Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!
Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować ciekawy, oryginalny i przede wszystkim smaczny obiad dla całej rodziny? Gotowa receptura już na ciebie czeka.
24.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 12:04
W wiosennym menu nie może zabraknąć szaszłyków. Zazwyczaj królują one na grillach. Nie oznacza to jednak, że nie można przygotować i upiec ich również w zaciszu własnego domu. Przepis, który znajdziesz poniżej, jest na to najlepszym dowodem. Kiedy go serwuję, nikt nie narzeka. Wręcz przeciwnie, zachwytom nie ma końca.
Oprócz walorów smakowych należy podkreślić, że całe danie zrobisz w szybki i prosty sposób. Wystarczy, że zamarynujesz mięso, przełożysz je na patyczki do szaszłyków i upieczesz z ziemniaczanymi łódeczkami. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdy na stole pojawiają się kurczakowe szaszłyki z ziemniaczanymi łódeczkami, nikogo nie trzeba wołać dwa razy na obiad
Składniki:
Marynata:
- 70 g tartego parmezanu,
- 1,5 łyżki suszonego oregano,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 125 ml oliwy z oliwek.
Pozostałe składniki:
- 3 filety z kurczaka,
- 800 g ziemniaków.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania szaszłyków. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam piersi z kurczaka. Następnie dzielę je na mniejsze kawałki i przerzucam do miski.
Krok 2. W osobnym naczyniu robię domową marynatę na bazie: oliwy z oliwek, tartego parmezanu, suszonego oregano, słodkiej papryki, suszonego czosnku, kminu rzymskiego, soli oraz pieprzu.
Krok 3. Zawartość miski dokładnie mieszam, po czym łączę z wcześniej przygotowanym mięsem. Zamarynowane kawałki kurczaka wbijam na koniec na drewniane patyczki do szaszłyków i odkładam na bok.
Krok 4. Do przepisu wykorzystuję również ziemniaki, które dzielę na mniejsze kawałki. W efekcie otrzymuje warzywne łódeczki. Rozsypuję je na spodzie formy do pieczenia.
Krok 5. Na wierzchu tej samej formy układam szaszłyki z kawałkami kurczaka, po czym polewam je delikatnie marynatą, która została. Całe danie wkładam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe danie dekoruję świeżą natką pietruszki i serwuję z ulubionym sosem. Smacznego!