Moja mama robi genialne plecionki drożdżowe. Idealne na wielkanocną ucztę
Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę, którą będziesz mógł zaskoczyć gości w te święta? Tak się składa, że mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Obok uroczych plecionek z pysznym farszem nie sposób przejść obojętnie.
30.03.2024 07:12
Do Wielkanocny zostało już naprawdę niewiele czasu, dlatego każdy z nas skupiony jest teraz głównie na świątecznym menu. Jeśli nadal je planujesz, koniecznie uwzględnij na tegorocznej liście genialne plecionki drożdżowe, w których czeka smaczna niespodzianka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co roku robi je moja mama i wszyscy goście są nimi zachwyceni. Z biegiem czasu zaczęliśmy mówić na nie koszyczki, bo formą trochę przypominają koszyki ze święconką. A, że przepis zapewnia jednocześnie genialne smaki i ciekawe efekty wizualne, masz gotową recepturę na udane święta w zasięgu ręki.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Zrób drożdżowe plecionki z pyszną niespodzianką na święta, a każdy będzie prosił cię o dokładny przepis
Składniki:
Rozczyn:
- 150 ml ciepłej wody,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki mąki tortowej.
Ciasto:
- 600 g mąki tortowej,
- 1 jajko,
- ¼ szkl oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz:
- 5 ugotowanych jajek,
- 1 podsmażona na maśle cebula,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 60 g tartego chrzanu,
- ¼ szkl. bułki tartej,
- 1 surowe jajko,
- 1 łyżeczka musztardy,
- ¾ łyżeczki soli,
- ⅓ łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania,
- 250 g usmażonego boczku wędzonego do dekoracji,
- 1 pęczek szczypiorku do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania rozczynu. W tym celu łączę ze sobą: ciepłą wodę, ciepłe mleko, świeże drożdże, cukier oraz małą porcję mąki. Mieszankę odstawiam na 15 minut, po kwadransie przelewam ją do miski robota kuchennego.
Krok 2. Do miski wrzucam również mąkę, jajko, sól oraz wlewam olej roślinny, po czym zaczynam wyrabiać ciasto przy pomocy robota kuchennego ze specjalną końcówką.
Jednolitą i gładką mieszankę przykrywam czystą ściereczką, po czym odstawiam w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję farsz. Aby go zrobić najpierw na rozgrzanej i natłuszczonej patelni łączę obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz suszony majeranek.
Krok 4. Do osobnej miski ścieram na tarce na małych oczkach ugotowane na twardo jajka. Po chwili do miski wrzucam mieszankę z patelni, bułkę tartą, jajko, tarty chrzan, musztardę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Dobrze wyrośnięte ciasto dzielę na mniejsze kawałki. Z części takich elementów robię wałeczek, który dzielę na pół. Na koniec splatam ze sobą dwie końcówki i tworzę mały okrąg. Z pozostałego ciasta robię cienki placek, po czym łączę oba elementy.
Krok 6. Gotowe plecionki przekładam do formy do pieczenia i faszeruję je wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie jajek.
Krok 7. Wszystkie plecionki dodatkowo smaruję roztrzepanym jajkiem, aby nabrały w piekarniku złocistych rumieńców. Na koniec wstawiam przekąski do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Krok 8. Upieczone plecionki dekoruję wędzonym boczkiem w smażonej wersji i świeżym szczypiorkiem. I to wszystko, smacznego!