Pieczeń rzymska - najlepszy przepis. Taka, jaką robiła babcia

Pieczeń rzymska to klasyczna włoska potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem. Choć jej nazwa sugeruje, że pochodzi z Rzymu, to jej korzenie sięgają starożytności i Grecji. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną pieczeń rzymską!

ObrazekPixabay
Weronika

Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis na mięso rozpływające się w ustach

Sposób przygotowania pieczeni rzymskiej polega na pieczeniu mięsa w specjalnym garnku, który nazywa się rzymską patelnią. Klasyczna pieczeń  przyrządzana jest z mięsa wołowego lub cielęcego, które jest delikatnie przyprawiane solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie mięso wkłada się do rzymskiej patelni, a następnie piecze w piekarniku przez około godzinę. Dzięki temu procesowi mięso zachowuje swoją naturalną wilgotność i nie wysycha.

Co więcej, aby uzyskać najlepszy smak i aromat, warto przed pieczeniem mięsa marynować je przez kilka godzin lub nawet całą noc w czerwonym winie z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół prowansalskich.

Jak zrobić, żeby pieczeń rzymska nie była sucha? Kluczem do sukcesu jest właściwe przygotowanie mięsa oraz kontrolowanie temperatury piekarnika. Przed pieczeniem warto dokładnie osuszyć mięso, aby uniknąć nadmiernego wypływu soku, który mógłby spowodować wysuszenie mięsa. Ważne też jest, aby piec całość w niskiej temperaturze, około 160 stopni Celsjusza, przez długi czas.

Włosi podają pieczeń rzymską zwykle z warzywami, takimi jak cukinia, papryka czy pomidory, które podczas pieczenia w jajku lub rzymskiej patelni nasiąkają aromatem mięsa i ziół.

pieczeń rzymska - przepis krok po kroku.

Przepis na pieczeń rzymską:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego lub cielęcego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mięso - oczyść je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • W misce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek.
  • Nacieraj mięso przygotowaną mieszanką ziołową, tak aby równomiernie pokryć całą powierzchnię.
  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego lub rzymskiej patelni.
  • Pokryj mięso plasterkami cebuli, wlej czerwone wino i oliwę z oliwek.
  • Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką i odstaw na co najmniej godzinę, aby mięso się zamarynowało.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  • Piecz całość w rzymskiej patelni lub naczyniu żaroodpornym, okrytym folią aluminiową, przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  • W ostatnich 20 minutach pieczenia usuń folię aluminiową, aby mięso nabrało złocistej barwy.
  • Wyjmij mięso z piekarnika, zostaw na kilka minut do odpoczynku, a następnie pokrój na plastry.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇