Myślisz, że trzeba gotować płatki owsiane? Ten sposób zmienia wszystko i poprawia trawienie

Nie musisz gotować owsianki, żeby była smaczna, zdrowa i lekkostrawna. Wystarczy połączyć płatki z jogurtem, jabłkiem i szczyptą cynamonu, by po kilku minutach otrzymać posiłek, który nie tylko syci na długo, ale też naturalnie wspiera trawienie. Ten sposób przygotowania zmienia podejście do płatków owsianych, ponieważ są delikatniejsze dla żołądka, a przy tym jeszcze lepiej wpływają na kondycję skóry, jelit i odporność.
OwsiankaNa górze rozłóż pokrojone jabłko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki owsiane to jedno z najcenniejszych źródeł błonnika, w tym beta-glukanów, które pomagają obniżać cholesterol, wspomagają florę bakteryjną jelit i zwiększają odporność organizmu. Ich działanie jest odczuwalne już po kilku dniach regularnego spożycia. Do tego zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i cenne aminokwasy wspierające układ nerwowy i pracę mózgu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jabłko nie tylko dodaje świeżość i słodycz, ale również wprowadza do dania cenny błonnik i bor, czyli pierwiastek wpływający na koncentrację i mocne kości. Cynamon z kolei wspomaga metabolizm i zapobiega skokom cukru we krwi. Całość dopełnia jogurt naturalny typu skyr, który jest bogaty w białko, wapń i bakterie probiotyczne, więc wpływa na odporność i równowagę w jelitach.

To danie przygotujesz w kilka minut, bez gotowania. Idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub zdrową przekąskę, zwłaszcza gdy chcesz poczuć się lepiej, zadbać o cerę i przy okazji jeść smacznie. Z czym jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane w jogurcie z jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych,
  • 4 łyżki naturalnego skyru,
  • 1 średnie jabłko,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • cynamon.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść płatki owsiane, jogurt, słodzik i szczyptę cynamonu. Dokładnie wymieszaj. 
  2. Jabłko umyj, osusz i pokrój w plasterki (usuń gniazdo nasienne), następnie rozłóż je na górze.
Płatki owsiane w jogurcie z jabłkiem i cynamonem przepis
Na górze rozłóż pokrojone jabłko
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa