Nie zaparzaj tak herbaty. Mikroplastik będzie wnikał do twojego organizmu
Wiele osób zrezygnowało już z gotowania ryżu w torebkach, ale do tej pory nikt nie przypuszczał, że również torebki z herbatą mogą zawierać mikroplastik, który przenika do organizmu. Okazuje, że te niepozorne opakowania wydzielają nawet miliardy cząsteczek zanieczyszczeń na 1 mililitr herbaty. Polska Agencja Prasowa podaje wyniki badań naukowców z Barcelony.
Naukowcy z Universitat Autònoma de Barcelona przebadali różne rodzaje produktów dostępnych w sklepach. Najczęściej liście herbaty były zapakowane woreczki z nylonu, celulozy i polipropylenu. Okazało się, że wszystkie te surowce zawierają mikro- i nanoplastik, który w dużych ilościach jest pochłaniany przez komórki w jelitach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zanieczyszczenie żywności mikroplastikiem
Ciągły wzrost produkcji żywności, łatwość transportu i szybkie tempo życia sprawiają, że zarówno producenci, jak i konsumenci, decydują się na opakowania, które są łatwe i wygodne w przechowywaniu oraz użytkowaniu. Jednak trzeba mieć świadomość tego, że opakowania, które mają kontakt z żywnością w znacznym stopniu wpływają na jej stan i jakość. Zwłaszcza pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do przenikania cząsteczek mikroplastiku.
Mikroplastik w torebkach do herbaty
Standardowe torebki do herbaty zawierają bardzo duże ilości mikroplastiku. Są one liczone w miliardach cząstek. Torebki wykonane z polipropylenu wydzielają najwięcej szkodliwych substancji – ok. 1,2 miliarda cząstek na 1 mililitr herbaty. W opakowaniach z celulozy jest już o wiele mniej mikroplastiku: 135 milionów, a w nylonowych – ok. 8 milionów cząstek. Naukowcy zbadali nie tylko ilość mikro i nanoplastiku, ale także sprawdzili, w jaki sposób ta substancja reaguje z komórkami w jelitach.
Jak przeprowadzono badanie? Akademicy z Barcelony zabarwili cząstki mikroplastiku i poddali je ekspozycji na różne typy komórek jelitowych. Okazało się, że najwyższy poziom wchłaniania cząstek mikroplastiku wykazały komórki produkujące śluz. Zanieczyszczenia przeniknęły nawet do jądra komórek.
Czy wszystkie torebki do herbaty zawierają mikroplastik?
W większości produktów z marketów saszetki z herbatą zawierają mikroplastik, ale na rynku w mniejszym obiegu są dostępne torebki wykonane z bawełny lub papieru, które nie są skażone zanieczyszczeniem. Jednak nawet w przypadku papierowych czy bawełnianych torebek należy zachować ostrożność.
Zwróć uwagę na zawartość dodatkowych substancji, barwników, środków wybielających lub chloru. Naturalne produkty powinny posiadać certyfikat jakości. Bezpieczna jest herbata luzem, zaparzana bezpośrednio w dzbanku lub kubku, w ceramicznych lub metalowych zaparzaczach ze stali nierdzewnej.
Rozwój badań nad bezpieczeństwem żywności
Hiszpańscy naukowcy doskonale zdają sobie sprawę z zagrożenia. Uważają, że: "kluczowe jest opracowanie znormalizowanych metod testowych do oceny zanieczyszczenia mikro- i nanoplastikiem uwalnianym z plastikowych materiałów mających kontakt z żywnością oraz stworzenie regulacji prawnych skutecznie ograniczających i minimalizujących to zanieczyszczenie. W obliczu ciągłego wzrostu wykorzystania plastiku w opakowaniach żywności konieczne jest podjęcie działań w celu przeciwdziałania temu zanieczyszczeniu, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności i chronić zdrowie publiczne".