Myślisz, że trzeba gotować płatki owsiane? Ten sposób zmienia wszystko i poprawia trawienie

Nie musisz gotować owsianki, żeby była smaczna, zdrowa i lekkostrawna. Wystarczy połączyć płatki z jogurtem, jabłkiem i szczyptą cynamonu, by po kilku minutach otrzymać posiłek, który nie tylko syci na długo, ale też naturalnie wspiera trawienie. Ten sposób przygotowania zmienia podejście do płatków owsianych, ponieważ są delikatniejsze dla żołądka, a przy tym jeszcze lepiej wpływają na kondycję skóry, jelit i odporność.
OwsiankaNa górze rozłóż pokrojone jabłko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane to jedno z najcenniejszych źródeł błonnika, w tym beta-glukanów, które pomagają obniżać cholesterol, wspomagają florę bakteryjną jelit i zwiększają odporność organizmu. Ich działanie jest odczuwalne już po kilku dniach regularnego spożycia. Do tego zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i cenne aminokwasy wspierające układ nerwowy i pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy placek z jagodami i pianką bezową. Na jednym kawałku trudno skończyć

Jabłko nie tylko dodaje świeżość i słodycz, ale również wprowadza do dania cenny błonnik i bor, czyli pierwiastek wpływający na koncentrację i mocne kości. Cynamon z kolei wspomaga metabolizm i zapobiega skokom cukru we krwi. Całość dopełnia jogurt naturalny typu skyr, który jest bogaty w białko, wapń i bakterie probiotyczne, więc wpływa na odporność i równowagę w jelitach.

To danie przygotujesz w kilka minut, bez gotowania. Idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub zdrową przekąskę, zwłaszcza gdy chcesz poczuć się lepiej, zadbać o cerę i przy okazji jeść smacznie. Z czym jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane w jogurcie z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 4 łyżki naturalnego skyru,
  • 1 średnie jabłko,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść płatki owsiane, jogurt, słodzik i szczyptę cynamonu. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Jabłko umyj, osusz i pokrój w plasterki (usuń gniazdo nasienne), następnie rozłóż je na górze.
Płatki owsiane w jogurcie z jabłkiem i cynamonem przepis
Na górze rozłóż pokrojone jabłko
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł