Kociołek z piekarnika. Błyskawiczny obiad z kapusty, kiełbasy i aromatycznego boczku

Kociołek z boczkiem i kiełbasą to pyszne danie z piekarnika, które świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowy obiad. Sycące, gorące i po prostu przepyszne.

Kociołek z piekarnika- PysznościKociołek z piekarnika- Pyszności
Ewa

Jak przygotować pieczonkę?

Pieczonka to jednogarnkowe danie, składające się z mięsa i prostych warzyw, takich jak kapusta i marchewka. Jest gorące i bardzo sycące, więc świetnie sprawdzi na chłodniejsze dni. Chociaż dla wielu osób nierozerwalnie kojarzy się ona z żeliwnym kociołkiem nad ogniskiem, to z łatwością możesz przygotować ją w swoim piekarniku. Dziś postawiliśmy na upieczenie składników w dużym słoiku, w piekarniku. Ten obiad to strzał w dziesiątkę- robi się praktycznie sam, nie trzeba mieszać ani przewracać. Wystarczy wstawić całość do piekarnika i czekać na pyszny rezultat naszej pracy.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Kociołek z piekarnika

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1/2 małej kapusty
  • 2 laski kiełbasy
  • 250 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Przygotuj duży słoik-wyparz go i wysusz. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Wrzuć część na dno słoika. Następnie dodaj warstwę z posiekanej młodej kapusty.

Kociołek z piekarnika- Pyszności
Kociołek z piekarnika- Pyszności

Kapustę posyp suszonym majerankiem i wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz wędzony boczek. Dorzuć kolejną warstwę ziemniaków.

Kociołek z piekarnika- Pyszności
Kociołek z piekarnika- Pyszności

Ostatnie warstwy to kapusta, kiełbasa, boczek oraz ponownie kapusta. Pamiętaj, aby lekko dociskać całość przy wykładaniu warstw. Tak przygotowany słoik zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.

Obrazek
Kociołek z piekarnika- Pyszności

Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoik z piekarnika. Przełóż jego zawartość do miski lub salaterki i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Prosta pieczonka z piekarnika najlepiej smakuje na gorąco, więc nie zwlekaj i zabieraj się od razu za jedzenie.

Smacznego!

Obrazek
Kociołek z piekarnika- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć