Ten przepis na babkę wielkanocną jest w rodzinie Ewy Wachowicz od lat. Zawsze się udaje

Ewa Wachowicz podzieliła się z internautami prawdziwym skarbem w postaci rodzinnego przepisu na babkę wielkanocną. "Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - zapewnia kulinarna znawczyni.

Ewa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocnąEwa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)

Z pewnością będzie się wyróżniać na wielkanocnym stole, mimo że jest niezwykle prostym deserem. Z listy składników ograniczonej do minimum z łatwością wydobędziesz maksimum smaku. Ale takie właśnie są stare, sprawdzone, rodzinne przepisy - szalenie uniwersalne i proste, ale też dające nieziemski efekt. Tak samo jest z rodzinnym przepisem Ewy Wachowicz na babkę wielkanocną. Wypróbuj koniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sprawdzony przepis od cioci z Poznania nigdy mnie nie zawiódł. To ciasto udaje się za każdym razem

Ewa Wachowicz zdradziła rodzinny przepis na babkę wielkanocną. "Zawsze się udaje"

Ewa Wachowicz zdradziła portalowi styl.interia.pl rodzinny przepis na babkę wielkanocną. Jak dodała, sama nie wyobraża sobie świąt bez wypieków, zwłaszcza babek, które - według zapewnień restauratorki - na jej świątecznym stole zawsze robią furorę.

"Przygotowuję je na wiele różnych sposobów, a więc posiadam sporo różnorodnych przepisów" - wyznała. "Na początku proponuję wykonanie babki «klęczańskiej», a więc z mojego rodzinnego domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - podsumowała gwiazda.

Przypomnijmy, że rodzinna miejscowość Ewy Wachowicz to właśnie Klęczany, mała wieś na południowo-wschodnich krańcach Małopolski. "Klęczańska" babka wielkanocna jest fuzją dwóch kolorów. Dzięki temu zrobi wrażenie na wielkanocnym stole, mimo że charakteryzuje się niezwykłą prostotą.

Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu
Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu © Pixabay

Babka wielkanocna "klęczańska" Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 350 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z 250 g cukru. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj mąkę i mleko na przemian do masy z żółtek, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
  3. Ubij pianę z białek, a następnie dodaj ją do przygotowanego ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao i 100 g cukru.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem i pokryj bułką tartą.
  6. Nakładanie ciasta zacznij od kilku łyżek jasnej masy, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - tak, by na wierzchu była masa z kakao.
  7. Babkę wielkanocną piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej