Te owoce rosły w ogródku u babci. Dziś niedoceniane, a mają więcej witaminy C niż cytrusy

Nieraz wykrzywiały dziecięce buzie swoim kwaśnym smakiem, a podjadane prosto z krzaczka smakowały najlepiej. Dziś pozostają w cieniu innych owoców, ale zdecydowanie zasługują na więcej miejsca w naszej kuchni.

Przysmak z polskiego ogrodkaPrzysmak z polskiego ogrodka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Na czarne porzeczki chętnych kiedyś nie brakowało, a krzaczki w przydomowym ogródku nieraz świeciły pustkami. Dziś chętniej sięgamy po maliny czy borówki, zapominając o tym skarbie. To nie tylko smak dzieciństwa, ale prawdziwa witaminowa bomba, która wspaniale wpłynie na nasz organizm. Najwyższa pora, by nie tylko odkurzyć wspomnienia, ale zaprosić porzeczki do codziennej diety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Czarne porzeczki w ogrodzie

Porzeczki to jedne z najbardziej wdzięcznych krzewów owocowych do uprawy w przydomowym ogródku. Są mało wymagające, odporne na mrozy i choroby, dlatego dawniej, w czasach, gdy popularne były ogródki działkowe, znajdowały się niemal na każdej posesji.

Czarne porzeczki mają charakterystyczny, słodko-kwaśny smak. Im są bardziej dojrzałe, tym więcej można znaleźć w nich słodyczy. Są przystępniejsze dla kubków smakowych niż czerwone, które słyną ze swojego kwaśnego smaku i bardziej wyraziste niż te białe.

Właściwości porzeczek

Czarna porzeczka to prawdziwa superfood z polskich ogrodów. Przede wszystkim jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o zawartość witaminy C, której ma kilkakrotnie więcej niż cytryny czy pomarańcze. Już jedna garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To jednak początek zalet.

Czarna porzeczka to źródło witaminy C
Czarna porzeczka to źródło witaminy C © Adobe Stock

Czarne porzeczki to znakomite źródło antyoksydantów, takich jak flawonoidy i antocyjany. Ich zadaniem jest ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu opóźniają proces starzenia i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, nowotwory, cukrzyca czy miażdżyca. Odpowiadają też za charakterystyczny, ciemny kolor owoców.

W czarnych porzeczkach znaleźć można także szereg innych witamin. A i E korzystnie wpływają na wzrok i gładką skórę, a witaminy z grupy B wspierają nasz układ nerwowy. Zwarty w owocach błonnik poprawia trawienie i reguluje prace jelit, dzięki czemu można w naturalny sposób poradzić sobie z problematycznymi zaparciami. Do tego dorzucić można jeszcze minerały, takie jak potas, wapń czy żelazo. Regularne spożywanie czarnych porzeczek wzmacnia odporność, poprawia krążenie i korzystnie wpływa na pracę mózgu.

Czarne porzeczki w kuchni

Nie trzeba się specjalnie głowić nad tym, jak jeść więcej porzeczek — są naprawdę uniwersalne. Najprostszym sposobem jest ich podjadanie w formie przekąski lub deseru. Z czarnych porzeczek wychodzą także pyszne dżemy, konfitury i soki, które pozwolą zachować smak lata na dłużej. Owoce można dorzucić także do ciast, muffinek, deserów czy owsianki, zrobić z nich nalewkę lub lemoniadę.

Czarna porzeczka sprawdzi się także w wytrawnych daniach. Jej słodko-kwaśny smak świetnie komponuje się z mięsami, w szczególności tymi ciężkimi, jak dziczyzna. Warto przypomnieć sobie smak dzieciństwa i włączyć porzeczki na stałe do swojego menu,

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa