Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa

Tradycyjna panierka to mąka, jajko oraz bułka tarta. Kiedy jednak wytłaczanka świeci pustkami, nic straconego. Brak jajka nie przekreśla skutecznego panierowania, o ile postawimy na dobre zamienniki.

Panierka bez jajka będzie trzymała się mięsaPanierka bez jajka będzie trzymała się mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Do panierowania trafiają klasyczne kotlety i nuggetsy, a za chrupiącą powłoką przepadają zarówno dzieci, jak i dorośli. O ile samą mąkę można pominąć, o tyle jajko wydaje się być pozycją obowiązkową. Pełni bowiem rolę spoiwa i kleju, który przytwierdza do mięsa bułkę tartą lub panko. Istnieje jednak wiele skutecznych, a często nawet smaczniejszych i bardziej chrupiących alternatyw dla jajka, które z powodzeniem zastępują je w procesie panierowania, idealnych dla alergików, wegetarian lub po prostu, gdy lodówka świeci pustkami.

Mieszek z kapustą. Przysmak kuchni lubelskiej zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa

Czym zastąpić jajko w panierce?

Sekretem panierki bez jajka, która doskonale trzyma się powierzchni, jest wykorzystanie wilgotnych i kleistych składników. Muszą być to produkty, które stworzą lepką warstwą, pełniącą rolę "mostu" między suchym produktem a bułką tartą.

Jednym z najprostszych sposobów jest sięgnięcie po mąkę pszenną lub kukurydzianą. Wystarczy połączyć 2-3 łyżki z ok. 100 ml zimnej wody lub mleka. W rezultacie powstanie lekko gęsta zawiesina, przypominająca konsystencją ciasto naleśnikowe. Dobrze otoczy mięso i pomoże bułce tartej przykleić się do niego. Warto sięgnąć także po mąkę ryżową zamiast pszennej — doda jeszcze więcej chrupkości.

Panierka do kotletów  - Pyszności
Panierka do kotletów - Pyszności © Canva | Candice Bell

Jeśli jednak nie chcesz dodawać mąki do panierki, sięgnij po kefir, maślankę lub jogurt naturalny. Sprawdzą się przy panierowaniu w dwojaki sposób, bo nie tylko przykleją panierkę, ale dzięki zawartym w nim kwasom delikatnie zmiękczą także mięso. Wystarczy zanurzyć kotlety bezpośrednio w kefirze, a później włożyć do miski z bułką tartą.

Ten składnik doda smaku

Ciekawym zamiennikiem dla jajka może być także musztarda dijon lub łagodna. Cienka warstwa musztardy, rozsmarowana na mięsie, jest idealnie klejąca. Jej ostry smak częściowo znika podczas smażenia, ale dodaje panierce subtelnej głębi smaku. Sprawdzi się najlepiej w przypadku kotletów wieprzowych. Nie wybieraj jednak musztardy francuskiej, bo ziarenka mogą się przypalić.

Innym skutecznym smarowidłem okazuje się być także majonez. To nic innego jak emulsja tłuszczu i jajka, więc posmarowanie mięsa cienką warstwą gwarantuje, że panierka przylgnie idealnie, a tłuszcz z majonezu przyczyni się do złocistego i chrupiącego efektu. Delikatnie dodaje smaku, ale w ogóle nie przytłacza mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości