Myślisz, że trzeba gotować płatki owsiane? Ten sposób zmienia wszystko i poprawia trawienie
Płatki owsiane to jedno z najcenniejszych źródeł błonnika, w tym beta-glukanów, które pomagają obniżać cholesterol, wspomagają florę bakteryjną jelit i zwiększają odporność organizmu. Ich działanie jest odczuwalne już po kilku dniach regularnego spożycia. Do tego zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i cenne aminokwasy wspierające układ nerwowy i pracę mózgu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Jabłko nie tylko dodaje świeżość i słodycz, ale również wprowadza do dania cenny błonnik i bor, czyli pierwiastek wpływający na koncentrację i mocne kości. Cynamon z kolei wspomaga metabolizm i zapobiega skokom cukru we krwi. Całość dopełnia jogurt naturalny typu skyr, który jest bogaty w białko, wapń i bakterie probiotyczne, więc wpływa na odporność i równowagę w jelitach.
To danie przygotujesz w kilka minut, bez gotowania. Idealne na szybkie śniadanie, lekki deser lub zdrową przekąskę, zwłaszcza gdy chcesz poczuć się lepiej, zadbać o cerę i przy okazji jeść smacznie. Z czym jeść płatki owsiane?
Płatki owsiane w jogurcie z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 4 łyżki naturalnego skyru,
- 1 średnie jabłko,
- 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść płatki owsiane, jogurt, słodzik i szczyptę cynamonu. Dokładnie wymieszaj.
- Jabłko umyj, osusz i pokrój w plasterki (usuń gniazdo nasienne), następnie rozłóż je na górze.