Moja rodzina uwielbia kotlety kudłacze. Żadne inne nie mają tak chrupiącej i pysznej panierki
29.04.2024 13:07, aktual.: 29.04.2024 13:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To danie podbiło serca i żołądki moich bliskich. Po pierwsze kotlety są bez grama mięsa, a po drugie mają niezwykle smaczną panierkę. Za tym sukcesem stoją dobrze dobrane warzywa i azjatyckie panko. W dodatku łatwo je przygotować.
Warzywne kotlety mają jeszcze więcej odmian niż te mięsne. Można je przygotowywać na dwa sposoby. Sprawdzają się w nich surowe warzywa z odpowiednimi dodatkami, ale bardziej popularne są te z gotowanych warzyw. Tak się też robi kudłacze.
Delikatnie lub orientalnie
Bazą tych kotletów są ugotowane ziemniaki, marchewka oraz fasola. Potem warzywa trzeba zmielić lub rozgnieć tłuczkiem. Do takiej mieszanki pasują różnorodne zioła i przyprawy, dlatego świetnie smakują zarówno doprawione delikatnie, jaki i wtedy gdy, użyjesz zdecydowanych, orientalnych przypraw, np. kurkumy czy kolendry. Ciekawy akcent pojawia się też w panierce, chodzi o panko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyda się panko
Panko to panierka rodem z Japonii. Podobnie jak bułkę tartą przygotowuje się ją z rozdrobnionego, wysuszonego pieczywa, jednak w panko jego kawałki są większe i przypominają płatki. Dzięki temu obtoczone w panko potrawy są bardziej chrupkie. Ich kolejna zaleta? Wchłaniają mniej tłuszczu. Panko nadaje się do warzyw, mięsa, a Japończycy stosują ją też chętnie do owoców morza smażonych na głębokim tłuszczu. Do tych kotletów pasuje wyśmienicie. Panko kupisz nawet w dyskontach, a używa się jej dokładnie tak samo, jak tradycyjnej bułki tartej.
Warzywne kotlety kudłacze
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 50 g zielonego groszku (można użyć mrożonego),
- 1 marchewka,
- 50 g świeżej lub namoczonej wcześniej fasoli piękny Jaś,
- 3 łyżki drobno posiekanych liści kolendry lub natki pietruszki,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki tartego imbiru,
- 1 papryczka chili,
- 6 łyżek bułki tartej.
Panierka:
- 2 jajka,
- 50 g mąki,
- 100 g bułki tartej panko.
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewkę obierz i pokój w kostkę. Dodaj do nich fasolę i groszek, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości, tak by się nie rozgotowały. Potem je odcedź i lekko przestudź.
- Następnie ugotowane warzywa dobrze rozgnieć tłuczkiem lub zmiel w malakserze, by masa była elastyczna. Dodaj bułkę tartą, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną papryczkę oraz poszatkowane zioła. Całość wyrób, by masa nie była klejąca. Gdy masa będzie zbyt rzadka, dodaj bułki tartej.
- Z masy uformuj płaskie kotleciki. Obtaczaj je w rozmieszanych jajkach, następnie w mące, a na końcu w panko. Najlepiej odkładaj je na 5-10 minut, by odpoczęły przed smażeniem.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety przez kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista. Kotlety kudłacze podawaj od razu, najlepiej z lekką sałatką. Pasują też do nich ogórki małosolne.