W święta zrób sałatkę jajeczną z chrzanem. Zniknie ze stołu jako pierwsza

Sałatka jarzynowa to bezapelacyjnie królowa polskich stołów, zarówno świątecznych, jak i codziennych. Ale czy święta nie są idealną okazją, by spróbować czegoś nowego, zaskakującego i równie pysznego? Sałatka jajeczna z chrzanem to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu.

W święta zrób sałatkę jajeczna z chrzanem. Zniknie ze stołu jako pierwszaW święta zrób sałatkę jajeczna z chrzanem. Zniknie ze stołu jako pierwsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Charles Brutlag
Marcin Michałowski

W trakcie planowania świątecznego menu wielu z nas staje przed dylematem: co przygotować, by zaskoczyć gości i zachwycić ich podniebienia. Choć klasyczna sałatka jarzynowa zazwyczaj króluje na świątecznym stole, czasami warto sięgnąć po coś nowego i nietypowego. W tym roku proponujemy wypróbowanie przepisu na wyjątkową sałatkę jajeczną z chrzanem. To danie nie tylko zachwyca wyglądem, ale jest też szybkie w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy majonez i propozycje jego podania

Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem

Sałatka jajeczna z chrzanem to połączenie świeżości, chrupkości i wyrazistego smaku chrzanu. Aby ją przygotować, potrzebujesz tylko kilku prostych składników:

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 większe ogórki konserwowe,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżeczki chrzanu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
  2. Ogórki konserwowe pokrój w kostkę.
  3. Dodaj kukurydzę, szczypiorek, chrzan i majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Całość dokładnie wymieszaj i udekoruj szczypiorkiem.

Sałatka jajeczna z chrzanem to prawdziwy hit, który z pewnością zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Gwarantujemy, że jej smak zachwyci wszystkich gości, a jej łatwość przygotowania sprawi, że stanie się ona twoim ulubionym świątecznym przysmakiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej