PrzepisCiastaPorzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam

Porzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam

Porzeczki są idealne do wypieków
Porzeczki są idealne do wypieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

21.09.2024 06:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.

Porzeczki są pysznymi owocami, chociaż dla niektórych mogą wydawać się zbyt cierpkie. Jednak w tym wypieku porzeczki zatopione są w słodkiej, budyniowej piance, co równoważy ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czerwona porzeczka i jej właściwości

Czerwone porzeczki to jedne z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. Chociaż wciąż są niedoceniane, mają ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Są pełne witamin, minerałów (tj. żelazo, potas i magnez) i antyoksydantów. To jedne z najbogatszych w witaminę C owoców. Z kolei błonnik zawarty w porzeczkach ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu porzeczki mogą być pomocne w profilaktyce chorób serca.

Najlepiej porzeczki jeść na surowo. W takiej formie można je też dodawać do owsianek czy koktajli. Gdy masz ich więcej, możesz z nich przygotować konfitury, soki oraz nalewki. A ciasto? Wymaga trochę pracy, ale przygotuj się na mnóstwo zachwytów i dokładek.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami — przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła.

Pianka budyniowa:

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy. Dodaj żółtka i cukier, zagnieć ciasto. Zrób to jak najszybciej.
  2. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  3. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek.
  4. Przygotuj piankę budyniową, białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i proszek budyniowy.
  5. Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  6. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  8. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną do zamrażarki część ciasta.
  9. Piecz ciasto w 180°C przez ok. 45 minut.
porzeczkiciastowypieki