Następnym razem nie gotuj ryżu w torebkach. Szkody jakie może wyrządzić porażają

Ryż stanowi świetny dodatek do wielu potraw obiadowych. W kuchni na naszych półkach często gości, zapakowany w plastikowe woreczki. Każdy z nich stanowi porcję dla określonej liczby osób. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się, jaką ilość ryżu powinniśmy przygotować. Wystarczy wrzucić kilka woreczków do wrzątku i poddać je obróbce termicznej. Okazuje się jednak, że gotowanie ryżu w plastikowych torebkach nie jest dla nas najzdrowsze.

ObrazekDlaczego nie wolno gotować ryżu i kaszy w plastikowych torebkach - Pyszności; Foto: https://youtu.be/cGGDdSmBZoc ; Canva.com
Agnieszka

Dodatki do potraw

Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ryż oraz kasza to uniwersalne produkty, które świetnie wzbogacą nasze potrawy. W związku z tym wielu z nas trzyma je na półkach w szafkach. Składniki te nie tylko dobrze smakują, ale również są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Stanowią wspaniały zamiennik ziemniaków.

Niestety bardzo często korzystamy z kaszy lub ryżu zapakowanych w plastikowe torebki. Podczas przygotowywania produktu, wrzucamy je do wrzątku. Całość gotujemy kilka minut, a następnie wyławiamy woreczki z ryżem lub kaszą. Okazuje się jednak, że gotowanie żywności zapakowanej w woreczek nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Gotowanie ryżu w plastikowych woreczkach

Obrazek
Gotowanie ryżu - Pyszności; Foto: Canva.com

Torebki plastikowe, w których znajdują się takie produkty jak ryż, czy kasza, zawierają związek chemiczny - bisfenol A. Wchodzi on również w skład wielu innych opakowań plastikowych, w których przechowuje się żywność. Okazuje się, że związek ten wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie zmienia on smaku potrawy, jednak może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na pracę serca oraz tarczycy. Poza tym istnieje podejrzenie, że związek ten jest kancerogenny. W związku z tym warto sięgać po produkty niepaczkowane. Dzięki temu zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również swoich bliskich.

Gotowanie ryżu jest dziecinnie proste. Wystarczy opłukać go pod bieżącą, zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody. Ryż gotujemy pod przykryciem około 10 - 15 minut. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia z patelni z marchewką i ryżem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie