Zwiń kurczaka przed smażeniem. Wyjdzie niewiarygodnie miękki i soczysty

Zwiń kurczaka przed smażeniem. Wyjdzie niewiarygodnie miękki i soczysty

Kurczak smażony bez tłuszczu? To nietypowe, ale możliwe
Kurczak smażony bez tłuszczu? To nietypowe, ale możliwe
Źródło zdjęć: © Canva | EzumelImages
19.04.2024 08:47

Piersi kurczaka smażone bez nawet odrobiny tłuszczu? To ciekawe rozwiązanie, które możesz wcielić w życie za pomocą pewnego prostego triku. Potrzebna ci będzie jedynie sucha patelnia i... papier do pieczenia.

Jeśli w domu zabrakło ci oleju lub po prostu nie masz ochoty go używać, to dzisiaj przychodzimy do ciebie z prostym rozwiązaniem tego problemu. Istnieje bowiem sposób, który zakłada użycie dokładnie zero — tak, dobrze czytasz — zero mililitrów tłuszczu do usmażenia kurczaka. Niemożliwe? Cóż, na pewno nie w tym kreatywnych czasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

A ponieważ pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej używanych przez Polaków mięs, ten patent na pewno przyda się wielu osobom. Wystarczy dobrać optymalny zestaw przypraw do mięsa (doskonale pasuje do niego oregano, estragon, tymianek, czosnek, a także papryka w różnych wersjach), zawinąć kurczaka w pergamin i ułożyć na suchej patelni. Drób wyjdzie soczysty, a jednocześnie nietłusty. Z całą pewnością posmakuje wszystkim fanom chudego mięsa.

Kurczak z patelni bez tłuszczu

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta estragonu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki.
Kurczak to mięso, które idealnie współgra z wieloma różnymi przyprawami
Kurczak to mięso, które idealnie współgra z wieloma różnymi przyprawami© Canva | Slatan

Sposób przygotowania:

  1. Ilość przypraw jest przykładowa, możesz skomponować ją osobiście. Wsyp je wszystkie do jednej miseczki i wymieszaj.
  2. Kurczaka oczyść z ewentualnych ścięgien. Nie polecamy nigdy go myć, to sprzyja roznoszeniu potencjalnych drobnoustrojów, które zostaną zabite w wysokiej temperaturze patelni.
  3. Pokrój mięso na kotlety, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Nie musisz tego robić równie intensywnie, co w przypadku schabowych, wystarczy trochę "wyrównać" mięsko.
  4. Natrzyj kurczaka przyprawami. Następnie zawiń mięso w ucięty na odpowiedni rozmiar papier do pieczenia. Ułóż filety na patelni (suchej — nie dodawaj tłuszczu!), podgrzewaj po pięć minut z każdej strony. Odwiń z pergaminu i gotowe. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniaczkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także