Wielkanoc według Anny Lewandowskiej. 3 przepisy na świąteczne dania
Wielkanoc tuż-tuż. Poszukując inspiracji na świąteczny stół, dobrze zdecydować się na coś zdrowego, smacznego i prostego w przygotowaniu. Anna Lewandowska pokazała, jakie potrawy będą królować na jej świątecznym stole. Niektóre propozycje zaskakują, a my zdecydowaliśmy się wybrać te najlepsze i najpopularniejsze.
23.03.2023 15:32
Wielkanoc u Lewandowskich nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Na ich świątecznym stole znajdą się tradycyjne dania kuchni polskiej, z tym że w zdrowym i bardziej nowoczesnym wydaniu. Popularna trenerka stawia na zdrowe produkty, a jej pomysły zaskoczą każdego, kto lubi dobrze i smacznie zjeść. Postanowiliśmy zaprezentować wielkanocne przepisy jej autorstwa.
Anna Lewandowska i Wielkanoc — jakie dania znajdą się na jej świątecznym stole?
Czy można przygotować żurek, wielkanocną babkę, czy faszerowane jajka w nieco innym wydaniu? Anna Lewandowska pokazuje, że tak. Na jej stronie "Healthy plan by Ann" można znaleźć wiele ciekawych świątecznych inspiracji w nowoczesnym i zdrowym wydaniu. Warto podkreślić, że popularna trenerka postawiła na takie dania, które nie tuczą, są zdrowe i tak samo smaczne, jak tradycyjne. My postanowiliśmy wybrać 3 najlepsze przepisy, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.
Tradycyjny wielkanocny żurek Anny Lewandowskiej - jak go przygotować?
To oczywiste, że na jej świątecznym stole powinien się znaleźć żurek. Anna Lewandowska przygotowuje go niemal tradycyjnie, więc nie powinno tu być żadnego zaskoczenia.
Składniki na wywar dla 6 osób:
- 1,5 litra wody
- pietruszka
- 2 marchewki
- por
- kawałek selera
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 500 g białej kiełbasy
- pół litra zakwasu na żurek
- łyżka majeranku
- 100 g boczku
- 4 jajka
- 5 ziaren pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Anna Lewandowska stawia na tradycję i przygotowanie żurku rozpoczyna od przełożenia do garnka z wodą - obranych warzyw i przypraw. Wszystko ugotuj do miękkości i następnie odcedź.
- Do garnka z wywarem włóż białą kiełbasę, pokrojoną w plastry, wlej zakwas na żurek i gotuj przez 30 minut.
- Dodaj liście laurowe, majeranek, ziele angielskie i posiekany czosnek.
- Po upływie 30 minut dodaj pokrojony boczek i gotuj jeszcze przez kolejne pół godziny.
- Zblenduj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę, zamiast mąki.
- Dodaj jogurt lub śmietankę roślinną i wszystko wymieszaj.
- W przypadku, gdy preferujesz bardziej kwaskowy smak, to możesz dodać pół szklanki soku z ogórków kiszonych.
Anna Lewandowska podaje faszerowane jajka w takiej formie. Przepis zaskakuje!
Skoro Wielkanoc, to muszą być jajka. Anna Lewandowska nie podaje ich z majonezem, ale w naprawdę smacznej i zdrowej formie. Forma, jak o sposób przygotowania może zaskakiwać.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- pół awokado
- 4 łyżki szczypiorku
- szczypta soli morskiej
- 5 jajek
- szczypta pieprzu czarnego
- olej kokosowy lub masło klarowane.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj wszystkie składniki na pastę.
- Jajka ugotuj na twardo i przekrój je wzdłuż tak, by nie uszkodzić skorupek.
- Do masy z awokado dodaj jajka wyjęte ze skorupek i garść szczypiorku. Dopraw ją i zblenduj.
- Przełóż masę do skorupek i następnie podsmaż przez chwilę na oleju kokosowym.
Anna Lewandowska i mazurek z mąki jaglanej - jak go zrobić?
Nie ma Wielkanocy bez żurku, jajek i... mazurka. Anna Lewandowska, w tym przypadku, stawia na zdrowe składniki i piecze go z mąki jaglanej. Ten słodki wielkanocny przysmak, w takiej wersji, rozpływa się w ustach.
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 200 g mąki jaglanej
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła klarowanego
- 2 jajka.
Składniki na masę kremową:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 8 daktyli
- roztopiona gorzka czekolada
- 1/4 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto w robocie kuchennym.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i w międzyczasie przygotuj foremkę do pieczenia o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Na przygotowaną formę wyłóż cienką warstwę ciasta i piecz je przez około 20 minut.
- Zmiksuj namoczone wcześniej daktyle wraz z solą i masłem orzechowym.
- Wyłóż przygotowaną masę na upieczone ciasto i wszystko polej roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego!
A co powiesz na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: