PrzepisSłodkościCynamonki inaczej. Puszyste ciasto skrywa nietypowy składnik

Cynamonki inaczej. Puszyste ciasto skrywa nietypowy składnik

Tahini rolls to cynamonki w ulepszonej wersji
Tahini rolls to cynamonki w ulepszonej wersji
Źródło zdjęć: © Canva | Danique Veldhuis

20.09.2024 14:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Trudno o przepis na cynamonki tak prosty, a jednocześnie tak zaskakujący. Puszyste ślimaczki wypełnione są kremowym nadzieniem, a całość spowija szlachetny aromat cynamonu cejlońskiego. Brzmi bajecznie i podobnie smakuje.

Cynamonki inaczej, czyli tahini rolls z cynamonem cejlońskim, z pewnością wywołają wielkie poruszenie. Cypryjski twist, którym jest dodatek pasty tahini, sprawi, że wiele osób mlaśnie z zachwytem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na cynamonki. Z tym dodatkiem smakują jak żadne inne

Tahini rolls to charakterystyczny dla kuchni cypryjskiej wypiek oraz popularne tam danie uliczne. Pulchne ciasto zawiera w sobie słodkie wypełnienie, którego bazą jest tahini, czyli pasta sporządzona z nasion sezamu, niekiedy lekko podprażonych dla uzyskania głębszego smaku. Częstym dodatkiem wzbogacającym aromat tahini rolls jest cynamon.

Dlaczego akurat warto postawić na cynamon cejloński? Cynamon cejloński jest słodszy od tego, którego kojarzymy ze sklepów, i jaśniejszy o kilka tonów. Ponadto ma łagodniejszy i bardziej szlachetny smak. Sprawdzi się doskonale w tahini rolls, tworząc wypiek przypominający znane nam cynamonki.

Cynamonki inaczej, czyli tahini rolls, to specjał z Cypru
Cynamonki inaczej, czyli tahini rolls, to specjał z Cypru© Canva | AegeanBlue

Cynamonki inaczej, czyli tahini rolls. Przepis

  • 500 g mąki pszennej,
  • 16 g drożdży instant,
  • 50 g cukru (do ciasta),
  • 130 g mleka,
  • 2 duże jajka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli,
  • 250 g pasty sezamowej tahini
  • 60 g cukru (lub innego słodzidła),
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier, drożdże, ciepłe mleko i jajka połącz. Wyrób z tych składników ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Na końcu dodaj sól i posiekane masło. Wyrabiaj całość dalej przez ok. 6-8 minut.
  2. Wyrobione ciasto odstaw na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem.
  3. Tahini, cukier i cynamon cejloński połącz rózgą, aż powstanie jednolita masa.
  4. Wyrośnięte ciasto zagnieć raz jeszcze (wystarczy kilkanaście sekund), a następnie uformuj je w prostokąt (45cm x 35cm) za pomocą wałka.
  5. Następnie posmaruj ciasto przygotowanym nadzieniem tahini, zostawiając nieposmarowane 2 cm przy dłuższym boku.
  6. Zawiń ciasto w rulon, a następnie pokrój powstały wałek na 15 mniejszych kawałków.
  7. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie ułóż na niej powstałe cynamonki i odstaw całość pod przykryciem do wyrośnięcia na 45 minut.
  8. Po tym czasie włóż cynamonki do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C na ok. 20 minut.
  9. Gotowe cynamonki wyjmij z piekarnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także