Wielkanoc według Anny Lewandowskiej. 3 przepisy na świąteczne dania

Wielkanoc tuż-tuż. Poszukując inspiracji na świąteczny stół, dobrze zdecydować się na coś zdrowego, smacznego i prostego w przygotowaniu. Anna Lewandowska pokazała, jakie potrawy będą królować na jej świątecznym stole. Niektóre propozycje zaskakują, a my zdecydowaliśmy się wybrać te najlepsze i najpopularniejsze.

ObrazekAnna Lewandowska - Pyszności; Foto Canva.com i screen z https://www.instagram.com/annalewandowska/
Karol Wiak

Wielkanoc u Lewandowskich nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Na ich świątecznym stole znajdą się tradycyjne dania kuchni polskiej, z tym że w zdrowym i bardziej nowoczesnym wydaniu. Popularna trenerka stawia na zdrowe produkty, a jej pomysły zaskoczą każdego, kto lubi dobrze i smacznie zjeść. Postanowiliśmy zaprezentować wielkanocne przepisy jej autorstwa.

Anna Lewandowska i Wielkanoc — jakie dania znajdą się na jej świątecznym stole?

Czy można przygotować żurek, wielkanocną babkę, czy faszerowane jajka w nieco innym wydaniu? Anna Lewandowska pokazuje, że tak. Na jej stronie "Healthy plan by Ann" można znaleźć wiele ciekawych świątecznych inspiracji w nowoczesnym i zdrowym wydaniu. Warto podkreślić, że popularna trenerka postawiła na takie dania, które nie tuczą, są zdrowe i tak samo smaczne, jak tradycyjne. My postanowiliśmy wybrać 3 najlepsze przepisy, które świetnie sprawdzą się na wielkanocnym stole.

Obrazek
Wielkanocne śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Tradycyjny wielkanocny żurek Anny Lewandowskiej - jak go przygotować?

To oczywiste, że na jej świątecznym stole powinien się znaleźć żurek. Anna Lewandowska przygotowuje go niemal tradycyjnie, więc nie powinno tu być żadnego zaskoczenia.

Składniki na wywar dla 6 osób:

  • 1,5 litra wody
  • pietruszka
  • 2 marchewki
  • por
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 500 g białej kiełbasy
  • pół litra zakwasu na żurek
  • łyżka majeranku
  • 100 g boczku
  • 4 jajka
  • 5 ziaren pieprzu.
Obrazek
Żurek - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Anna Lewandowska stawia na tradycję i przygotowanie żurku rozpoczyna od przełożenia do garnka z wodą - obranych warzyw i przypraw. Wszystko ugotuj do miękkości i następnie odcedź.
  2. Do garnka z wywarem włóż białą kiełbasę, pokrojoną w plastry, wlej zakwas na żurek i gotuj przez 30 minut.
  3. Dodaj liście laurowe, majeranek, ziele angielskie i posiekany czosnek.
  4. Po upływie 30 minut dodaj pokrojony boczek i gotuj jeszcze przez kolejne pół godziny.
  5. Zblenduj warzywa z wywaru i zagęść nimi zupę, zamiast mąki.
  6. Dodaj jogurt lub śmietankę roślinną i wszystko wymieszaj.
  7. W przypadku, gdy preferujesz bardziej kwaskowy smak, to możesz dodać pół szklanki soku z ogórków kiszonych.

Anna Lewandowska podaje faszerowane jajka w takiej formie. Przepis zaskakuje!

Skoro Wielkanoc, to muszą być jajka. Anna Lewandowska nie podaje ich z majonezem, ale w naprawdę smacznej i zdrowej formie. Forma, jak o sposób przygotowania może zaskakiwać.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • pół awokado
  • 4 łyżki szczypiorku
  • szczypta soli morskiej
  • 5 jajek
  • szczypta pieprzu czarnego
  • olej kokosowy lub masło klarowane.
Skorupka jajka - Pyszności, źródło: Canva
Skorupka jajka - Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na pastę.
  2. Jajka ugotuj na twardo i przekrój je wzdłuż tak, by nie uszkodzić skorupek.
  3. Do masy z awokado dodaj jajka wyjęte ze skorupek i garść szczypiorku. Dopraw ją i zblenduj.
  4. Przełóż masę do skorupek i następnie podsmaż przez chwilę na oleju kokosowym.

Anna Lewandowska i mazurek z mąki jaglanej - jak go zrobić?

Nie ma Wielkanocy bez żurku, jajek i... mazurka. Anna Lewandowska, w tym przypadku, stawia na zdrowe składniki i piecze go z mąki jaglanej. Ten słodki wielkanocny przysmak, w takiej wersji, rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • 200 g mąki jaglanej
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła klarowanego
  • 2 jajka.
Obrazek
Mazurek - Pyszności

Składniki na masę kremową:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 8 daktyli
  • roztopiona gorzka czekolada
  • 1/4 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto w robocie kuchennym.
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i w międzyczasie przygotuj foremkę do pieczenia o wymiarach 20 × 30 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Na przygotowaną formę wyłóż cienką warstwę ciasta i piecz je przez około 20 minut.
  4. Zmiksuj namoczone wcześniej daktyle wraz z solą i masłem orzechowym.
  5. Wyłóż przygotowaną masę na upieczone ciasto i wszystko polej roztopioną gorzką czekoladą. Smacznego!

A co powiesz na wielkanocną zupę krem z liści rzodkiewki z rzeżuchą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości