W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Schab to coś więcej niż zwykłe niedzielne kotlety. Jeśli w twojej lodówce czeka kawałek tego mięsa, warto zamienić go w soczystą, mięciutką pieczeń z delikatnym, słodkim akcentem, który zachwyci całą rodzinę.
Schab to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która od pokoleń gości na naszych stołach. Pieczony w piekarniku i wzbogacony o słodkie suszone śliwki ma swoich fanów w całej Polsce i wcale nie trzeba czekać z nim do świąt. Już podczas niedzielnego obiadu taki schab zachwyca, a cała porcja znika w mgnieniu oka.
Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam
Pieczeń ze schabu z suszonymi śliwkami
Aby schab wyszedł soczysty, warto zadbać o niego jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Składniki najlepiej wyjąć z lodówki około pół godziny wcześniej, aby miały temperaturę pokojową – dzięki temu schab będzie się piekł równomiernie. Pamiętaj również, aby natrzeć mięso solą, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem, a następnie odstawić na kilka godzin, by przyprawy dobrze wniknęły i mięso nabrało wyrazistszego smaku.
Pieczenie jest kluczowe
Niestety, po wstawieniu mięsa do piekarnika, nie wystarczy nastawić minutnik i czekać, aż skończy się odliczany czas. Należy regularnie do niego zerkać i podlewać mięso powstałym sosem lub odrobiną gorącej wody, aby wierzch nie zrobił się suchy. Gdy schab mocno się zarumieni, przykryj go folią lub natłuszczonym pergaminem. Na ostatnie kilkanaście minut pieczenia można dolać odrobię czerwonego wina, które doda głębokiego aromatu, utrzyma wilgoć i pozwoli przygotować pyszny sos. Dzięki temu twój schab zachwyci wszystkich przy stole swoją soczystością i miękkością.
Przepis na schab z suszonymi śliwkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 20 g suszonych śliwek,
- 125 ml czerwonego wina,
- 2-3 goździki,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- szczypta soli,
- gałązka rozmarynu (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz schab papierowym ręcznikiem.
- Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę a następnie natrzyj nim, solą i majerankiem schab.
- Odstaw w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby mięso przeszło aromatem przypraw.
- W tym czasie sparz suszone śliwki wrzątkiem.
- Przygotuj brytfannę, smarując ją smalcem.
- Naszpikuj schab goździkami i włóż do niej śliwki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 90 minut, regularnie polewając powstałym sosem.
- Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić, przykryj go folią lub natłuszczonym pergaminem.
- Na ostatnie 10-15 minut podlej mięso czerwonym winem.
- Po upieczeniu odstaw schab na kilka minut, by soki równomiernie się rozprowadziły.
- Podawaj udekorowane gałązką świeżego rozmarynu. Smacznego!