Porzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam

Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.

Porzeczki są idealne do wypieków. Porzeczki są idealne do wypieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Porzeczki są pysznymi owocami, chociaż dla niektórych mogą wydawać się zbyt cierpkie. Jednak w tym wypieku porzeczki zatopione są w słodkiej, budyniowej piance, co równoważy ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Czerwona porzeczka i jej właściwości

Czerwone porzeczki to jedne z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. Chociaż wciąż są niedoceniane, mają ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Są pełne witamin, minerałów (tj. żelazo, potas i magnez) i antyoksydantów. To jedne z najbogatszych w witaminę C owoców. Z kolei błonnik zawarty w porzeczkach ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu porzeczki mogą być pomocne w profilaktyce chorób serca.

Najlepiej porzeczki jeść na surowo. W takiej formie można je też dodawać do owsianek czy koktajli. Gdy masz ich więcej, możesz z nich przygotować konfitury, soki oraz nalewki. A ciasto? Wymaga trochę pracy, ale przygotuj się na mnóstwo zachwytów i dokładek.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami — przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła.

Pianka budyniowa:

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy. Dodaj żółtka i cukier, zagnieć ciasto. Zrób to jak najszybciej.
  2. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  3. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek.
  4. Przygotuj piankę budyniową, białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i proszek budyniowy.
  5. Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  6. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  8. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną do zamrażarki część ciasta.
  9. Piecz ciasto w 180°C przez ok. 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm