Porzeczki zatopione w budyniowej piance i posypane kruszonką. Lepszego ciasta dawno nie jadłam

Te owoce są często pomijane przy wypiekach, a szkoda. Mają wiele witamin i smakują naprawdę wybornie. Mowa oczywiście o czerwonej porzeczce, która zanurzona w budyniowej piance i posypana kruszonką jest rajem dla podniebienia.

Porzeczki są idealne do wypieków. Porzeczki są idealne do wypieków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Porzeczki są pysznymi owocami, chociaż dla niektórych mogą wydawać się zbyt cierpkie. Jednak w tym wypieku porzeczki zatopione są w słodkiej, budyniowej piance, co równoważy ich smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Czerwona porzeczka i jej właściwości

Czerwone porzeczki to jedne z najbardziej wartościowych owoców sezonowych. Chociaż wciąż są niedoceniane, mają ogromny potencjał smakowy i zdrowotny. Są pełne witamin, minerałów (tj. żelazo, potas i magnez) i antyoksydantów. To jedne z najbogatszych w witaminę C owoców. Z kolei błonnik zawarty w porzeczkach ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, wspomaga pracę jelit i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki temu porzeczki mogą być pomocne w profilaktyce chorób serca.

Najlepiej porzeczki jeść na surowo. W takiej formie można je też dodawać do owsianek czy koktajli. Gdy masz ich więcej, możesz z nich przygotować konfitury, soki oraz nalewki. A ciasto? Wymaga trochę pracy, ale przygotuj się na mnóstwo zachwytów i dokładek.

Ciasto z budyniową pianką i porzeczkami — przepis

Składniki:

Na kruchy spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 6 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g masła.

Pianka budyniowa:

  • 6 białek,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek.

Sposób przygotowania:

  1. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy. Dodaj żółtka i cukier, zagnieć ciasto. Zrób to jak najszybciej.
  2. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki. Resztę ciasta zawiń w folię spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki.
  3. Porzeczki umyj, osusz i obierz z gałązek.
  4. Przygotuj piankę budyniową, białka ubij ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier i proszek budyniowy.
  5. Do ubitych białek wlej powoli olej i wymieszaj.
  6. Rozwałkuj ciasto i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wylej na nie piankę budyniową i posyp porzeczkami.
  8. Na wierzch zetrzyj na tarce odłożoną do zamrażarki część ciasta.
  9. Piecz ciasto w 180°C przez ok. 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥