PrzepisProste przepisyTa sałatka ma zabawną nazwę. Ale smakiem przewyższa nawet jarzynową

Ta sałatka ma zabawną nazwę. Ale smakiem przewyższa nawet jarzynową

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj sałatkę inaczej niż zwykle. Nie chodzi tylko o smak, ale także formę podania. Nazwa "sałatka paseczkowa" wzięła się właśnie od sposobu pokrojenia składników. Wygląda trochę inaczej niż większość sałatek, ale bez dokładek się nie obejdzie.

Sałatka paseczkowa z paprykami
Sałatka paseczkowa z paprykami
Źródło zdjęć: © Freepik

Co łączy przepisy na sałatki warzywne? Z reguły sposób przygotowania. Składniki trzeba bowiem pokroić w drobną kosteczkę. Tak przygotowujemy także ulubioną i najbardziej popularną sałatkę jarzynową. W przypadku sałatki paseczkowej jest trochę inaczej. Otóż wszystkie składniki kroi się na wąskie paseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Krojenie składników sałatki ma znaczenie

Sposób krojenia składników tej sałatki nawiązuje do popularnej wśród mistrzów kuchni "julienki". Julienne to technika polegająca na krojeniu warzyw lub mięsa na długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm. Podobny sposób znany jest też w tradycyjnej kuchni chińskiej. W przypadku sałatki paseczkowej składniki nie muszą być tak precyzyjnie pokrojone, jak robią to profesjonalni kucharze. Ważne jest to, by miały podobny, podłużny kształt. Sałatka paseczkowa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. I na pewno będzie mocną konkurencją dla tradycyjnej jarzynowej.

Sałatka paseczkowa

Składniki:

  • 130 g sera żółtego, np. gouda,
  • 150 g szynki konserwowej,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki żółtej,
  • 1 świeży ogórek,
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ser żółty, szynkę konserwową i papryki pokrój w paseczki.
  2. Z ogórków odetnij ogonki, a potem pokrój je na paseczki. Podobnie pokrój jajka.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj kukurydzę.
  4. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Sos dodaj do pokrojonych składników i wymieszaj.
  6. Całość posyp szczypiorkiem.
  7. Sałatkę paseczkową najlepiej schłodzić przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie