Porzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam
Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.
21.09.2024 06:40
Porzeczki są pysznymi owocami, chociaż dla niektórych mogą wydawać się zbyt cierpkie. Jednak w tym wypieku porzeczki zatopione są w słodkiej, budyniowej piance, co równoważy ich smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czerwona porzeczka i jej właściwości
Czerwone porzeczki to jedne z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. Chociaż wciąż są niedoceniane, mają ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Są pełne witamin, minerałów (tj. żelazo, potas i magnez) i antyoksydantów. To jedne z najbogatszych w witaminę C owoców. Z kolei błonnik zawarty w porzeczkach ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu porzeczki mogą być pomocne w profilaktyce chorób serca.
Najlepiej porzeczki jeść na surowo. W takiej formie można je też dodawać do owsianek czy koktajli. Gdy masz ich więcej, możesz z nich przygotować konfitury, soki oraz nalewki. A ciasto? Wymaga trochę pracy, ale przygotuj się na mnóstwo zachwytów i dokładek.
Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami — przepis
Składniki:
Na kruchy spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g masła.
Pianka budyniowa:
- 6 białek,
- szczypta soli,
- 1 szklanka cukru,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka czerwonych porzeczek.
Sposób przygotowania:
- Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy. Dodaj żółtka i cukier, zagnieć ciasto. Zrób to jak najszybciej.
- Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
- Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek.
- Przygotuj piankę budyniową, białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i proszek budyniowy.
- Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
- Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną do zamrażarki część ciasta.
- Piecz ciasto w 180°C przez ok. 45 minut.