Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Mięsny, rozgrzewający i niesamowicie sycący – właśnie taki jest ten kociołek. Wprost idealny na listopadowy czas, gdy pogoda nie rozpieszcza.
Kociołki mają w sobie coś specjalnego. Są idealne dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni dzięki mnogości mięsa, aromatycznemu bulionowi i hojnej porcji ziemniaków. Tym razem wprowadzamy jednak drobny twist – kilka składników nadaje mu lekko meksykańskiego charakteru. Idealny do podania gościom podczas andrzejek, jeśli chcesz poczęstować ich czymś tradycyjnym, ale równocześnie delikatnie ich zaskoczyć.
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Kociołek meksykański
Meksykański charakter tego kociołka wynika z połączenia aromatycznych dodatków i składników typowych dla tamtejszej kuchni. Istotne są chociażby przyprawy. Wędzona papryka, kumin, ostre papryczki chili i słodka papryka nadają potrawie wyrazisty, dymno-ostry smak, charakterystyczny dla tradycyjnych dań jednogarnkowych. Dodatek fasoli i kukurydzy wzbogaca kompozycję i przywołuje autentyczny klimat kuchni Ameryki Łacińskiej, a soczyste mięso i pyszne warzywa tworzą pożywne, kolorowe danie przypominające klasyczne meksykańskie potrawy, takie jak chili con carne.
Przepis na kociołek meksykański
Przygotowując ten kociołek, możesz sięgnąć po gotowy bulion albo, tak jak w tym przepisie, ugotować go samodzielnie.
Składniki na bulion:
- 400 g żeberek,
- 2 l wody,
- 4 marchewki,
- pół selera z liśćmi,
- 1 por,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki maggi.
Składniki na kociołek:
- 400 g schabu,
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 2 papryczki chili,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 puszka białej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 8-10 średnich ziemniaków,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sok z połówki cytryny lub 2 łyżki octu spirytusowego,
- 1 łyżka papryki wędzonej,
- 1 łyżka kuminu,
- 1 łyżka pieprzu ziołowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka cukru,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kilka kropel maggi.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania bulionu. Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj żeberka i zagotuj.
- W międzyczasie obierz marchewki i seler oraz umyj por.
- Następnie wrzuć przygotowane warzywa oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp łyżeczkę soli i dodaj 2 łyżki maggi.
- Gotuj na małym ogniu, aż żeberka będą miękkie.
- Wyjmij warzywa i mięso, oddziel żeberka od kości i włóż mięso z powrotem do wywaru.
- W tym czasie pokrój boczek i schab w kostkę, cebulę obierz i pokrój drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużej patelni rozgrzej smalec, podsmaż boczek i schab, aż się zrumienią.
- Następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, po czym dorzuć czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę.
- Dodaj na patelnię razem z koncentratem pomidorowym, papryką wędzoną, kuminem i pieprzem ziołowym.
- Wymieszaj i po chwili przełóż całą zawartość patelni do garnka z bulionem.
- Dodaj papryczki chili w całości i gotuj, aż schab będzie miękki.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, po czym razem z odsączoną fasolą i kukurydzą wsyp do garnka i gotuj jeszcze chwilę, aż ziemniaki zmiękną.
- Wyjmij papryczki chili, dopraw sokiem z cytryny lub octem, cukrem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami maggi.
- Następnie gotuj chwilę, aż kociołek lekko zgęstnieje.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj, a danie posyp nią tuż przed podaniem. Smacznego!