Wielkanoc dla każdego. Przepisy na wegańskie i wegetariańskie dania
Wielkanoc bez jajek, jest jak morze bez wody, czy niedziela bez rosołu i schabowego. Okazuje się, że są pewne grupy osób, które są w stanie wyobrazić sobie te święta, bez tego charakterystycznego produktu. Świętowanie będzie miłe i przyjemne, jeśli poznasz wegańskie i wegetariańskie przepisy wielkanocne. Co warto przygotować?
21.03.2023 19:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wegańskie i wegetariańskie przepisy wielkanocne - wyzwanie czy prawdziwa przyjemność?
Co prawda, przygotowanie Wielkanocy bez jajek, masła, czy mleka może okazać się niemożliwe do zrealizowania, ale dla chcącego nic trudnego. Warto już dziś poznać wegańskie i wegetariańskie przepisy wielkanocne. Będą one świetną opcją dla ciebie, jeśli zaliczasz się do osób, które są na takiej diecie lub w przypadku wizyty gości, wśród których znajduje się weganin lub wegetarianin.
Dania na Wielkanoc, również i w tym przypadku mogą być wyjątkowe, smaczne i zachwycające wszystkich gości - nawet te osoby, które na co dzień raczej nie sięgają po tego typu dania. Z pomocą przychodzą tu przede wszystkim roślinne zamienniki, które pozwolą ci przygotować wielkanocny pasztet, czy ciasta na Wielkanoc, które nie wymagają wykorzystania jajek, mięsa, czy masła. Czym zachwycić swoich gości?
Wegańska sałatka jarzynowa - pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole
Produktem, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest bez wątpienia sałatka jarzynowa. Wegańskie i wegetariańskie przepisy wielkanocne to mnóstwo ciekawych propozycji, ale sałatka w takim wydaniu, na pewno przypadnie do gustu tobie i każdej osobie, która jest na diecie wegańskiej.
Składniki:
- około 7 sztuk ziemniaków
- 3 pietruszki
- 6 średnich marchewek
- pół selera
- puszka groszku konserwowego
- 6 sztuk ogórków kiszonych
- 200 g jogurtu sojowego
- 320 g dowolnego wegańskiego majonezu
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Analizując wegańskie wielkanocne przepisy, trzeba podkreślić, że taka sałatka to prawdziwy hit. Rozpocznij od dokładnego umycia ziemniaków, pietruszki, marchewki i selera. Umieść je w gotującej się wodzie i gotuj do uzyskania efektu miękkości. Pamiętaj, że nie powinny się one gotować dłużej niż 30-40 minut. Po gotowaniu, odstaw je do ostudzenia i przystąp do dalszych czynności.
Ostudzone warzywa oraz ogórki kiszone pokrój w kostkę, a groszek konserwowy odcedź z zalewy. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj majonez i jogurt i wszystko dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Jeśli zależy ci, by podbić smak sałatki, możesz dodać odrobinę musztardy.
Wegetariańska pieczeń warzywna - świetna alternatywa dla pasztetu
Podczas śniadania wielkanocnego, obowiązkową pozycją w wielu domach jest pasztet. Okazuje się, że istnieje bardzo fajny przepis, który pozwoli ci przygotować wielkanocny pasztet bez ani grama mięsa. Tu, po raz kolejny, mamy przykład tego, że wegańskie i wegetariańskie przepisy wielkanocne mogą być wyjątkowe.
Składniki:
- 3 korzenie pietruszki
- pół kilograma soczewicy
- 4 marchewki
- pół szklanki ugotowanego ryżu
- 4 jajka
- szklanka kaszy jaglanej
- około pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- słodka papryka
- sól i pieprz
- majeranek
- szczypta ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- tymianek
Sposób przygotowania:
Wegetariański przepis wielkanocny na taką pieczeń warzywną pokazuje, że święta bez mięsa są możliwe. Przygotowanie takiej opcji pasztetu należy rozpocząć od dokładnego umycia i obrania warzyw. Cebulę należy pokroić drobno, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie podsmaż wszystko na odrobinie oliwy z oliwek.
Kolejny krok to ugotowanie kaszy jaglanej i soczewicy. Wrzuć je do garnka, zalej wodą, dodaj sól i odrobinę oliwy i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie, odcedź je. Następnie wymieszaj ugotowaną kaszę i soczewicę z ugotowanym wcześniej ryżem i podsmażonymi warzywami. Poczekaj, aż wszystko ostygnie i w następnej kolejności dodaj jajka i skrobię ziemniaczaną. Wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką, aż całość dobrze się połączy.
Pamiętaj, by skrobię dodawać stopniowo. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, to dodaj niewielką ilość wody.
Przygotowaną wcześniej keksówkę wysmaruj oliwą i obsyp mąką lub bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw pieczeń na około godzinę. Smacznego!
Szukasz inspiracji na coś słodkiego? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na mini serniczki z masą kajmakową na herbatnikowym spodzie: