Melisa to herbata, którą warto pić wieczorem. Wstaniesz wypoczęty i w dobrym nastroju

Pisał o niej John Evelyn, zachwalał Hipokrates, uwielbiał kardynał Richelieu. Melisa i jej niezwykłe właściwości są znane światu od wieków. A co właściwie czyni ją taką wyjątkową i jak to wykorzystać w praktyce? Odpowiadamy.

ObrazekMelisa - Pyszności; foto: Canva

Melisa pochodzi z terenów basenu Morza Śródziemnego, co jest niejako wytłumaczeniem tego, dlaczego informacje o jej wykorzystywaniu w lecznictwie odnajdujemy już w dziełach Hipokratesa czy Dioskurydesa. To właśnie starożytni Grecy nadali tej bylinie nazwę, a słowo "melitta" oznacza dokładnie "pszczołę miodną". Wytłumaczeniem tego skojarzenia jest fakt, że melisa to niezwykle miododajna roślina, z czego nie omieszkali korzystać już pradawni pszczelarze. Melisa służyła im do nacierania uli, w celu ściągnięcia pszczół i nakłonienia ich do założenia roju.

Melisa w średniowieczu

Obrazek
Melisa - Pyszności; foto: Canva

Średniowieczni zakonnicy wyjątkowo upodobali sobie melisę, która stanowiła częsty element ich ogrodów. We Francji powstała woda karmelitańska, czyli alkoholowa nalewka z melisą o mocach uzdrawiających. To właśnie ją popijał ponoć kardynał Richelieu, postać historyczna i przeciwnik słynnych trzech muszkieterów z książek Dumasa.

Melisa nie była anonimowa również na terenach średniowiecznej Polski. Nasi przodkowie mówili o niej "cytrynowe ziele", nawiązując do jej smaku i aromatu. Tradycja jej sadzenia przetrwała, a melisa jest dziś uprawiana zarówno na dużych plantacjach, jak również w przydomowych ogródkach.

Melisa — zastosowanie

Stworzona przez francuskich mnichów woda karmelitańska była stosowana do doraźnego leczenia problemów żołądkowych i bóli reumatycznych. Właściwości zielonej byliny wychodzą jednak jeszcze o wiele dalej, a napary z niej pije się w chwilach pobudzenia nerwowego, niepokoju, zaburzeń rytmu serca i bezsenności. Pytanie brzmi: czy te funkcje to na pewno działanie zawartych w melisie substancji, czy może zwykły efekt placebo?

Jak się okazuje, picie melisy to nie żaden trik. Zawarte w jej liściach olejki eteryczne, takie jak cytral, geraniol, cytronelal czy alfa i beta-pinen, wykazują rzeczywisty wpływ na ludzki organizm: uspokajają, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Melisa — kiedy i jak ją pić?

Obrazek
Melisa - Pyszności; foto: Canva

Po melisę najczęściej sięgamy wieczorem, bo jej uspokajające właściwości sprawiają, że w sen zapada się szybciej i łatwiej. Wystarczy zalać wrzątkiem 2-3 łyżki świeżych liści byliny, a po ostygnięciu dodać do niej odrobiny miodu i wypić.

Niektórzy lubią dodawać melisę też do białego wina. W tym celu należy przez kilka dni trzymać około 50 gramów listków melisy w butelce, a następnie przecedzić płyn. Pamiętaj jednak, że wypicie całej butli wina na wieczór nie przyniesie nic dobrego; a już na pewno nie będzie ci się rano łatwiej wstawało. Jak to mówią — co za dużo, to niezdrowo!

Zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube, w którym prezentujemy najlepsze fit desery.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀