Wegański mazurek kajmakowy. Smakuje niemal jak tradycyjny

Nie sposób wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnego mazurka. Problem może pojawić się wtedy, gdy jesteś na diecie wegańskiej. Na szczęście mamy na to rozwiązanie. Przedstawiamy przepis na wegański mazurek, który zawsze wychodzi!

Obrazek
Weronika

Mazurek wielkanocny - wegański smakołyk

Weganizm to sposób odżywiania, który wyklucza z jadłospisu mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że weganie nie jedzą ani jaj, ani nabiału, które bardzo często są podstawowym składnikiem wielu ciast. Część osób, zwłaszcza początkujących na diecie wegańskiej, rezygnuje więc z jedzenia i pieczenia ciast, ponieważ wydaje im się to bardzo trudne i pracochłonne.

Jak się jednak okazuje, przygotowanie mazurka wegańskiego wcale nie jest takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne produkty i postępować zgodnie z przepisem, a możesz być pewny(a), że mazurek kajmakowy-wegański wyjdzie wyśmienity.

Przepis na wegański mazurek

Tradycyjny mazurek pieczemy z dodatkiem masła, śmietany oraz jajek, czyli tych produktów, którzy weganie nie spożywają na swojej diecie. Na szczęście produkty te bez problemu możemy zastąpić wegańskimi odpowiednikami. Mazurek, który Ci wyjdzie, nie odbiega smakiem od oryginału.

Składniki:

  • 120 gram mąki pszennej
  • 50 gram mąki ziemniaczanej
  • 50 gram cukru pudru lub innego słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 gram oleju kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na masę kajmakową:

  • 180 gram cukru szklanki cukru trzcinowego lub innego słodziła (jeżeli dajesz erytrol wtedy dodaj go więcej)
  • 200 ml mleka kokosowego z puszki
  • 40 gram oleju kokosowego
  • 1-2 łyżki wody
  • Opcjonalnie:

    orzechy pekan lub włoskie do udekorowania

    Sposób przygotowania:

    • Mąki wymieszaj razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Następnie do całości dodaj olej kokosowy o konsystencji stałej i całość dokładnie zmiksuj lub ucieraj dłonią do momentu, aż uzyskasz kruche ciasto. Do całości dodaj około 1-2 łyżki wody po to, by składniki połączyły się w jednolite ciasto. Całość przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut-1 godzinę,
    • Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj je na wielkość spodu foremki. Delikatnie ponakłuwaj spód widelcem i piecz go przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
    • Po tym czasie ostudź ciasto.

    Sposób przygotowania masy kajmakowej:

    • Do garnka wsyp cukier i dodaj 1-2 łyżki wody. Całość podgrzewaj do momentu, gdy masa zacznie mieć brązowy kolor.
    • Następnie wlej mleczko kokosowe i energicznie mieszaj całość do uzyskania gładkiej masy. Po tym czasie całość dokładnie wystudź.
    • Po wystudzeniu masy kajmakowej dodaj do niej olej kokosowy i całość zblenduj. Otrzymaną masę udekoruj spód mazurka. Wegański mazurek możesz przyozdobić ulubionymi orzechami, np. pekan lub włoskimi.
    Wybrane dla Ciebie
    Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
    Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
    Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
    Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
    Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
    Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
    Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
    Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
    Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
    Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
    Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
    Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
    Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
    Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
    Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
    Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
    Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
    Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
    Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
    Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
    Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
    Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
    Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
    Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
    ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀