To najgorsza woda do picia. Dietetyk wskazuje konkretny rodzaj

Woda to podstawa zdrowego stylu życia, ale czy każda jest równie korzystna dla organizmu? Dietetyk Bartek Szemraj wskazuje konkretny rodzaj wody, którego lepiej unikać. Spożywanie jej na co dzień może nie przynieść oczekiwanych korzyści zdrowotnych, a nawet zaszkodzić. Sprawdź, dlaczego warto przyjrzeć się bliżej temu, co pijesz.

Woda niskozmineralizowana w plastikowej butelceWoda niskozmineralizowana w plastikowej butelce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Wielu ludzi sięga po wodę butelkowaną, uznając ją za najzdrowszy wybór. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że nie każda woda jest równie wartościowa. Dietetyk Bartek Szemraj zwraca uwagę na wodę niskozmineralizowaną sprzedawaną w plastikowych butelkach. W jego opinii to właśnie ten rodzaj wody jest najgorszym wyborem, jeśli chodzi o codzienne nawadnianie organizmu.

— Najgorszym wyborem, wodą, której staram się unikać, jest woda niskozmineralizowana w plastikowej butelce — wyjaśnia dietetyk na filmiku, który jakiś czas temu udostępnił na Instagramie. — Oczywiście nadal będzie lepsza niż cola... — dodaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit serniczki dla drugiej połówki. Łatwy i prosty przepis

Dlaczego woda niskozmineralizowana w plastiku to zły wybór?

  1. Niska zawartość minerałów – wody niskozmineralizowane mają bardzo małą ilość składników odżywczych, takich jak magnez, wapń czy potas, które są niezbędne dla zdrowia.
  2. Potencjalne przenikanie mikroplastiku – plastikowe butelki mogą uwalniać szkodliwe związki chemiczne, zwłaszcza jeśli są wystawione na działanie ciepła.
  3. Brak wartości dla organizmu – regularne picie wody ubogiej w minerały może prowadzić do niedoborów i zaburzeń elektrolitowych.
  4. Ekologiczne konsekwencje – plastikowe opakowania przyczyniają się do zanieczyszczenia środowiska.

Jaka woda jest lepszym wyborem?

Dietetyk zaleca wybieranie wód średnio- i wysokozmineralizowanych, które dostarczają organizmowi cennych minerałów. Dobrym wyborem jest również filtrowana woda z kranu, szczególnie jeśli w danym regionie charakteryzuje się odpowiednią jakością. Warto zwracać uwagę na skład wody i unikać tej, która nie wnosi żadnych korzyści zdrowotnych.

Jak prawidłowo przechowywać wodę butelkowaną?

Jeśli decydujesz się na wodę w plastikowej butelce, warto wiedzieć, jak ją przechowywać, aby zminimalizować ryzyko szkodliwego wpływu plastiku. Należy unikać pozostawiania butelek na słońcu lub w nagrzanych pomieszczeniach, ponieważ wysoka temperatura sprzyja uwalnianiu się mikroplastiku i szkodliwych substancji do wody. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym, zacienionym miejscu i spożywać jak najszybciej po otwarciu. Alternatywnie, można przelewać wodę do szklanych lub stalowych pojemników, które nie reagują z cieczą i nie wpływają na jej skład.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa