WAŻNE
TERAZ

Uszkodzenie torowiska na Mazowszu. Premier reaguje

Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości

Mięsny, rozgrzewający i niesamowicie sycący – właśnie taki jest ten kociołek. Wprost idealny na listopadowy czas, gdy pogoda nie rozpieszcza.

Pyszny meksykański kociołekPyszny meksykański kociołek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kociołki mają w sobie coś specjalnego. Są idealne dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni dzięki mnogości mięsa, aromatycznemu bulionowi i hojnej porcji ziemniaków. Tym razem wprowadzamy jednak drobny twist – kilka składników nadaje mu lekko meksykańskiego charakteru. Idealny do podania gościom podczas andrzejek, jeśli chcesz poczęstować ich czymś tradycyjnym, ale równocześnie delikatnie ich zaskoczyć.

Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami

Kociołek meksykański

Meksykański charakter tego kociołka wynika z połączenia aromatycznych dodatków i składników typowych dla tamtejszej kuchni. Istotne są chociażby przyprawy. Wędzona papryka, kumin, ostre papryczki chili i słodka papryka nadają potrawie wyrazisty, dymno-ostry smak, charakterystyczny dla tradycyjnych dań jednogarnkowych. Dodatek fasoli i kukurydzy wzbogaca kompozycję i przywołuje autentyczny klimat kuchni Ameryki Łacińskiej, a soczyste mięso i pyszne warzywa tworzą pożywne, kolorowe danie przypominające klasyczne meksykańskie potrawy, takie jak chili con carne.

Przepis na kociołek meksykański

Przygotowując ten kociołek, możesz sięgnąć po gotowy bulion albo, tak jak w tym przepisie, ugotować go samodzielnie.

Składniki na bulion:

  • 400 g żeberek,
  • 2 l wody,
  • 4 marchewki,
  • pół selera z liśćmi,
  • 1 por,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki maggi.

Składniki na kociołek:

  • 400 g schabu,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 1 cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 papryczki chili,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka białej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 8-10 średnich ziemniaków,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sok z połówki cytryny lub 2 łyżki octu spirytusowego,
  • 1 łyżka papryki wędzonej,
  • 1 łyżka kuminu,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • kilka kropel maggi.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj żeberka i zagotuj.
  2. W międzyczasie obierz marchewki i seler oraz umyj por.
  3. Następnie wrzuć przygotowane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp łyżeczkę soli i dodaj 2 łyżki maggi.
  4. Gotuj na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie.
  5. Wyjmij warzywa i mięso, oddziel żeberka od kości i włóż mięso z powrotem do wywaru.
  6. W tym czasie pokrój boczek i schab w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  7. Na dużej patelni rozgrzej smalec, podsmaż boczek i schab, aż się zrumienią.
  8. Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, po czym dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę.
  9. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
  10. Dodaj na patelnię razem z koncentratem pomidorowym, papryką wędzoną, kuminem i pieprzem ziołowym.
  11. Wymieszaj i po chwili przełóż całą zawartość patelni do garnka z bulionem.
  12. Dodaj papryczki chili w całości i gotuj, aż schab będzie miękki.
  13. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, po czym razem z odsączoną fasolą i kukurydzą wsyp do garnka i gotuj jeszcze chwilę, aż ziemniaki zmiękną.
  14. Wyjmij papryczki chili, dopraw sokiem z cytryny lub octem, cukrem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi.
  15. Następnie gotuj chwilę, aż kociołek lekko zgęstnieje.
  16. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj, a danie posyp nią tuż przed podaniem. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce