PrzepisWielkanocTen przepis na babkę wielkanocną jest w rodzinie Ewy Wachowicz od lat. Zawsze się udaje

Ten przepis na babkę wielkanocną jest w rodzinie Ewy Wachowicz od lat. Zawsze się udaje

Ewa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocną
Ewa Wachowicz podzieliła się rodzinnym przepisem na babkę wielkanocną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: Ewa Wachowicz (screenshot)
29.03.2024 16:25

Ewa Wachowicz podzieliła się z internautami prawdziwym skarbem w postaci rodzinnego przepisu na babkę wielkanocną. "Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - zapewnia kulinarna znawczyni.

Z pewnością będzie się wyróżniać na wielkanocnym stole, mimo że jest niezwykle prostym deserem. Z listy składników ograniczonej do minimum z łatwością wydobędziesz maksimum smaku. Ale takie właśnie są stare, sprawdzone, rodzinne przepisy - szalenie uniwersalne i proste, ale też dające nieziemski efekt. Tak samo jest z rodzinnym przepisem Ewy Wachowicz na babkę wielkanocną. Wypróbuj koniecznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ewa Wachowicz zdradziła rodzinny przepis na babkę wielkanocną. "Zawsze się udaje"

Ewa Wachowicz zdradziła portalowi styl.interia.pl rodzinny przepis na babkę wielkanocną. Jak dodała, sama nie wyobraża sobie świąt bez wypieków, zwłaszcza babek, które - według zapewnień restauratorki - na jej świątecznym stole zawsze robią furorę.

"Przygotowuję je na wiele różnych sposobów, a więc posiadam sporo różnorodnych przepisów" - wyznała. "Na początku proponuję wykonanie babki «klęczańskiej», a więc z mojego rodzinnego domu. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane i baba praktycznie zawsze się udaje. Nie sposób odmówić sobie tej słodkości" - podsumowała gwiazda.

Przypomnijmy, że rodzinna miejscowość Ewy Wachowicz to właśnie Klęczany, mała wieś na południowo-wschodnich krańcach Małopolski. "Klęczańska" babka wielkanocna jest fuzją dwóch kolorów. Dzięki temu zrobi wrażenie na wielkanocnym stole, mimo że charakteryzuje się niezwykłą prostotą.

Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu
Babka jest istotnym elementem wielkanocnego stołu © Pixabay

Babka wielkanocna "klęczańska" Ewy Wachowicz. Przepis

Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 350 g cukru,
  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • ¾ szklanki mleka lub śmietany,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie:

  1. Masło utrzyj z 250 g cukru. Następnie dodaj żółtka i cukier waniliowy.
  2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Następnie dodawaj mąkę i mleko na przemian do masy z żółtek, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa.
  3. Ubij pianę z białek, a następnie dodaj ją do przygotowanego ciasta i delikatnie zamieszaj.
  4. Ciasto podziel na pół. Jedną część wymieszaj z kakao i 100 g cukru.
  5. Formę na babkę wysmaruj masłem i pokryj bułką tartą.
  6. Nakładanie ciasta zacznij od kilku łyżek jasnej masy, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta - tak, by na wierzchu była masa z kakao.
  7. Babkę wielkanocną piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godziny.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także