Wystarczy puszka i przyprawy. Nie zapomnisz tego meksykańskiego smaku

Ciecierzyca po meksykańsku to danie, które udowadnia, że czasem naprawdę niewiele trzeba, by na talerzu pojawiło się coś wyjątkowego. Wystarczy puszka ciecierzycy i pomidorów, kilka aromatycznych przypraw oraz podstawowe dodatki, by wyczarować potrawę pełną koloru, smaku i energii. To propozycja idealna dla zabieganych. Szybka w przygotowaniu, sycąca, a przy tym zdrowa.
Chili con carneFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konserwowa cieciorka to świetna baza, bo nie wymaga długiego gotowania i od razu nadaje się do użycia. Jest źródłem roślinnego białka i błonnika, czyli składników, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i na długo zapewniają uczucie sytości. W połączeniu z pomidorami, fasolą i kukurydzą otrzymujemy miseczkę wypełnioną nie tylko meksykańskimi aromatami, ale także cennymi składnikami odżywczymi.

Kartoflanka jak u babci. Sprawdzony przepis na rozgrzewającą i sycącą zupę

Smak potrawy tworzą przyprawy, takie jak kumin, papryka, chili oraz kolendra. Dzięki nim danie nabiera pazura i przypomina klasyczne smaki kuchni Meksyku. Dzięki nim ciecierzyca przestaje być neutralnym dodatkiem, a staje się główną bohaterką. To kuchnia prosta, ale przy tym intensywna i pełna życia.

Tak przygotowaną ciecierzycę można podawać samodzielnie, z ryżem, nachosami albo jako wypełnienie do burrito. Sprawdza się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i danie na spotkanie ze znajomymi. To dowód na to, że puszka zwykłej cieciorki i garść przypraw mogą przenieść cię prosto do serca Meksyku. Jak zrobić ciecierzycę w meksykańskim stylu?

Przepis na cieciorkę po meksykańsku

Składniki:

  • 100 g ciecierzycy konserwowej,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 50 g czerwonej fasoli z puszki,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka oleju,
  • wędzona słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • curry,
  • sól.
Cieciorka po meksykańsku przepis
Dodaj pomidory, paprykę i wodę oraz dopraw

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Paprykę umyj i pokrój w kostkę (usuń niejadalne części). 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem), paprykę i trochę wody. Dopraw do smaku wędzoną słodką papryką, ostrą papryką i curry.
  3. Duś pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 5-8 min. 
  4. Pod koniec dodaj odcedzoną fasolę, cieciorkę i kukurydzę. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. 
  5. Wyłóż na talerz.
cieciorka po meksykańsku przepis
Przełóż do miseczki
Wybrane dla Ciebie
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący