Pieczeń rzymska - najlepszy przepis. Taka, jaką robiła babcia

Pieczeń rzymska to klasyczna włoska potrawa, która zachwyca smakiem i aromatem. Choć jej nazwa sugeruje, że pochodzi z Rzymu, to jej korzenie sięgają starożytności i Grecji. Poniżej przedstawiamy przepis na tradycyjną pieczeń rzymską!

ObrazekPixabay
Weronika

Pieczeń rzymska z jajkiem - przepis na mięso rozpływające się w ustach

Sposób przygotowania pieczeni rzymskiej polega na pieczeniu mięsa w specjalnym garnku, który nazywa się rzymską patelnią. Klasyczna pieczeń  przyrządzana jest z mięsa wołowego lub cielęcego, które jest delikatnie przyprawiane solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Następnie mięso wkłada się do rzymskiej patelni, a następnie piecze w piekarniku przez około godzinę. Dzięki temu procesowi mięso zachowuje swoją naturalną wilgotność i nie wysycha.

Co więcej, aby uzyskać najlepszy smak i aromat, warto przed pieczeniem mięsa marynować je przez kilka godzin lub nawet całą noc w czerwonym winie z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół prowansalskich.

Jak zrobić, żeby pieczeń rzymska nie była sucha? Kluczem do sukcesu jest właściwe przygotowanie mięsa oraz kontrolowanie temperatury piekarnika. Przed pieczeniem warto dokładnie osuszyć mięso, aby uniknąć nadmiernego wypływu soku, który mógłby spowodować wysuszenie mięsa. Ważne też jest, aby piec całość w niskiej temperaturze, około 160 stopni Celsjusza, przez długi czas.

Włosi podają pieczeń rzymską zwykle z warzywami, takimi jak cukinia, papryka czy pomidory, które podczas pieczenia w jajku lub rzymskiej patelni nasiąkają aromatem mięsa i ziół.

pieczeń rzymska - przepis krok po kroku.

Przepis na pieczeń rzymską:

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wołowego lub cielęcego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 2 łyżki suszonego rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj mięso - oczyść je i osusz ręcznikiem papierowym.
  • W misce wymieszaj sól, pieprz, tymianek, rozmaryn i czosnek.
  • Nacieraj mięso przygotowaną mieszanką ziołową, tak aby równomiernie pokryć całą powierzchnię.
  • Włóż mięso do naczynia żaroodpornego lub rzymskiej patelni.
  • Pokryj mięso plasterkami cebuli, wlej czerwone wino i oliwę z oliwek.
  • Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką i odstaw na co najmniej godzinę, aby mięso się zamarynowało.
  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  • Piecz całość w rzymskiej patelni lub naczyniu żaroodpornym, okrytym folią aluminiową, przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste.
  • W ostatnich 20 minutach pieczenia usuń folię aluminiową, aby mięso nabrało złocistej barwy.
  • Wyjmij mięso z piekarnika, zostaw na kilka minut do odpoczynku, a następnie pokrój na plastry.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Na obiad podaję sałatkę sołtysowej. Wszystkie surówki poszły w odstawkę
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Pyszna alternatywa dla owsianki. Poprawia sprawność umysłową i dba o zdrowie serca
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Na deser zrób charoset. Szybszy niż szarlotka, a pachnie na kilometr
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy