Zwiń kurczaka przed smażeniem. Wyjdzie niewiarygodnie miękki i soczysty

Piersi kurczaka smażone bez nawet odrobiny tłuszczu? To ciekawe rozwiązanie, które możesz wcielić w życie za pomocą pewnego prostego triku. Potrzebna ci będzie jedynie sucha patelnia i... papier do pieczenia.

Kurczak smażony bez tłuszczu? To nietypowe, ale możliweKurczak smażony bez tłuszczu? To nietypowe, ale możliwe
Źródło zdjęć: © Canva | EzumelImages

Jeśli w domu zabrakło ci oleju lub po prostu nie masz ochoty go używać, to dzisiaj przychodzimy do ciebie z prostym rozwiązaniem tego problemu. Istnieje bowiem sposób, który zakłada użycie dokładnie zero — tak, dobrze czytasz — zero mililitrów tłuszczu do usmażenia kurczaka. Niemożliwe? Cóż, na pewno nie w tym kreatywnych czasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mieszam kilka składników i wstawiam do lodówki. Po godzinie mam pyszny deser dla całej rodziny

A ponieważ pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej używanych przez Polaków mięs, ten patent na pewno przyda się wielu osobom. Wystarczy dobrać optymalny zestaw przypraw do mięsa (doskonale pasuje do niego oregano, estragon, tymianek, czosnek, a także papryka w różnych wersjach), zawinąć kurczaka w pergamin i ułożyć na suchej patelni. Drób wyjdzie soczysty, a jednocześnie nietłusty. Z całą pewnością posmakuje wszystkim fanom chudego mięsa.

Kurczak z patelni bez tłuszczu

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • szczypta estragonu,
  • 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki.
Kurczak to mięso, które idealnie współgra z wieloma różnymi przyprawami
Kurczak to mięso, które idealnie współgra z wieloma różnymi przyprawami © Canva | Slatan

Sposób przygotowania:

  1. Ilość przypraw jest przykładowa, możesz skomponować ją osobiście. Wsyp je wszystkie do jednej miseczki i wymieszaj.
  2. Kurczaka oczyść z ewentualnych ścięgien. Nie polecamy nigdy go myć, to sprzyja roznoszeniu potencjalnych drobnoustrojów, które zostaną zabite w wysokiej temperaturze patelni.
  3. Pokrój mięso na kotlety, delikatnie rozbij je tłuczkiem. Nie musisz tego robić równie intensywnie, co w przypadku schabowych, wystarczy trochę "wyrównać" mięsko.
  4. Natrzyj kurczaka przyprawami. Następnie zawiń mięso w ucięty na odpowiedni rozmiar papier do pieczenia. Ułóż filety na patelni (suchej — nie dodawaj tłuszczu!), podgrzewaj po pięć minut z każdej strony. Odwiń z pergaminu i gotowe. Podawaj z ulubioną surówką i ziemniaczkami. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej