Czy mycie owoców i warzyw sodą na pewno jest zdrowe? Wielu z nas tak robi

Uwzględnianie w codziennym jadłospisie świeżych warzyw i owoców to jeden ze zdrowszych nawyków żywieniowych. Każdego dnia powinniśmy je zjadać w ilości ok. 400 g. Choć dostarczają wielu cennych składników odżywczych, ich powierzchnia często bywa zanieczyszczona, dlatego przed spożyciem należy je dokładnie oczyścić. Jednym z popularnych domowych sposobów jest mycie ich w roztworze sody oczyszczonej. Czy ta metoda jest rzeczywiście skuteczna i bezpieczna, czy może niesie pewne ryzyko? Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Mycie owoców i warzyw sodąMycie owoców i warzyw sodą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SERGIO MONTI

Skórka warzyw i owoców stanowi ich zewnętrzną ochronę przed szkodliwymi czynnikami np. wirusami, bakteriami, a także niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Skórka niektórych z nich to też bogato odżywczy element, dlatego często jest polecana do spożycia. Ważne jest jednak, aby przed jej zjedzeniem dokładnie oczyścić roślinę, ponieważ na powierzchni mogą znajdować się m.in.:

  • kurz,
  • grzyby,
  • pestycydy,
  • resztki gleby,
  • drobnoustroje,
  • jaja pasożytów.

Bez dokładnego umycia warzyw i owoców narażamy się na wystąpienie zatruć pokarmowych, infekcji wirusowo-bakteryjnych oraz na wchłanianie szkodliwych substancji chemicznych, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Przykładem są bakterie E. coli, które mogą pochodzić z zanieczyszczonej gleby, wody lub nawozów, zwłaszcza jeśli do nawożenia roślin stosowane są zwierzęce nawozy organiczne, takie jak obornik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami

Jakie owoce i warzywa należy myć?

Dokładnemu myciu należy poddawać zarówno warzyw i owoce kupione w sklepach i na targach, jak i te, które zbieramy bezpośrednio z drzew lub krzewów. Na ich powierzchni poza tym, że znajduje się kurz i pył, mogą również być osadzone fekalia dzikich zwierząt. Jest to niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ mogą one być nosicielami groźnych pasożytów, które możemy nieświadomie spożyć.

A czy trzeba myć warzywa i owoce zapakowane w folię? Tak, nawet jeśli rośliny są zapakowane w folię, warto je umyć przed spożyciem. Choć opakowanie chroni w pewnym stopniu, na skórce mogą dalej znajdować się zanieczyszczenia. Ponadto pod folią może gromadzić wilgoć, co sprzyja rozwojowi bakterii. Lepiej więc nie ryzykować i umyć je, zanim je zjemy.

Soda oczyszczona jako domowy sposób na mycie warzyw i owoców

Chyba każdy z nas ma w kuchni sodę oczyszczoną. Poza tym, że świetnie sprawdza się jako środek spulchniający do wypieków, to także uznawana jest za jeden ze zdrowszych i skuteczniejszych produktów myjących. Tyczy się to także mycia warzyw i owoców.

Niektórzy, chcąc dokładnie oczyścić warzywa i owoce, sięgają po płyny do mycia naczyń. Jednak stosowanie detergentów może wiązać się z ryzykiem ich przenikania do wnętrza roślin, co może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych. Z tego względu lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie sody, której spożycie zazwyczaj nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych.

Jak myć owoce i warzywa w sodzie oczyszczonej?

Najprostszym sposobem na zastosowanie sody do mycia jest rozpuszczenie 1 łyżki proszku na 1 litr wody. Świeże warzywa i owoce umieść w roztworze, wypukaj je w nim, a następnie pozostaw na ok. 12-15 minut. Ważne, aby nie trzymać ich tak za długo, ponieważ soda może uszkodzić skórę i wpłynąć negatywnie na smak i konsystencje pokarmu. Po tym czasie umyj całość jeszcze pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z powierzchni słonego posmaku sody.

Czy soda usuwa wszystkie zanieczyszczenia z roślin?

Mycie warzyw i owoców roztworem sody oczyszczonej pomaga usunąć z rośliny brud, pestycydy oraz warstwę wosku, którą są pokryte niektóre warzywa i owoce. Natomiast soda może nie poradzić sobie z większością bakterii i wirusów, ponieważ ma słabe właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Jeśli chcesz zadbać o dokładniejsze oczyszczenie warzyw i owoców przed umyciem ich w sodzie oczyszczonej, wypukaj je w roztworze z octem, który ma działanie antybakteryjne, a także pomaga usunąć grzyby. Do przygotowania płukanki użyj ½ szklanki octu i 1 litra wody. Warzywa i owoce pozostaw w nim na ok. 5 minut.

Czy mycie warzyw i owoców sodą jest zdrowe?

Soda oczyszczona jest bezpieczna dla zdrowia i skutecznie pomaga usunąć znaczną część zanieczyszczeń z warzyw i owoców. Co więcej, nie wchodzi w interakcje z pokarmem, więc może stanowić bezpieczną alternatywę do mycia ich samą wodą. Nawet jeśli na pokarmie pozostaną niewielkie jej ilości, nie powinna powodować skutków ubocznych.

Inne sposoby na skuteczne mycie warzyw i owoców

Oprócz mycia warzyw i owoców sodą lub octem istnieje kilka innych domowych metod skutecznego usuwania zanieczyszczeń. Jednym z nich jest roztwór wody z solą – wystarczy rozpuścić 1 łyżkę soli w litrze wody i zanurzyć produkty na 10-15 minut, aby je dokładnie oczyścić.

Zamiast octu, można również użyć kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. W tym przypadku wystarczy dodać sok z jednej cytryny lub 2 łyżki kwasku cytrynowego do litra wody i zanurzyć warzywa i owoce na około 3 minuty.

W sklepach dostępne są także specjalne środki do mycia, jednak jest to o wiele droższe rozwiązanie i mogą one zawierać sztuczne substancje chemiczne, które niekoniecznie są przyjazne dla zdrowia lub środowiska.

Źródło artykułu: Agata Soroczynska
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej