Już nie kupuję suszonych śliwek. Robię je sama w piekarniku i są o niebo lepsze

To remedium na wiele przykrych dolegliwości i słodka przekąska. Chociaż w sklepach suszone śliwki można dostać bez problemu, to nawet nie umywają się do tych domowych.

Suszone śliwki zrobisz w piekarnikuSuszone śliwki zrobisz w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy sezon owocowy w pełni, a śliwki kuszą słodkim zapachem i smakiem, pora zabrać się za przygotowanie zapasów. Zrobić z nich można nie tylko powidła czy kompot, ale również wysuszyć w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu, z łatwością zrobisz to w piekarniku. Od kiedy znam ten przepis, nie kupuję suszonych śliwek w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Właściwości suszonych śliwek

Suszone śliwki obowiązkowo powinny pojawić się w kuchennej szafce. Są nie tylko smaczne, ale będą też remedium na wiele problemów. Przede wszystkim są doskonałym źródłem błonnika. Poprawia on trawienie, pobudza jelita do działania i pomaga walczyć z kłopotliwymi problemami z zaparciami. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu. Suszone śliwki są bogate w naturalne cukry, więc będą też energetycznym kopem.

W suszonych śliwkach znaleźć można także przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. W ten sposób chronią komórki przed uszkodzeniami, opóźniają proces starzenia i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Suszone śliwki z piekarnika

Domowe suszone śliwki to nie tylko pyszny dodatek do ciast, kompotów czy mięs, ale również zdrowa i naturalna przekąska, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Potrzebujesz tylko świeżych, dojrzałych śliwek i piekarnika. Bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Kupne suszone śliwki często są siarkowane, co pozwala im zachować kolor i świeżość na dłużej, jednak nie jest to obojętne dla naszego zdrowia.

Suszona śliwka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego
Suszona śliwka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego © Pixabay

Umyj dokładnie śliwki i osusz je. Przekrój je na pół i usuń pestki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki śliwek skórką do dołu. Pamiętaj, aby zostawić między nimi niewielkie odstępy, żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować. Zacznij od 60 stopni Celsjusza i stopniowo zwiększaj temperaturę. Pamiętaj o lekkim uchyleniu drzwiczek – dzięki temu para ma gdzie uciec. Suszenie zwykle trwa około 24 godzin.

Gotowe śliwki są elastyczne i pozbawione wilgoci. Po ostudzeniu przełóż je do szczelnego słoika lub pojemnika. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu. Tak przygotowane będą idealną przekąską na długie miesiące.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa