Już nie kupuję suszonych śliwek. Robię je sama w piekarniku i są o niebo lepsze
To remedium na wiele przykrych dolegliwości i słodka przekąska. Chociaż w sklepach suszone śliwki można dostać bez problemu, to nawet nie umywają się do tych domowych.
Kiedy sezon owocowy w pełni, a śliwki kuszą słodkim zapachem i smakiem, pora zabrać się za przygotowanie zapasów. Zrobić z nich można nie tylko powidła czy kompot, ale również wysuszyć w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu, z łatwością zrobisz to w piekarniku. Od kiedy znam ten przepis, nie kupuję suszonych śliwek w sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Właściwości suszonych śliwek
Suszone śliwki obowiązkowo powinny pojawić się w kuchennej szafce. Są nie tylko smaczne, ale będą też remedium na wiele problemów. Przede wszystkim są doskonałym źródłem błonnika. Poprawia on trawienie, pobudza jelita do działania i pomaga walczyć z kłopotliwymi problemami z zaparciami. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu. Suszone śliwki są bogate w naturalne cukry, więc będą też energetycznym kopem.
W suszonych śliwkach znaleźć można także przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. W ten sposób chronią komórki przed uszkodzeniami, opóźniają proces starzenia i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.
Suszone śliwki z piekarnika
Domowe suszone śliwki to nie tylko pyszny dodatek do ciast, kompotów czy mięs, ale również zdrowa i naturalna przekąska, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Potrzebujesz tylko świeżych, dojrzałych śliwek i piekarnika. Bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Kupne suszone śliwki często są siarkowane, co pozwala im zachować kolor i świeżość na dłużej, jednak nie jest to obojętne dla naszego zdrowia.
Umyj dokładnie śliwki i osusz je. Przekrój je na pół i usuń pestki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki śliwek skórką do dołu. Pamiętaj, aby zostawić między nimi niewielkie odstępy, żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować. Zacznij od 60 stopni Celsjusza i stopniowo zwiększaj temperaturę. Pamiętaj o lekkim uchyleniu drzwiczek – dzięki temu para ma gdzie uciec. Suszenie zwykle trwa około 24 godzin.
Gotowe śliwki są elastyczne i pozbawione wilgoci. Po ostudzeniu przełóż je do szczelnego słoika lub pojemnika. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu. Tak przygotowane będą idealną przekąską na długie miesiące.