Następnym razem nie gotuj ryżu w torebkach. Szkody jakie może wyrządzić porażają

Ryż stanowi świetny dodatek do wielu potraw obiadowych. W kuchni na naszych półkach często gości, zapakowany w plastikowe woreczki. Każdy z nich stanowi porcję dla określonej liczby osób. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się, jaką ilość ryżu powinniśmy przygotować. Wystarczy wrzucić kilka woreczków do wrzątku i poddać je obróbce termicznej. Okazuje się jednak, że gotowanie ryżu w plastikowych torebkach nie jest dla nas najzdrowsze.

ObrazekDlaczego nie wolno gotować ryżu i kaszy w plastikowych torebkach - Pyszności; Foto: https://youtu.be/cGGDdSmBZoc ; Canva.com
Agnieszka

Dodatki do potraw

Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ryż oraz kasza to uniwersalne produkty, które świetnie wzbogacą nasze potrawy. W związku z tym wielu z nas trzyma je na półkach w szafkach. Składniki te nie tylko dobrze smakują, ale również są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Stanowią wspaniały zamiennik ziemniaków.

Niestety bardzo często korzystamy z kaszy lub ryżu zapakowanych w plastikowe torebki. Podczas przygotowywania produktu, wrzucamy je do wrzątku. Całość gotujemy kilka minut, a następnie wyławiamy woreczki z ryżem lub kaszą. Okazuje się jednak, że gotowanie żywności zapakowanej w woreczek nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Gotowanie ryżu w plastikowych woreczkach

Obrazek
Gotowanie ryżu - Pyszności; Foto: Canva.com

Torebki plastikowe, w których znajdują się takie produkty jak ryż, czy kasza, zawierają związek chemiczny - bisfenol A. Wchodzi on również w skład wielu innych opakowań plastikowych, w których przechowuje się żywność. Okazuje się, że związek ten wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie zmienia on smaku potrawy, jednak może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na pracę serca oraz tarczycy. Poza tym istnieje podejrzenie, że związek ten jest kancerogenny. W związku z tym warto sięgać po produkty niepaczkowane. Dzięki temu zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również swoich bliskich.

Gotowanie ryżu jest dziecinnie proste. Wystarczy opłukać go pod bieżącą, zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody. Ryż gotujemy pod przykryciem około 10 - 15 minut. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia z patelni z marchewką i ryżem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej