich krańcach Małopolski. "Klęczańska" babka wielkanocna jest fuzją dwóch kolorów. Dzięki temu zrobi wrażenie na wielkanocnym stole, mimo że charakteryzuje się niezwykłą prostotą.

Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu
Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu © Pixabay

Babka wielkanocna "klęczańska" Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 350 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z 250 g cukru. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj mąkę i mleko na przemian do masy z żółtek, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
  3. Ubij pianę z białek, a następnie dodaj ją do przygotowanego ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao i 100 g cukru.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem i pokryj bułką tartą.
  6. Nakładanie ciasta zacznij od kilku łyżek jasnej masy, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - tak, by na wierzchu była masa z kakao.
  7. Babkę wielkanocną piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟