Już nie kupuję suszonych śliwek. Robię je sama w piekarniku i są o niebo lepsze

To remedium na wiele przykrych dolegliwości i słodka przekąska. Chociaż w sklepach suszone śliwki można dostać bez problemu, to nawet nie umywają się do tych domowych.

Suszone śliwki zrobisz w piekarnikuSuszone śliwki zrobisz w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy sezon owocowy w pełni, a śliwki kuszą słodkim zapachem i smakiem, pora zabrać się za przygotowanie zapasów. Zrobić z nich można nie tylko powidła czy kompot, ale również wysuszyć w domu. Nie potrzebujesz do tego żadnego specjalnego sprzętu, z łatwością zrobisz to w piekarniku. Od kiedy znam ten przepis, nie kupuję suszonych śliwek w sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Właściwości suszonych śliwek

Suszone śliwki obowiązkowo powinny pojawić się w kuchennej szafce. Są nie tylko smaczne, ale będą też remedium na wiele problemów. Przede wszystkim są doskonałym źródłem błonnika. Poprawia on trawienie, pobudza jelita do działania i pomaga walczyć z kłopotliwymi problemami z zaparciami. Pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu. Suszone śliwki są bogate w naturalne cukry, więc będą też energetycznym kopem.

W suszonych śliwkach znaleźć można także przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. W ten sposób chronią komórki przed uszkodzeniami, opóźniają proces starzenia i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi, jak cukrzyca, miażdżyca czy choroby serca.

Suszone śliwki z piekarnika

Domowe suszone śliwki to nie tylko pyszny dodatek do ciast, kompotów czy mięs, ale również zdrowa i naturalna przekąska, a ich przygotowanie to bułka z masłem. Potrzebujesz tylko świeżych, dojrzałych śliwek i piekarnika. Bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Kupne suszone śliwki często są siarkowane, co pozwala im zachować kolor i świeżość na dłużej, jednak nie jest to obojętne dla naszego zdrowia.

Suszona śliwka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego
Suszona śliwka jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego © Pixabay

Umyj dokładnie śliwki i osusz je. Przekrój je na pół i usuń pestki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki śliwek skórką do dołu. Pamiętaj, aby zostawić między nimi niewielkie odstępy, żeby powietrze mogło swobodnie cyrkulować. Zacznij od 60 stopni Celsjusza i stopniowo zwiększaj temperaturę. Pamiętaj o lekkim uchyleniu drzwiczek – dzięki temu para ma gdzie uciec. Suszenie zwykle trwa około 24 godzin.

Gotowe śliwki są elastyczne i pozbawione wilgoci. Po ostudzeniu przełóż je do szczelnego słoika lub pojemnika. Przechowuj je w chłodnym i suchym miejscu. Tak przygotowane będą idealną przekąską na długie miesiące.

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci