Kociołek z piekarnika. Błyskawiczny obiad z kapusty, kiełbasy i aromatycznego boczku
Kociołek z boczkiem i kiełbasą to pyszne danie z piekarnika, które świetnie sprawdzi się na jesienno-zimowy obiad. Sycące, gorące i po prostu przepyszne.
15.11.2022 | aktual.: 16.11.2022 13:37
Jak przygotować pieczonkę?
Pieczonka to jednogarnkowe danie, składające się z mięsa i prostych warzyw, takich jak kapusta i marchewka. Jest gorące i bardzo sycące, więc świetnie sprawdzi na chłodniejsze dni. Chociaż dla wielu osób nierozerwalnie kojarzy się ona z żeliwnym kociołkiem nad ogniskiem, to z łatwością możesz przygotować ją w swoim piekarniku. Dziś postawiliśmy na upieczenie składników w dużym słoiku, w piekarniku. Ten obiad to strzał w dziesiątkę- robi się praktycznie sam, nie trzeba mieszać ani przewracać. Wystarczy wstawić całość do piekarnika i czekać na pyszny rezultat naszej pracy.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Kociołek z piekarnika
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 1/2 małej kapusty
- 2 laski kiełbasy
- 250 g boczku wędzonego
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Przygotuj duży słoik-wyparz go i wysusz. Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę. Wrzuć część na dno słoika. Następnie dodaj warstwę z posiekanej młodej kapusty.
Kapustę posyp suszonym majerankiem i wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz wędzony boczek. Dorzuć kolejną warstwę ziemniaków.
Ostatnie warstwy to kapusta, kiełbasa, boczek oraz ponownie kapusta. Pamiętaj, aby lekko dociskać całość przy wykładaniu warstw. Tak przygotowany słoik zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez około 40 minut.
Po tym czasie wyjmij ostrożnie słoik z piekarnika. Przełóż jego zawartość do miski lub salaterki i udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Prosta pieczonka z piekarnika najlepiej smakuje na gorąco, więc nie zwlekaj i zabieraj się od razu za jedzenie.
Smacznego!