Estragon podkreśli smak wielu dań. To przyprawa, którą wyhodujesz na balkonie

Jeśli zależy ci na podkreśleniu smaku ryby i innych wyjątkowych dań, które przygotowujesz w swoim domu, to warto sięgnąć po estragon. Jest to jedna z najpopularniejszych przypraw, którą stosuje się w europejskich kuchniach. Niektórzy określają go mianem "króla wśród przypraw". Okazuje się, że tę przyprawę możesz w prosty sposób wyhodować na swoim balkonie.

ObrazekEstragon - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Przygotowując swoje ulubione dania, z pewnością sięgasz po wiele rozmaitych przypraw. Są wśród nich takie podstawowe, jak sól i pieprz oraz popularne zioła do dań obiadowych, które nadają potrawom wyrazistości i wyjątkowego aromatu. Do tych popularnych dodatków należy zaliczyć przyprawy śródziemnomorskie. Jest wśród nich również estragon, który można zastosować w kuchni, jak i w medycynie.

Estragon - co to takiego?

Zanim poznasz najważniejsze właściwości estragonu, dobrze jest poznać najważniejsze informacje związane z tą popularną przyprawą. Estragon jest rośliną z rodziny astrowatych, która porasta tereny południowo-wschodniej Europy, a także obszary Azji i Ameryki Północnej. Nazwa estragonu wywodzi się od łacińskiego słowa draco, które oznacza węża. Jednak oryginalna nazwa pochodzi od charakterystycznego układu korzeni, które kształtem przypominają groźnego gada. Wykorzystuje się go głównie w kuchni, ale również w domowej medycynie.

Obrazek
Estragon - Pyszności; Foto canva.com

Estragon to bylina o twardej i wysokiej łodydze, obrośniętej wąskimi i lekko zwisającymi liśćmi z delikatnie zaostrzonymi końcami. Kwiaty mają barwę białą lub żółtą i rzadko rozwijają się w pełni. Ta popularna przyprawa nie wymaga szczególnej pielęgnacji - wystarczy, by regularnie go podlewać i odchwaszczać. Nie jest odporny na mróz, dlatego jeśli zależy ci na tym, by przetrwał zimę, to dobrze będzie przyciąć estragon i osłonić go tuż przed rozpoczęciem zimy.

Jak wyhodować estragon na balkonie?

Zastanawiasz się, co musisz zrobić, by wyhodować estragon na balkonie lub tarasie? To bardzo proste. Wystarczy, że posadzisz go w miejscu słonecznym, w żyznej i przepuszczalnej ziemi, o odczynie zbliżonym do obojętnego. W uprawie doniczkowej najlepiej sprawdzi się odpowiednie podłoże do ziół, które można zakupić w sklepach ogrodniczych.

Pamiętaj, że doniczka powinna mieć otwór odpływowy. Konieczne jest jego regularne podlewanie i odchwaszczanie - to szczególnie ważne, bo przesuszony estragon szybko traci jędrność.

Estragon i jego właściwości - do czego wykorzystać go w kuchni i domowej medycynie?

Jeśli uda ci się wyhodować estragon na balkonie lub w swoim ogródku, to czas najwyższy, byś dowiedział się jak wykorzystać estragon. Świetnie sprawdzi się jako przyprawa, ale również jako zioło, które wykorzystuje się w medycynie.

Ta popularna przyprawa jest wykorzystywana do przygotowania specjałów z Niemiec, Włoch, Francji czy Hiszpanii. Ziele pasuje do popularnych sosów, jako przyprawa do sałatek, potraw mięsnych, zup czy dań jarskich. Świetnie komponuje się również z daniami jajecznymi i daniami z drobiu.

Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva
Zioła z marketów- Pyszności/ źródło: Canva

A jak wykorzystać estragon w medycynie? Lecznicze właściwości estragonu to przede wszystkim poprawa procesów trawiennych. Wspomaga apetyt i produkcję soków żołądkowych, a także uzupełnia braki witaminy A. Charakteryzuje go działanie moczopędne, rozkurczające, antybakteryjne, antyoksydantowe i grzybobójcze. Estragon bardzo często wykorzystuje się w przypadku licznych dolegliwości reumatycznych.

Tę popularną przyprawę możesz z powodzeniem dodać do makaronu z tuńczykiem w sosie pomidorowym. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej