WAŻNE
TERAZ

Biało-Czerwoni nie oczarowali. Przeciętny mecz w Chorzowie

Babcia zawsze dodawała do żurku. Mówiła, że to kluczowy składnik

Żurek to tradycyjna polska zupa, która króluje na wielkanocnym stole. Choć przepisów na żurek jest mnóstwo, każdy z nich ma swój sekretny składnik, który nadaje mu wyjątkowy smak. Moja babcia zawsze dodawała do żurku chrzan, twierdząc, że to właśnie on nadaje zupie charakteru.

Babcia zawsze dodawała do żurku. Mówiła, że to kluczowy składnikBabcia zawsze dodawała do żurku. Mówiła, że to kluczowy składnik
Źródło zdjęć: © ad | S_POZHAR
Marcin Michałowski

Moja babcia zawsze podkreślała, że chrzan to tajemnica doskonałego żurku. To właśnie on nadaje temu daniu wyrazistości i aromatu, którym trudno się oprzeć. Jego lekko pikantny smak doskonale komponuje się z bogactwem mięsa i aromatycznymi przyprawami. Dodatek chrzanu nadaje żurkowi niepowtarzalnego charakteru, sprawiając, że staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co roku robię na święta schab w ten sposób i wszyscy są nim zachwyceni

Przepis na żurek z chrzanem

Przygotowanie żurku z chrzanem jest proste i nie wymaga wiele czasu. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak:

  • 0,5 kg białej kiełbasy (surowej),
  • 0,5 kg wędzonki (możesz użyć wędzonych żeberek),
  • ok. 400 g wędzonej kiełbasy,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 butelki zakwasu na żurek lub zakwasu domowej roboty,
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki tartego chrzanu,
  • kilka suszonych grzybków,
  • jajka na twardo do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Wędzonkę zalej wodą i zagotuj. Usuń szumowiny i dodaj włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Gotuj przez około 40 minut.
  2. Dodaj białą kiełbasę i pokrojoną w krążki wędzoną kiełbasę. Lekko osól, dodaj czosnek i gotuj przez około 20 minut.
  3. Wyjmij białą kiełbasę, usuń osłonkę i pokrój ją na kawałki. Wlej zakwas na żurek i dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Dodaj starty chrzan i gotuj przez około 10 minut.
  5. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Żurek z chrzanem to idealna zupa na wielkanocny stół. Jest smaczna, sycąca i pełna wartości odżywczych. Chrzan nadaje jej wyjątkowy charakter i sprawia, że jest idealna na święta. Spróbuj tego przepisu, a z pewnością zachwycisz swoich gości!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Zupę pomidorową gotuję po meksykańsku. Rozgrzewa tak, że zakręcam kaloryfery
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Kurczak, makaron i coś jeszcze. To danie pokochasz od pierwszego kęsa
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu
Dodaj do pieczarek i zapiecz. Pierwsze znikną ze stołu