W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem

Schab to coś więcej niż zwykłe niedzielne kotlety. Jeśli w twojej lodówce czeka kawałek tego mięsa, warto zamienić go w soczystą, mięciutką pieczeń z delikatnym, słodkim akcentem, który zachwyci całą rodzinę.

Soczysty schab ze śliwkamiSoczysty schab ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Schab to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na naszych stołach. Pieczony w piekarniku i wzbogacony o słodkie suszone śliwki ma swoich fanów w całej Polsce i wcale nie trzeba czekać z nim do świąt. Już podczas niedzielnego obiadu taki schab zachwyca, a cała porcja znika w mgnieniu oka.

Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam

Pieczeń ze schabu z suszonymi śliwkami

Aby schab wyszedł soczysty, warto zadbać o niego jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Składniki najlepiej wyjąć z lodówki około pół godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – dzięki temu schab będzie się piekł równomiernie. Pamiętaj również, aby natrzeć mięso solą, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem, a następnie odstawić na kilka godzin, by przyprawy dobrze wniknęły i mięso nabrało wyrazistszego smaku.

Pieczenie jest kluczowe

Niestety, po wstawieniu mięsa do piekarnika, nie wystarczy nastawić minutnik i czekać, aż skończy się odliczany czas. Należy regularnie do niego zerkać i podlewać mięso powstałym sosem lub odrobiną gorącej wody, aby wierzch nie zrobił się suchy. Gdy schab mocno się zarumieni, przykryj go folią lub natłuszczonym pergaminem. Na ostatnie kilkanaście minut pieczenia można dolać odrobię czerwonego wina, które doda głębokiego aromatu, utrzyma wilgoć i pozwoli przygotować pyszny sos. Dzięki temu twój schab zachwyci wszystkich przy stole swoją soczystością i miękkością.

Przepis na schab z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 20 g suszonych śliwek,
  • 125 ml czerwonego wina,
  • 2-3 goździki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta soli,
  • gałązka rozmarynu (do dekoracji).

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i osusz schab papierowym ręcznikiem.
  2. Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę a następnie natrzyj nim, solą i majerankiem schab.
  3. Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
  4. W tym czasie sparz suszone śliwki wrzątkiem.
  5. Przygotuj brytfannę, smarując ją smalcem.
  6. Naszpikuj schab goździkami i włóż do niej śliwki.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz około 90 minut, regularnie polewając powstałym sosem.
  9. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryj go folią lub natłuszczonym pergaminem.
  10. Na ostatnie 10-15 minut podlej mięso czerwonym winem.
  11. Po upieczeniu odstaw schab na kilka minut, by soki równomiernie się rozprowadziły.
  12. Podawaj udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce