Czy mycie owoców i warzyw sodą na pewno jest zdrowe? Wielu z nas tak robi
Uwzględnianie w codziennym jadłospisie świeżych warzyw i owoców to jeden ze zdrowszych nawyków żywieniowych. Każdego dnia powinniśmy je zjadać w ilości ok. 400 g. Choć dostarczają wielu cennych składników odżywczych, ich powierzchnia często bywa zanieczyszczona, dlatego przed spożyciem należy je dokładnie oczyścić. Jednym z popularnych domowych sposobów jest mycie ich w roztworze sody oczyszczonej. Czy ta metoda jest rzeczywiście skuteczna i bezpieczna, czy może niesie pewne ryzyko? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Skórka warzyw i owoców stanowi ich zewnętrzną ochronę przed szkodliwymi czynnikami np. wirusami, bakteriami, a także niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Skórka niektórych z nich to też bogato odżywczy element, dlatego często jest polecana do spożycia. Ważne jest jednak, aby przed jej zjedzeniem dokładnie oczyścić roślinę, ponieważ na powierzchni mogą znajdować się m.in.:
- kurz,
- grzyby,
- pestycydy,
- resztki gleby,
- drobnoustroje,
- jaja pasożytów.
Bez dokładnego umycia warzyw i owoców narażamy się na wystąpienie zatruć pokarmowych, infekcji wirusowo-bakteryjnych oraz na wchłanianie szkodliwych substancji chemicznych, które mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Przykładem są bakterie E. coli, które mogą pochodzić z zanieczyszczonej gleby, wody lub nawozów, zwłaszcza jeśli do nawożenia roślin stosowane są zwierzęce nawozy organiczne, takie jak obornik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Soczysty i chrupiący kotlet dubajski z pistacjowymi frytkami
Jakie owoce i warzywa należy myć?
Dokładnemu myciu należy poddawać zarówno warzyw i owoce kupione w sklepach i na targach, jak i te, które zbieramy bezpośrednio z drzew lub krzewów. Na ich powierzchni poza tym, że znajduje się kurz i pył, mogą również być osadzone fekalia dzikich zwierząt. Jest to niebezpieczne dla zdrowia, ponieważ mogą one być nosicielami groźnych pasożytów, które możemy nieświadomie spożyć.
A czy trzeba myć warzywa i owoce zapakowane w folię? Tak, nawet jeśli rośliny są zapakowane w folię, warto je umyć przed spożyciem. Choć opakowanie chroni w pewnym stopniu, na skórce mogą dalej znajdować się zanieczyszczenia. Ponadto pod folią może gromadzić wilgoć, co sprzyja rozwojowi bakterii. Lepiej więc nie ryzykować i umyć je, zanim je zjemy.
Soda oczyszczona jako domowy sposób na mycie warzyw i owoców
Chyba każdy z nas ma w kuchni sodę oczyszczoną. Poza tym, że świetnie sprawdza się jako środek spulchniający do wypieków, to także uznawana jest za jeden ze zdrowszych i skuteczniejszych produktów myjących. Tyczy się to także mycia warzyw i owoców.
Niektórzy, chcąc dokładnie oczyścić warzywa i owoce, sięgają po płyny do mycia naczyń. Jednak stosowanie detergentów może wiązać się z ryzykiem ich przenikania do wnętrza roślin, co może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych. Z tego względu lepszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie sody, której spożycie zazwyczaj nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych.
Jak myć owoce i warzywa w sodzie oczyszczonej?
Najprostszym sposobem na zastosowanie sody do mycia jest rozpuszczenie 1 łyżki proszku na 1 litr wody. Świeże warzywa i owoce umieść w roztworze, wypukaj je w nim, a następnie pozostaw na ok. 12-15 minut. Ważne, aby nie trzymać ich tak za długo, ponieważ soda może uszkodzić skórę i wpłynąć negatywnie na smak i konsystencje pokarmu. Po tym czasie umyj całość jeszcze pod bieżącą wodą, aby pozbyć się z powierzchni słonego posmaku sody.
Czy soda usuwa wszystkie zanieczyszczenia z roślin?
Mycie warzyw i owoców roztworem sody oczyszczonej pomaga usunąć z rośliny brud, pestycydy oraz warstwę wosku, którą są pokryte niektóre warzywa i owoce. Natomiast soda może nie poradzić sobie z większością bakterii i wirusów, ponieważ ma słabe właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Jeśli chcesz zadbać o dokładniejsze oczyszczenie warzyw i owoców przed umyciem ich w sodzie oczyszczonej, wypukaj je w roztworze z octem, który ma działanie antybakteryjne, a także pomaga usunąć grzyby. Do przygotowania płukanki użyj ½ szklanki octu i 1 litra wody. Warzywa i owoce pozostaw w nim na ok. 5 minut.
Czy mycie warzyw i owoców sodą jest zdrowe?
Soda oczyszczona jest bezpieczna dla zdrowia i skutecznie pomaga usunąć znaczną część zanieczyszczeń z warzyw i owoców. Co więcej, nie wchodzi w interakcje z pokarmem, więc może stanowić bezpieczną alternatywę do mycia ich samą wodą. Nawet jeśli na pokarmie pozostaną niewielkie jej ilości, nie powinna powodować skutków ubocznych.
Inne sposoby na skuteczne mycie warzyw i owoców
Oprócz mycia warzyw i owoców sodą lub octem istnieje kilka innych domowych metod skutecznego usuwania zanieczyszczeń. Jednym z nich jest roztwór wody z solą – wystarczy rozpuścić 1 łyżkę soli w litrze wody i zanurzyć produkty na 10-15 minut, aby je dokładnie oczyścić.
Zamiast octu, można również użyć kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. W tym przypadku wystarczy dodać sok z jednej cytryny lub 2 łyżki kwasku cytrynowego do litra wody i zanurzyć warzywa i owoce na około 3 minuty.
W sklepach dostępne są także specjalne środki do mycia, jednak jest to o wiele droższe rozwiązanie i mogą one zawierać sztuczne substancje chemiczne, które niekoniecznie są przyjazne dla zdrowia lub środowiska.