Następnym razem nie gotuj ryżu w torebkach. Szkody jakie może wyrządzić porażają

Ryż stanowi świetny dodatek do wielu potraw obiadowych. W kuchni na naszych półkach często gości, zapakowany w plastikowe woreczki. Każdy z nich stanowi porcję dla określonej liczby osób. Dzięki temu nie musimy zastanawiać się, jaką ilość ryżu powinniśmy przygotować. Wystarczy wrzucić kilka woreczków do wrzątku i poddać je obróbce termicznej. Okazuje się jednak, że gotowanie ryżu w plastikowych torebkach nie jest dla nas najzdrowsze.

ObrazekDlaczego nie wolno gotować ryżu i kaszy w plastikowych torebkach - Pyszności; Foto: https://youtu.be/cGGDdSmBZoc ; Canva.com
Agnieszka

Dodatki do potraw

Obrazek
Ryż - Pyszności; Foto: Canva.com

Ryż oraz kasza to uniwersalne produkty, które świetnie wzbogacą nasze potrawy. W związku z tym wielu z nas trzyma je na półkach w szafkach. Składniki te nie tylko dobrze smakują, ale również są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Stanowią wspaniały zamiennik ziemniaków.

Niestety bardzo często korzystamy z kaszy lub ryżu zapakowanych w plastikowe torebki. Podczas przygotowywania produktu, wrzucamy je do wrzątku. Całość gotujemy kilka minut, a następnie wyławiamy woreczki z ryżem lub kaszą. Okazuje się jednak, że gotowanie żywności zapakowanej w woreczek nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Gotowanie ryżu w plastikowych woreczkach

Obrazek
Gotowanie ryżu - Pyszności; Foto: Canva.com

Torebki plastikowe, w których znajdują się takie produkty jak ryż, czy kasza, zawierają związek chemiczny - bisfenol A. Wchodzi on również w skład wielu innych opakowań plastikowych, w których przechowuje się żywność. Okazuje się, że związek ten wydziela się pod wpływem wysokiej temperatury. Nie zmienia on smaku potrawy, jednak może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Bisfenol A może negatywnie wpływać na pracę serca oraz tarczycy. Poza tym istnieje podejrzenie, że związek ten jest kancerogenny. W związku z tym warto sięgać po produkty niepaczkowane. Dzięki temu zadbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również swoich bliskich.

Gotowanie ryżu jest dziecinnie proste. Wystarczy opłukać go pod bieżącą, zimną wodą i wrzucić do gotującej się wody. Ryż gotujemy pod przykryciem około 10 - 15 minut. 

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować łososia z patelni z marchewką i ryżem krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯