Porzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam

Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.

Porzeczki są idealne do wypieków. Porzeczki są idealne do wypieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Porzeczki są pysznymi owocami, chociaż dla niektórych mogą wydawać się zbyt cierpkie. Jednak w tym wypieku porzeczki zatopione są w słodkiej, budyniowej piance, co równoważy ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Czerwona porzeczka i jej właściwości

Czerwone porzeczki to jedne z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. Chociaż wciąż są niedoceniane, mają ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Są pełne witamin, minerałów (tj. żelazo, potas i magnez) i antyoksydantów. To jedne z najbogatszych w witaminę C owoców. Z kolei błonnik zawarty w porzeczkach ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu porzeczki mogą być pomocne w profilaktyce chorób serca.

Najlepiej porzeczki jeść na surowo. W takiej formie można je też dodawać do owsianek czy koktajli. Gdy masz ich więcej, możesz z nich przygotować konfitury, soki oraz nalewki. A ciasto? Wymaga trochę pracy, ale przygotuj się na mnóstwo zachwytów i dokładek.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami — przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła.

Pianka budyniowa:

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy. Dodaj żółtka i cukier, zagnieć ciasto. Zrób to jak najszybciej.
  2. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  3. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek.
  4. Przygotuj piankę budyniową, białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i proszek budyniowy.
  5. Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  6. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  8. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną do zamrażarki część ciasta.
  9. Piecz ciasto w 180°C przez ok. 45 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Większość dodaje do sałatki, ja wlewam do kawy. Trzyma cukier w ryzach, pomaga pozbyć się oponki
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni
Biorę 2 jajka i jabłko. W kwadrans mam całą górę mini szarlotek z patelni